Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Gravid vecka 39 - allt om din graviditet

De flesta barn föds efter 39 eller 40 fullgångna graviditetsveckor. Både bebisen och den gravida fortsätter samla energi och vila upp sig i förberedelse för förlossningen. 

illustration av foster i vecka 39

Kanske är det dags nu De flesta barn föds efter 39 eller 40 fullgångna graviditetsveckor. Graviditeten räknas dock inte ha gått över tiden förrän efter vecka 41, så det är fullt normalt om barnet blir kvar i magen ett tag till. Du som är gravid kan vara både hungrigare och tröttare än vanligt. Passa på att ta ett mellanmål och smyga in en tupplur till, så orkar kroppen med. Gravid i vecka 39? Slutet på graviditeten kan kännas lång, men en dag är ditt barn plötsligt här. Då kan du följa ditt barns utveckling i Knodds kunskapsprogram. Här får du lära dig om ditt barns hälsa, utveckling och beteende från dag ett. Håll koll på milstolpar och få barnspecialisternas råd för en trygg uppväxt, smidigt och kostnadsfritt direkt i appen. 

Bebisens utveckling i vecka 39 Nu växer bebisen inte mycket mer på längden. Det är tur, för det börjar bli riktigt ont om plats i magen. Viktökningen minskar också, från ungefär 150-200 gram om dagen till bara 30 gram. Hjärnan fortsätter utvecklas varje dag men fosterfettet som legat utanpå kroppen börjar försvinna allt mer. Barnet är redo och väntar nu bara på att alla förutsättningar ska kännas rätt för att äntligen komma ut i världen.

Barnmorskebesök i vecka 39 För gravida med en okomplicerad graviditet blir besöket i vecka 39 oftast det sista hos barnmorskan på barnmorskemottagningen. Om barnet inte fötts innan slutet av vecka 41 får man oftast träffa en barnmorska inom specialistmödravården då. Utöver rutinkontroller kan barnmorskan vid det här besöket informera om vad som gäller om graviditeten går över tiden. Olika regioner har olika rutiner under de sista veckorna.  Läs mer om alla barnmorskebesök under hela graviditeten i Knodds stora guide för gravida.

Viktigt att veta om postpartumdepression Det är många känslor som ryms i kroppen när man blivit förälder. Nästan alla nyförlösta upplever någon form av baby blues dagarna efter förlossningen, då man kan känna sig nedstämd till följd av alla hormoner i kroppen.  Om man däremot känner sig nedstämd varje dag i mer än två veckor kan det handla om en förlossningsdepression, även kallad postpartumdepression. Det är inte helt ovanligt och kan uppstå av många olika skäl.  Symtom på förlossningsdepression:  Att man har svårt att känna sig glad Känslor av att vara värdelös Att man inte orkar ta hand om sig själv eller barnet Sömnsvårigheter - antingen att man sover för mycket eller för lite Att man äter för mycket eller för lite Tankar om att skada sig själv eller barnet

Det finns god hjälp att få för att hantera en förlossningsdepression. Bland annat samtalsterapi och medicinering ger goda resultat och man kan få hjälp att strukturera vardagen så att den stöttar och stärker. Fråga BVC-sköterskan om hjälp att hitta rätt. Även en förälder som inte varit gravid kan få hjälp, antingen via BVC eller vanlig vårdcentral.  Om du är rädd att du ska skada dig själv eller ditt barn ska du inte tveka utan ringa direkt till 112 eller kontakta akutmottagning.  Förlossningsdepression är vanligt och betyder inte att det är något fel på en som person. Det är inte ovanligt att man som förälder känner skuld eller skam över att må så här när man ”borde” vara glad över det nya barnet. Det kan också hända att man inte vågar be om hjälp för att man tror att någon kommer ta barnet ifrån en. Så är det inte. Vårdens fokus handlar om att du som förälder ska må bra, eftersom ditt barn kommer må allra bäst då. 

Att stärka sig som förälder är en av de finaste insatserna man kan göra för att ge sitt barn en bra start. I Knodds föräldrakurs för Tryggt föräldraskap går vår barnspecialist Sofia igenom hur du kan vara en trygg förälder för ditt barn och hur ni kan stärka anknytningen från allra första början.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

29 september 2023

Läs mer

illustration av foster i vecka 40
Gravid vecka 40 - allt om din graviditet
illustration av foster i vecka 41
Gravid vecka 41+ - allt om din graviditet
illustration av foster i vecka 38
Gravid vecka 38 - allt om din graviditet
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen