Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Gravid vecka 13 - allt om din graviditet

I gravidvecka 13 tränar fostret på att stärka nackmusklerna och problemlösningsförmågan. Du som är gravid kanske blir mer störd av förkylningar än vanligt, men fostret störs inte så länge du följer barnmorskans råd om vad som gäller när du blir sjuk. 

illustration av foster i vecka 13

Ett sakta lunk framåt När graviditeten har nått vecka 13 kanske det inte känns som att något händer. Många upplever fortfarande en del illamående och andra besvär som hör tidiga graviditeten till, samtidigt som magen knappt syns. Inne i livmodern är det dock full fart framåt. Risken för missfall har sjunkit ordentligt i och med att vecka 12 passerats, slutet av första trimestern ligger för dörren, och trots att fostret bara är 6-7 centimeter från huvud till rumpa ser det ut som en riktig liten bebis, med armar, ben och ansiktsdrag. Gravid? Följ din graviditet och lär dig mer om vad som händer varje vecka genom Knodds gravidprogram. Du hittar det gratis i appen.

Fostrets utveckling i vecka 13 I vecka 13 är det fullt fokus på tillväxt och att utveckla organen och kroppsdelarna som redan finns på plats. Fostret börjar så smått kunna uppfatta ljud genom vibrationer i fostervattnet, innan öronen ens är färdigutvecklade. Det bildas också allt mer fostervatten i livmodern. Detta ger fostret mer utrymme att röra på sig och träna både på motorik och att bygga muskler. Annat som utvecklas under den här veckan: Hjärnans förmåga till problemlösning och minne Skelettet fortsätter att hårdna  Nacken stärks så att fostret kan röra på huvudet Ögonen börjar förflyttas inåt från sidorna av huvudet

Lär känna oxytocin Oxytocin är ett hormon som är livsviktigt för alla människor, men det hamnar verkligen i rampljuset under graviditeten och det tidiga föräldraskapet. Oxytocin kallas också för kärlekshormonet eller må-bra-hormonet, just för att vi människor blir lugna när det utsöndras i kroppen och ofta känner oss närmare andra människor. Då kanske det inte är konstigt att hormonet spelar en viktig roll i att skapa en nära och trygg relation mellan förälder och barn. För dig som är gravid börjar mängden oxytocin i kroppen öka redan under graviditeten, vilket tros kunna stärka anknytningen till barnet innan ni ens träffas. Nära fysisk kontakt gör också att mängden oxytocin ökar i kroppen.  Oxytocinet kliver sedan in i rampljuset under förlossningen, då det sätter igång värkar och agerar smärtlindrande. Till och med bebisen får sig en skjuts av oxytocin som hjälper förloppet. Det är också ett viktigt hormon under amning, som ger både den ammande och bebisen en känsla av lugn, trygghet och närhet.  Med tanke på att oxytocin spelar en så viktig roll i en smidig och trygg förlossning är det kanske inte konstigt att profylaxkurser som förbereder dig inför förlossningen handlar just om hur du kan uppmuntra kroppen att utsöndra mer av må-bra-hormonet. I Knodds kostnadsfria profylaxkurs får du lära dig övningar och vetenskapligt grundade metoder som maximerar oxytocinet i kroppen, för en positivare upplevelse. Du hittar kursen direkt i appen. 

Om du som är gravid blir sjuk Att bli sjuk när man är gravid är sällan roligt. Under graviditeten fylls hela kroppen med mer vätska och slemhinnorna svullnar, så man blir lättare täppt i näsan och luftvägarna kan kännas tätare. Fostret i magen märker dock varken av din förkylning eller en släng av magsjuka utan ligger skyddad inne i livmodern. Det finns dock några infektionssjukdomar du ska vara aktsam på:  Om du får feber på över 38,5 grader under första trimestern bör du ta ett febernedsättande läkemedel som paracetamol, eftersom hög feber tidigt i graviditeten kan öka risken för fosterskador. Influensa kan också innebära en risk för fostret, men då är risken för allvarlig sjukdom som störst mot slutet av graviditeten. Om du får influensa sent i graviditeten bör du kontakta sjukvården.  Om du inte tidigare har haft vattkoppor och misstänker att du blivit smittad är det bäst att uppsöka vård. Du kan få förebyggande behandling som minskar risken att du blir sjuk.  För att ge bästa möjliga skydd rekommenderas det att gravida vaccineras mot influensa och covid-19 efter vecka 12. Både vaccinet som skyddar mot influensa och det som skyddar mot covid-19 är säkra för gravida och foster. Du kan läsa mer om vaccinationer för gravida i vår artikel om vanliga frågor under graviditeten, med svar från Knodds barnspecialister. 

Obs! Använd inte läkemedel som innehåller ibuprofen, naproxen eller acetylsalicylsyra utan att rådfråga en läkare och inte alls under graviditetens tre sista månader. De flesta övriga receptfria läkemedel går bra att ta, men hör med läkaren om du är osäker. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

27 september 2023

Läs mer

illustration av foster i vecka 14
Gravid vecka 14 - allt om din graviditet
Illustration av foster i vecka 15
Gravid vecka 15 - allt om din graviditet
illustration av foster i vecka 16
Gravid vecka 16 - allt om din graviditet
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen