Gravid vecka 41+ - allt om din graviditet

Gravidvecka 41 är sista veckan då graviditeten räknas som fullgången. Ungefär en tiondel av alla graviditeter fortsätter dock in i nästa vecka och räknas som att ha gått över tiden. Olika regioner har olika rutiner, men barnmorskan fortsätter ha koll på att bebisen mår bra. Ibland blir det aktuellt med igångsättning. 

illustration av foster i vecka 41

Bebisens utveckling i vecka 41 När graviditeten går in i vecka 41 räknas den fortfarande bara som fullgången, så det är fullt normalt att bebisen föds den här veckan. Bebisen är fysiskt redo för ett liv utanför livmodern. Kanske läggs det till något mer gram underhudsfett den här veckan, men det finns knappt utrymme att växa så mycket på längden.

Bebisens utveckling efter vecka 41 Om graviditeten skulle fortsätta in i nästa vecka gäller ungefär det samma för bebisen. All utveckling som behöver ske innan födseln är klar, men utvecklingen fortsätter som den kommer göra även utanför magen. Bebisen lägger på sig lite mer underhudsfett, och fortsätter röra på sig i den mån det går. Om du som är gravid inte känner att barnet rör sig som du blivit van vid, kontakta förlossningsavdelningen.  Ska du bli förälder? Knodds kunskapsprogram rustar dig med allt du behöver veta om ditt barns utveckling, från dag ett. Följ utvecklingssteg och individuella milstolpar, få barnspecialisternas råd om att bemöta ditt barns behov, och läs artiklar om ditt barns motoriska och kognitiva framsteg. Helt fritt från reklam, kostnadsfritt och lättillgängligt i appen. 

Att gå över tiden Efter 41 hela veckor, det vill säga när man går in i gravidvecka 42, räknas graviditeten som överburen, att man har gått över tiden. Ungefär en av tio graviditeter går över tiden. Så länge barnet i magen mår bra finns det dock inget att oroa sig över. Att kroppen får ta det i sin egen takt leder ofta till en smidigare förlossning, även om det kan vara frustrerande som gravid att vänta. Faktorer som kan påverka om man går över tiden inkluderar att:  Man gått över tiden vid tidigare graviditeter Man är förstagångsföderska Man har fetma Man är äldre än 30 år Ens biologiska mamma gick över tiden Barnet är en pojke

Barnmorskebesök i vecka 41 och vidare Att barnet fortsätter må bra i magen kontrolleras genom täta besök hos barnmorskan. Olika regioner har olika rutiner, så detta och eventuella framtida besök kan komma att ske hos specialistmödravården och eventuellt med en förlossningsläkare. De vanliga undersökningarna görs och i vissa fall erbjuds man även ultraljud. Allt för att säkerställa att den gravida och bebisen mår fortsatt bra.

Igångsättning Om graviditeten går över tiden kan det bli aktuellt med igångsättning av förlossningen. Även här har olika regioner egna rutiner, så det kan rekommenderas efter att vecka 41 är slut eller efter vecka 42. En graviditet med komplikationer kan också behöva sättas igång tidigare. Utgångspunkten är alltid att den gravida och bebisen ska vara så säkra och friska som möjligt. Det finns olika metoder för att sätta igång förlossningen och det kan bli aktuellt med en kombination av metoder. Läkare och barnmorska undersöker den gravida och avgör vad som är lämpligast i varje individuellt fall. Du som är gravid får också vara med och påverka vad som kommer att ske om graviditeten går över tiden. Du kan läsa mer om överburenhet och metoder för igångsättning i Knodds gravidprogram, som finns gratis i appen. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

14 juni 2023
Barnsjuksköterska i mobilen