Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Gravid vecka 35 - allt om din graviditet

I gravidvecka 35 räknas man som höggravid och ordet kan tyckas lämpligt när det känns som att bebisen tar upp allt utrymme i magen. Bebisen fortsätter lägga på sig underhudsfett medan du som är gravid kanske börjar fundera på en del av det praktiska efter födseln. 

illustration av foster i vecka 35

Växer så det knakar För dig som är gravid i vecka 35 kanske det känns som att magen växer hela tiden, och det är inte helt fel. Under de sista veckorna kan nämligen bebisen lägga på sig så mycket som 350 gram i vikt varje vecka. Från den här veckan räknas man också som ”höggravid” och högt är just vad det är. Under de närmaste veckorna kommer dock bebisen sjunka längre ner i förberedelse för förlossning och mängden fostervatten kommer också minska. Då kan det kännas som att det blir lite mer utrymme att andas.

Bebisens utveckling i vecka 35 Att andas är något som även bebisen i magen klarar galant nu. Lungorna är äntligen färdigutvecklade och bebisen kommer ha förmågan att andas luft direkt vid födseln. Det innebär också att de allra flesta barn som föds från den här veckan klarar sig utan allvarligare men. Annat som händer den här veckan:  Matsmältningssystemet är i princip färdigt och redo att smälta bröstmjölk Centrala nervsystemet fortsätter att mogna De flesta foster ligger nu med huvudet nedåt i magen Det tjocka, vita fosterfettet som ligger utanpå kroppen fortsätter att täcka och skydda bebisen

Ska man amma eller flaskmata? När förlossningen närmar sig är det många blivande föräldrar som funderar på det här med amning och flaskmatning. En del vet redan innan barnet föds om tanken är att amma eller flaskmata, men det kan också bli så att man behöver eller väljer att ändra sig efter att barnet föds.  Samspelet mellan det nyfödda barnet och den ammande är utvecklat så att kroppskontakt och barnets sug stimulerar bröstmjölksproduktionen. Bröstmjölk är som en skräddarsydd näringslösning för barnet. Den innehåller energi och näring, men även antikroppar från mamman som skyddar mot sjukdomar och infektioner. Samtidigt kan det ta ett tag att komma igång med amning och att hitta rätt tekniker som fungerar. Du kan hitta gott om tips och positioner för amning samt råd om du inte ammar från Knodds barnspecialister i arkivet.  Huruvida du ammar eller inte säger inget om att du är en bra eller dålig förälder, men om du vill amma och har svårt att få till det så finns det gott om hjälp att få. Både amning och flaskmatning är dessutom utmärkta tillfällen för att knyta an till ditt barn och få en mysig, lugn stund tillsammans. 

För att lära dig mer om amning, följ med i vår kostnadsfria amningskurs. Genom kursen får du konkreta råd från Knodds barnsjuksköterska Sofia, med instruktioner om olika grepp och hur du kan främja god amning så att både du och ditt barn mår bra.

Barnmorskebesök i vecka 35 Det är tätt mellan besöken hos barnmorskan nu, för att stämma av att allt ser bra ut. Under besöket i vecka 35 gör barnmorskan alla vanliga rutinkontroller:  Blodprov för att mäta blodsocker och järnvärden Blodtryck Symfys-fundusmått  Bebisens hjärtslag Eventuellt urinprov Barnmorskan kommer också kontrollera bebisens läge i magen. Om barnet fortfarande ligger med rumpan nedåt den här veckan kan det bli aktuellt med vändningsförsök inom de närmaste veckorna, men än finns det en chans att barnet självmant vänder sig med huvudet nedåt inför förlossning, särskilt för dig som är omföderska.  Vid det här besöket diskuteras även vilken sorts preventivmedel den gravida vill använda efter födseln, om något. Du kan läsa mer om hur det går till hos barnmorskan i Knodds stora guide till besöken hos barnmorska under graviditeten. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

29 september 2023

Läs mer

illustration av foster i vecka 36
Gravid vecka 36 - allt om din graviditet
illustration av foster i vecka 37
Gravid vecka 37 - allt om din graviditet
illustration av foster i vecka 38
Gravid vecka 38 - allt om din graviditet
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen