Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Gravid vecka 24 - allt om din graviditet

Att vara gravid i vecka 24 innebär att även utomstående kan känna barnet i magen sparka och röra på sig. Bebisen lagrar underhudsfett och jobbar på medvetet tänkande, medan du som är gravid kan passa på att se över vaccinationsskyddet. 

illustration av foster i vecka 24

Har ni känt en hälsning inifrån? Du som är gravid har troligtvis redan känt barnet röra sig i magen. När graviditeten når vecka 24 kan även utomstående känna knoddens rörelser genom att hålla handen på magen, något som kan vara särskilt spännande för partner eller medförälder att känna. Att få kontakt med en liten fot eller armbåge kan göra att det hela känns mer på riktigt och att anknytningen mellan barnet och andra viktiga vuxna får sig en skjuts framåt. Gravid? Följ din graviditet vecka för vecka, få barnmorskans råd om graviditet och föräldraskap och hitta svar på vanliga frågor, allt baserat på vetenskapligt grundad kunskap och erfarenhet. Du hittar Knodds gravidprogram gratis i appen.

Bebisens utveckling i vecka 24 Inne i livmodern fortsätter bebisen att växa så det knakar. Huden blir tjockare, och från vecka 24 börjar kroppen också lagra underhudsfett. Lungorna stärks och luftvägar utvecklas. Hjärnans förmåga blir mer komplex för varje dag. Nu utvecklas hjärnbarken som ansvarar för medvetet tänkande och snart kommer bebisen ha början till ett korttidsminne. Annat som sker den här veckan:  Balansorganet i innerörat utvecklas, så bebisen kan känna vad som är uppåt Ansiktet gör grimaser och barnet övar på att suga på tummen, vilket är viktigt för sugreflexen Bebisen har ögonfransar, ögonbryn och hår på huvudet

Vaccination under graviditeten Att vaccineras mot farliga sjukdomar ger både vuxna och barn goda skydd och en friskare vardag, men hur ska man tänka kring vaccin när man är gravid? De flesta vaccin har inte någon påvisad ökad risk under graviditeten, men om man inte behöver ta dem rekommenderas man oftast att vänta tills barnet är fött. Det finns däremot några vaccin som rekommenderas för gravida:

Rekommenderas till alla gravida: Covid-19 - Du som är gravid har en förhöjd risk att bli allvarligt sjuk i covid-19, och det kan också leda till komplikationer. Vaccinationen skyddar både dig och barnet och rekommenderas från vecka 12.  Influensa - Influensa riskerar också att bli allvarligare för dig som är gravid, särskilt mot slutet av graviditeten. Även denna spruta rekommenderas från vecka 12 och är ofarlig för dig som är gravid och för bebisen i magen.  Kikhosta - Slutligen rekommenderas också vaccination mot kikhosta, som ges efter vecka 16. Kikhosta kan bli allvarligt och ibland till och med dödligt för spädbarn. Genom att du som är gravid vaccineras får även barnet ett skydd som håller tills barnet kan vaccineras vid 3 månaders ålder. 

Rekommenderas vid behov:  TBE - TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och som särskilt förekommer i Stockholmsområdet och längs ostkusten, men den finns också runt om i södra och mellersta Sverige. Om du kommer vistas mycket i regioner där TBE förekommer under sommarhalvåret kan du välja att ta vaccinet, annars kan du vänta tills barnet är fött.  Stelkramp - Stelkrampsspruta ges oftast som kombinationsvaccin, antingen enbart ihop med vaccin mot difteri (dT-vaccin) eller i kombination med difteri- och kikhostevaccin (dTap). Det finns inga särskilda rekommendationer i Sverige att gravida ska ta en så kallad påfyllnadsdos under graviditeten, men det är inte heller farligt att göra det.

Blivande föräldrar har många frågor, inte bara om vaccin. Här kan du läsa barnmorskans svar på de vanligaste frågorna under graviditeten. I övrigt gäller det att väga nytta mot eventuella risker när det handlar om att vaccineras under graviditeten. Ska du resa någonstans där risken är hög för vissa sjukdomar kan det vara värt att ta vaccinet som gravid. Vaccin som aldrig ges till gravida är MPR (mässling, påssjuka och röda hund) samt vaccin mot vattkoppor. Kontakta vården om du tror att du behöver ett visst vaccin, så kan du få hjälp att fatta beslutet.  Börjar du redan tänka på förlossningen? Att gå en profylaxkurs vara ett tryggt sätt att förbereda sig, med tekniker och praktiska övningar som hjälper dig till en smidigare förlossning.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

29 september 2023

Läs mer

illustration av foster i vecka 25
Gravid vecka 25 - allt om din graviditet
Gravid vecka 26 - allt om din graviditet
illustration av foster i vecka 27
Gravid vecka 27 - allt om din graviditet
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen