Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Gravid vecka 20 - allt om din graviditet

Att vara gravid i vecka 20 innebär ofta en lugnare period med bättre mående, samtidigt som bebisen i magen börjar snurra runt så att det känns. Med lite råd för bättre sömn och praktisk vägledning från barnmorskan kan du tryggt ta dig igenom även denna vecka. 

illustration av foster i vecka 20

Halva graviditeten avklarad För många är veckorna runt graviditetens tjugonde vecka bland de lugnaste och skönaste veckorna under hela graviditeten. För de allra flesta har illamåendet lagt sig, magen är ännu inte i vägen, och den här veckan kan en del gravida känna bebisen röra sig inne i magen. Samtidigt är alla graviditeter olika, och det kan fortfarande dröja flera veckor innan man känner av kullerbyttorna. Gravid? Följ din graviditet och lär dig mer om vad som händer varje vecka genom Knodds gravidprogram. Du hittar det gratis i appen.

Fostrets utveckling i vecka 20 Vid det här laget är bebisen ungefär 24 cm lång, men nu börjar en individuell tillväxtkurva för just ditt barn. Hur stort ett barn är vid födseln beror på flera olika faktorer, exempelvis arv. Bebisen kan nu känna igen den gravidas röst och nervcellerna i hjärnan stärker både tankeförmåga och minne för varje dag. Även smaklökarna utvecklas och bebisen börjar redan känna igen smaken på saker som du som är gravid äter ofta. Passa på att äta dina favoriträtter nu, med andra ord.

Tips för skönare sömn i graviditetens andra hälft Det är vanligt att sömnen krånglar under graviditeten. Det kan vara allt från halsbränna till starka drömmar och ett huvud fullt av tankar inför att bli förälder. När du når den tjugonde graviditetsveckan kan det också börja bli allt mer obekvämt att sova med den växande magen. Tips som hjälper dig sova bättre:  Ligg på sidan med en kudde mellan benen, gärna även under magen eller bakom ryggen. En amningskudde kan också ge stöd.  Bulla upp kuddar så du håller huvudet högt när du sover. Detta kan hjälpa både mot halsbränna och mot den nästäppa som är vanlig när slemhinnor svullnar under graviditeten.  Försök att inte dricka mycket efter kl 19 om du är uppe och kissar ofta på natten. Utöver dessa tips gäller också klassiker för god sömn. Dra ner på skärmtid och jobb innan läggning, sov i ett mörkt och svalt rum, och ha gärna en kvällsrutin som du följer varje kväll innan du går och lägger dig. Varför inte ha en skön stund då du smörjer magen eller tar ett varmt bad? Vecka 20 är en utmärkt tid att börja förbereda sig inför förlossning genom en profylaxkurs. I Knodds kursbibliotek hittar du information, övningar och goda råd från vår barnmorska - alltihopa gratis i appen. 

Barnmorskebesöken fortsätter När du nått vecka 20 är du ungefär halvvägs genom graviditeten. Utöver rutinkontrollerna börjar det därför bli dags att prata lite mer praktiska frågor hos barnmorskan. Alla regioner har inte besöket i vecka 20 som del av standardprogrammet. Då kan du få diskutera de här frågorna vid nästa besök. I vissa regioner får du nu det intyg om graviditeten som du använder när du ansöker om föräldrapenning hos Försäkringskassan. Du får utrymme att fundera kring din arbetssituation och planer inför föräldraledigheten, samt planer som innefattar eventuell medförälder eller partner i föräldraskapet.  Ni kan prata om amning och funderingar du har kring din kropp.  Du får även planera var du vill föda. Som alltid är det här barnmorskebesöket till för att se till att både barnet i magen och den gravida mår bra, samt att föräldrar är rustade för nästa steg längs resan. Därför är det fritt fram att ställa frågor och få råd om allt som dykt upp i dina tankar sedan sist. Du kan läsa mer om samtliga besök under graviditeten i vår stora guide om besök hos barnmorskan. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

27 september 2023

Läs mer

illustration av foster i vecka 21
Gravid vecka 21 - allt om din graviditet
illustration av foster i vecka 22
Gravid vecka 22 - allt om din graviditet
illustration av foster i vecka 23
Gravid vecka 23 - allt om din graviditet
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen