Gravid vecka 37 - allt om din graviditet
I gravidvecka 37 tar graviditeten sina sista steg mot att vara fullgången, även om det kan dröja tills bebisen känner sig redo att komma ut. Det blir dags för barnmorskebesök igen och du som är gravid kanske börjar tänka på förlossningen och hur det kommer att vara efteråt.
Bebisens utveckling i vecka 37 När vecka 37 når sitt slut räknas graviditeten som fullgången, vilket innebär att det inte riktigt är något kvar som behöver utvecklas inne i livmodern. Därför försöker man inte bromsa förlossningen om den skulle sätta igång nu. Samtidigt kan bebisen stanna kvar i magen några veckor till. Så länge barnet ligger kvar där fortsätter kroppen samla på sig underhudsfett och växa i den mån det finns utrymme. Annat som händer inne i livmodern: Barnet suger på tummen - bra träning för framtida amning. Bebisen fortsätter stärka lungorna genom att ”andas” fostervatten. Barnet får antikroppar från den gravida som skyddar efter förlossningen. Har du en liten knodd på ingång? Följ ditt barns utveckling steg för steg med Knodds kunskapsprogram. Här kan du ha koll på milstolpar, lära dig om utvecklingssteg och få barnspecialisternas råd om hur du stöttar ditt barns motoriska och kognitiva framsteg. Gratis och smidigt, direkt i appen.
Besök hos barnmorskan i vecka 37 Besöken hos barnmorskan fortsätter så länge man är gravid. Man går hos sin vanliga barnmorska i vecka 37 och sedan igen i vecka 39 om barnet inte fötts än. Från och med vecka 41 görs sedan kontrollerna på förlossningsmottagningen. Rutinkontroller som fosterljud, bebisens läge i livmodern, samt den gravidas blodvärden och blodtryck mäts som vanligt. I vissa regioner kan det vara aktuellt med urinprov. Vid det här besöket görs även en sammanfattning av graviditeten, och barnmorskan dokumenterar den gravidas önskemål om hur förlossningen ska gå till. Detta blir en del av journalen som barnmorskor och personal på förlossningsavdelningen kommer kunna ta del av så att förlossningen ska bli så positiv som möjligt.
Efter förlossningen Även om varje dag kan kännas som en evighet när man nått gravidvecka 37 så är det inte långt kvar till det blir dags för förlossning. Om du är gravid har du kanske redan jagat upp dig med tankar om vad som kommer att hända med din kropp – och samtidigt drömt om det där ögonblicket då ditt barn läggs på ditt bröst. Det kan vara bra att vara förberedd innan tumultet börjar.
Bristningar under förlossning Det är inte ovanligt att gravida oroar sig för bristningar eller att de ska spricka i underlivet under förlossningen. Nästan tre fjärdedelar av gravida får ytliga bristningar i någon grad och det kan vara skönt att veta att dessa börjar läka omedelbart, även de som behöver sys. I en del fall uppstår allvarligare bristningar som även påverkar muskulaturen. Dessa behöver sys och rehabiliteras och tar längre tid att läka. Den största faktorn för uppkomsten av bristningar ligger i krystningsarbetet. Det allra bästa är om bebisen får födas i sin egen takt ihop med krystvärkarnas naturliga rytm och att den födande är så avslappnad som möjligt. Barnmorskan kan hjälpa till att hitta rätt ställningar som minimerar risken och hjälpa till att sakta ner krystningsarbetet om det går för fort. Andningsövningar och avslappningstekniker kan hjälpa dig som föder att känna in kroppens rytm och arbeta med, inte emot, det naturliga förloppet. I Knodds profylaxkurs får du tillgång till dessa övningar och fler verktyg för en trygg förlossning. Du hittar den gratis i appen.
Det vetenskapliga miraklet hud mot hud Du som är gravid har säkert hört begreppet hud mot hud vid det här laget. Det innebär att bebisen får ligga på ditt bröst med sin bara hud mot din. Personalen på BB kommer att uppmuntra till det så snart och så mycket som möjligt efter förlossningen. Hud mot hud under de första dygnen leder till att barnet: Gråter mindre och sover bättre Har jämnare puls Får lättare att reglera blodsockernivån i kroppen Får en mjukare omställning till temperaturen utanför livmodern Det sätter också igång utdrivningsreflexen så att amningen kommer igång och ökar utsöndringen av hormonet oxytocin både i den vuxna kroppen och hos bebisen. Oxytocin är ett lugnande hormon som hjälper med anknytning och kan till och med verka smärtstillande för dig som fött barnet. En härlig, mysig och vetenskapligt bekräftad metod, med andra ord.
Läs mer