Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Gravid vecka 36 - allt om din graviditet

I gravidvecka 36 är bebisen i princip färdigutvecklad och dagarna till beräknad förlossning kan börja kännas långa för dig som är gravid. Nu gäller det bara för er båda att samla energi tills kroppen och bebisen känner att det är dags. 

illustration av foster i vecka 36

I väntans tider Aldrig har väl väntan känts så lång som nu. För många gravida är den här veckan fysiskt tung, med en mage som kan göra det svårt att sova och svullna ben och fötter. Det är även vanligt med förvärkar, som gör mer ont och är mer intensiva än sammandragningar. Förvärkar innebär dock inte att förlossningen har satt igång utan är mer som en uppvärmning för livmodern. Det finns mindre utrymme i livmodern och nu blir det inte mer fostervatten där inne. Trots att det är trångt kommer bebisen fortsätta knöka runt så gott det går. Om du inte känner bebisens rörelser varje dag, kontakta barnmorskemottagningen så att du kan få råd. Gravid? Det kan vara spännande att följa både slutet av graviditeten och början av ditt barns utveckling. Följ din graviditet vecka för vecka i Knodds graviditetsprogram, framtaget av erfarna barnmorskor. Du hittar det gratis i appen - där du sedan smidigt kan gå vidare till att lära dig allt om ditt nyfödda barn.

Fostrets utveckling i vecka 36 I vecka 36 är alltså bebisen i det närmaste färdig där inne i den trånga magen. Vid det här laget kan bebisen vara så lång som 45-48 cm och väga uppåt 2,8 kg. Varje vecka läggs det på 100-200 gram fett, allt för att bli som bäst förberedd för livet där ute. Skallbenen är fortfarande inte ihopväxta och kommer förbli så för att underlätta förlossningen. För de flesta, särskilt förstföderskor, ligger nu bebisen fixerad med huvudet nedåt. Om barnet inte har vänt på sig än kan det i vecka 36 bli aktuellt med vändningsförsök. Då använder en läkare en kontrollerad teknik för att försöka vända på barnet med händerna utanför magen.

När är det dags att åka in till BB? Nu när BF närmar sig kanske du som är gravid har fullt upp med att leta tecken på att det är dags att åka in, men vad är det man letar efter egentligen? Att vattnet går är inte alltid det bästa tecknet, även om det verkar vara så på film. I verkligheten är det bara ungefär 1 av 7 förlossningar som startar genom att fosterhinnan brister och fostervatten sipprar ut. Om du misstänker att vattnet har gått, kontakta förlossningsmottagningen så kan de ge råd. Eventuellt får du komma in på en kontroll, men det kan fortfarande dröja ett tag innan förlossningen sätter igång. Att förlossningsvärkarna sätter fart är ett vanligare och tydligare tecken på att det är dags att åka in till förlossningen. Du som är gravid har troligtvis redan känt av förvärkar och sammandragningar, som är livmoderns uppvärmning inför när det verkligen är dags. Förlossningsvärkarna skiljer sig genom att vara mer regelbundna och tydligt tilltagande i styrka.

Förlossningsvärkar

Förvärkar

Är regelbundna

Är inte regelbundna

Tilltar i frekvens

Kommer mer sällan än var 10:e minut

Ökar i smärta och intensitet

Kan kännas lite mer diffusa

Gör att du blir flåsig

En del av förlossningsarbetet kan vara skönt att göra hemma. Där är det tryggt och lugnt och du kan ägna tiden åt ett skönt bad eller att äta något gott. Ring och prata med förlossningsmottagningen om du tror att värkarbetet har kommit igång så kan de hjälpa dig att avgöra när det är dags att åka in. Det är bäst om du som är gravid pratar med barnmorskan i luren. Att gå en profylaxkurs kan ge en tryggare och smidigare förlossning. I Knodds kursbibliotek hittar du information, övningar och goda råd från vår barnmorska - direkt i appen. Genom att ha koll på hur ofta värkarna kommer går det att avgöra när förlossningen går in i öppningsfasen och det är dags att åka in. Då ser det ut så här: 3-4 värkar under 10 minuter, det vill säga 2-3 minuter mellan värkarna  Varje värk pågår i ungefär 60 sekunder och tilltar För dig som är omföderska kan det gå lite fortare den här gången. Då kan det vara läge att åka in om du har 2 värkar per 10-minutersperiod. Samtidigt är din tidigare erfarenhet en viktig del i bedömningen, så lita på din intuition och berätta för barnmorskan hur du upplever det nu och hur det gick sist. Sedan är det bara att ta tag i BB-väskan och förlossningsbrevet och ge sig av. 

Oavsett hur du känner så är det helt okej
quote

Att tänka på - om besök efter födseln Det kanske känns overkligt än, men inom en inte alltför lång framtid kommer du sitta där med ditt barn på bröstet och lyckan kommer inte bara vara din. Familj, vänner och andra närstående kommer längta efter att träffa er och fira det nya lilla livet. Att ta emot gäster eller att bara träffa andra kan kännas överväldigande efter en förlossning. Hormonerna svallar, kroppen behöver läka och man har varit med om något helt omvälvande. En del nyblivna föräldrar längtar ändå efter att få introducera sitt barn för världen. Oavsett hur du känner så är det helt okej. Du bestämmer när du är redo, ingen annan. Det kan vara svårt att nu i förväg veta hur det kommer kännas och det är fritt fram att ändra sig. Tänk på:  Du bestämmer vilka som får komma och hur länge de får stanna.  Du behöver varken städa inför eller bjuda på fika under besöken.  Du kommer troligtvis ha mycket mindre ork än vanligt, så var lyhörd inför dina behov.  Många nyblivna föräldrar upplever att det sliter i dem när någon annan håller barnet. Det här är fullt naturligt och det går alldeles utmärkt att be att få tillbaka sitt barn. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

29 september 2023

Läs mer

illustration av foster i vecka 37
Gravid vecka 37 - allt om din graviditet
illustration av foster i vecka 38
Gravid vecka 38 - allt om din graviditet
illustration av foster i vecka 39
Gravid vecka 39 - allt om din graviditet
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen