Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Gravid vecka 17 - allt om din graviditet

I gravidvecka 17 växer fostret ordentligt och lagrar fett både innanför och utanpå kroppen. Du som är gravid kan märka av nya förändringar i kroppen, såsom pigmentförändringar och bäckensmärta. 

illustration av foster i vecka 17

Växtspurt på gång Precis som förra veckan växer både foster och gravidmage ordentligt. Fostret väger den här veckan ungefär dubbelt så mycket som för bara två veckor sedan. Du som är gravid kan känna behov av ett extra mellanmål för att hänga med (läs mer om hur du äter bäst under graviditeten här). Om du är orolig för att du går upp för mycket eller lite i vikt, prata med din barnmorska.  Den här veckan kommer troligtvis också kallelsen till ultraljudsundersökningen som kan ske runt vecka 18. Ultraljudsundersökningen ger barnmorskan viktig information om hur graviditeten går och hur fostret mår, men för blivande föräldrar är det oftast mest spännande att få se sin lilla knodd på bild.  Det händer mycket varje vecka under en graviditet. Lär dig mer om vad som händer vecka för vecka genom Knodds gravidprogram, med fakta och råd som grundar sig i vetenskaplig forskning, framtaget av barnmorskor. Du hittar programmet gratis i appen. 

Fostrets utveckling i vecka 17 Fostret växer inte bara på längden, utan de närmaste veckorna lagrar kroppen allt mer fettreserver som håller kroppen varm. Ett lager fett utanpå huden, tillsammans med små, små hårstrån, skyddar huden från fostervattnet. Detta vita fettlager kan finnas kvar ända till födseln. Annat som utvecklas den här veckan:  Ögonfransar och ögonbryn Hår på huvudet Förmågan att uppfatta ljus Början till fingeravtryck

Pigmentförändringar under graviditeten Under graviditeten får man mer pigment i huden som ett resultat av ökade hormoner i kroppen. Det är vanligt att huden runt bröstvårtorna blir mörkare och att man får en mörk linje ner från naveln. Hormonförändringarna gör också att man lättare får pigmentförändringar på huden och mörka fläckar i ansiktet som kallas melasma, samt att ärr och födelsemärken kan mörkna. Viktigt att veta om pigmentförändringar under graviditeten:  De är inte farliga och skadar inte barnet, så det är mest av kosmetiska skäl som man kan vilja undvika att de uppstår.  För de allra flesta bleknar pigmentförändringarna efter graviditet och amning. De kan bli tydligare på mörk hy än på ljusare hy. Att vara ute i solen ökar risken för att man får mörka fläckar på huden, som ett resultat av solens strålning. Du som är gravid kan skydda huden genom att undvika direkt sol och satsa på heltäckande klädsel. Att använda solskyddsmedel när man är gravid är inte farligt. 

Bäckensmärta på ingång Bäckensmärta, som förr också kallades för foglossning, är ett vanligt besvär hos gravida som uppstår när man närmar sig halvvägs genom graviditeten. Det beror på att lederna i bäckenet blir mer rörliga under graviditetens gång, som förberedelse inför förlossningen. Att kroppen blir större kan också bidra. Värken kan göra att man får ont i höfterna, ljumskarna eller benen, ofta med en molande värk i korsryggen. Man kan också ha skiftande värk över skinkorna och blygdbenet. En del gravida får ont av att gå i trappor eller sitta direkt på golvet.  Råd för att lindra bäckensmärta:  Håll kroppen i rörelse, gärna genom korta, lugna promenader. Ta hjälp av en fysioterapeut om smärtan blir svår. Fråga din barnmorska om remiss.  Undvik att bära tungt i trappor och annan belastning som förvärrar smärtan. Bäckensmärta kan göra ordentligt ont och sitter oftast kvar till förlossning eller en tid efter. Det positiva är att det är helt ofarligt för både den gravida kroppen och för bebisen i magen - och att den en dag till slut går över. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

27 september 2023

Läs mer

illustration av foster i vecka 18
Gravid vecka 18 - allt om din graviditet
illustration av foster i vecka 19
Gravid vecka 19  - allt om din graviditet
illustration av foster i vecka 20
Gravid vecka 20 - allt om din graviditet
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen