Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Gravid vecka 32 - allt om din graviditet

Att vara gravid i vecka 32 innebär både att förlossningen närmar sig - och att det är långt kvar. Bebisen växer ordentligt i storlek och du som ska bli förälder kanske börjar förbereda både praktiskt och mentalt inför allt som snart kommer hända. 

illustration av foster i vecka 32

Upp och ner i världen När du är gravid i vecka 32 är det mycket möjligt att bebisen vänt huvudet upp och ner inför förlossningen, särskilt om du är förstagångsföderska. De närmsta veckorna kommer bebisen dessutom fördubbla sin vikt, så nu är det fokus både för bebisen och dig som är gravid att samla energi och vila ordentligt. Gravid? Följ din graviditet och lär dig mer om vad som händer varje vecka genom Knodds gravidprogram. Du hittar det gratis i appen. 

Bebisens utveckling i vecka 32 I vecka 32 sover din bebis nästan 90% av dygnet. Under de vakna perioderna är bebisen dock sitt mest aktiva, även om det som tidigare var sparkarna i det fria nu allt mer liknar knuffar i den trånga magen.

Om du känner dig orolig att bebisen rör sig mindre än du blivit van, kontakta din barnmorska.

Utöver att växa till sig jobbar bebisen nu på att finslipa de sista detaljerna på den lilla kroppen. De fem sinnena fungerar som de ska och immunförsvaret utvecklas. Den här veckan händer också:  Fingernaglar och tånaglar har vuxit ut helt  Lanugohåren på kroppen släpper Håret på huvudet växer  Förmågan att svettas kommer så smått

Olika sätt att föda När det väl är dags för förlossning finns det flera olika sätt det kan ske på. De flesta föräldrar väljer att föda på BB medan en del föder hemma. Vissa barn kommer till världen genom kejsarsnitt, där en del är planerade långt i förväg. För dig som föder vaginalt handlar det inte om endast ett rätt sätt att föda på, utan bebisen kan komma ut i flera olika ställningar. Det kan handla om att stå på huk eller alla fyra, att vara halvsittande eller att ligga på sidan. Det kan också vara skönt att variera ställningarna under förlossningens gång. En del förlossningskliniker erbjuder vattenfödsel, vilket för vissa ger en lugnare, smidigare förlossning. Oavsett hur du föder kommer du ha ett förlossningsteam vid din sida som kan ge råd, peppa och hålla koll på att förlossningen går framåt på ett bra sätt. Vill du veta mer om hur en förlossning kan gå till och hur du kan förbereda dig inför den? I Knodds gravidkurs kan du följa din graviditet vecka för vecka, med trygga råd och information grundad i vetenskap och aktuell forskning.

Dags att packa BB-väskan? Det är tidigt än, och ovanligt att ett barn föds i vecka 32, men det kan ändå vara läge att börja tänka på vad som ska vara med i BB-väskan. Dels blir det ett sätt att ställa in dig på att förlossningen snart är på gång, dels kan det ge en viss trygghet att veta att väskan står redo där i hallen när den väl behövs. I BB-väskan är det bra att ha praktiska saker som ID-kort, vattenflaska och extra mobilladdare, men även mjuka, sköna kläder och en färdig necessär. Några ombyten till bebisen och snacks som håller energin uppe är också bra. Du hittar hela listan på vad som ska med i BB-väskan här.  Inför förlossningen kan det också vara bra att skriva ner önskemål om hur du vill att den ska se ut och hur man bäst stöttar dig. Här kan du läsa mer om vad som ska med i förlossningsbrevet. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

29 september 2023

Läs mer

illustration av foster i vecka 33
Gravid vecka 33 - allt om din graviditet
illustration av foster i vecka 34
Gravid vecka 34 - allt om din graviditet
illustration av foster i vecka 35
Gravid vecka 35 - allt om din graviditet
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen