Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Gravid vecka 14 - allt om din graviditet

Att vara gravid i vecka 14, första trimesterns sista vecka, kan kännas lugnare för den gravida, då illamående och yrsel börjar avta och graviditeten är mindre känslig än tidigare. Inne i livmodern har fostret tydliga kroppsdelar och en nyfunnen förmåga att hicka. 

illustration av foster i vecka 14

En trimester avklarad När graviditeten tagit sig igenom 14 hela veckor sätter det punkt för den första trimestern av tre (eller fyra, enligt vissa). Det kan kännas som en viktig milstolpe. Dessutom är det många gravida som märker att illamående och andra besvär från det tidiga skedet i graviditeten avtar i andra trimestern, och för många blir de närmsta veckorna en lugn och positiv tid i graviditeten.  Gravid? Följ din graviditet och lär dig mer om vad som händer varje vecka genom Knodds gravidprogram. Du hittar det gratis i appen. 

Fostrets utveckling i vecka 14 I vecka 14 har fostret tydliga kroppsdelar. Det går att känna igen händer, fötter, fingrar och tår. Huden är fortfarande tunn och genomskinlig. Fostret rör sig för fullt där inne, men det är för tidigt att känna av det än. Fostret övar även på att svälja fostervatten och kissa ut det – vilket kan leda till pyttesmå hickningar inne i livmodern. Annat som utvecklas den här veckan: Kroppen täcks av små, små fjun som kallas ullhår De första små hårstråna på huvudet växer fram Revben utvecklas Könsorgan tar form och skiljer sig tydligare mellan pojk- och flickfoster

Dags att bli nära vän med Försäkringskassan Föräldraledighet är en lagstadgad rättighet i Sverige, även om den inte alltid känns så ledig när man står där med ett uppdrag som inte fogar sig i 40-timmarsveckan. Den kan verka långt borta ännu, men det kan vara skönt att i god tid börja sätta sig in i praktiska detaljer angående ledigheten och kloka uträkningar för föräldrapenningen. Känns det komplicerat? Knodds guide till föräldraledighet och föräldrapenning sammanfattar allt det viktigaste. 

För dig som fött barn förut För dig som redan varit gravid och fött barn förut kan en ny graviditet bära med sig en helt annan sorts tankar än första gången. För många känns det lugnare. Man har varit med förut och vet vad man kan vänta sig. Konstig värk i kroppen känns inte lika skrämmande och man vet precis vilket kex som bäst lindrar illamåendet. Omföderskor har också färre besök hos barnmorskan än förstagångsföderskor. Samtidigt är varje graviditet unik och denna kanske inte alls blir som sist. För omföderskor beter sig kroppen ofta annorlunda än vid första graviditeten. Magen kan synas tidigare och det är vanligt att gravidbesvär blir mer påfrestande den här gången. För dig som bär minnen av en komplicerad graviditet eller svår förlossning kan dina erfarenheter påverka dig negativt under den här graviditeten. Tala i så fall med din barnmorska så att du kan få det stöd du behöver för att gå stärkt igenom den här graviditeten.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

27 september 2023

Läs mer

Illustration av foster i vecka 15
Gravid vecka 15 - allt om din graviditet
illustration av foster i vecka 16
Gravid vecka 16 - allt om din graviditet
illustration av foster i vecka 17
Gravid vecka 17 - allt om din graviditet
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen