Gravid vecka 16 - allt om din graviditet
I gravidvecka 16 börjar magen växa ordentligt för många, även om det är individuellt när kulan börjar synas. Fostret kan uppfatta plötsliga, höga ljud och jobbar på att lägga på sig underhudsfett. För en del gravida är det dags för ett barnmorskebesök, ett bra tillfälle att prata om eventuell förlossningsrädsla.
Blev det plötsligt en kula på magen? I vecka 16 finns alla organ på plats inne i fostrets lilla kropp och nu gäller det att börja växa i storlek. Livmodern förbereder sig för växtspurten genom att själv växa och för många börjar därför magen synas nu. Mer utrymme och mycket fostervatten i livmodern gör det också lättare för fostret att träna på motorik och stärka sina muskler, även om det är för tidigt att känna av gymnasikuppvisningarna ännu. Gravid? Följ din graviditet och lär dig mer om vad som händer varje vecka genom Knodds gravidprogram. Du hittar det gratis i appen.
Fostrets utveckling i vecka 16 Från vecka 16 börjar man mäta fostret från huvud till fot i stället för huvud ner till rumpan som tidigare, så var inte förvånad om det låter som att fostret tagit ett stort skutt i tillväxten sedan förra veckan. Med den nya måttstocken är fostret ungefär 14 cm långt i vecka 16. Hörseln utvecklas allt mer den här veckan. Även om själva ytteröronen fortfarande behöver växa och utvecklas lite till kan fostret uppfatta särskilt höga eller plötsliga ljud. Alla leder fungerar nu och skelettet börjar hårdna. Samtidigt börjar det första underhudsfettet bildas. Underhudsfettet hjälper barnet att hålla värmen efter födseln och är därför mycket viktigt. För dig som är gravid räcker det dock att du äter motsvarande en fullkornsmacka och en näve nötter extra om dagen för att tillgodose fostrets behov under den andra trimestern. Här kan du läsa mer om bra mat för gravida, inklusive vad som gäller för kosttillskott och vad du som är vegetarian/vegan kan behöva vara särskilt noggrann med.
Anknytningen börjar i magen I samband med att barnet i magen börjar utveckla sina sinnen börjar anknytningen till dig som är gravid. I ett senare skede gäller det även andra viktiga vuxna omkring er. Forskning visar att nyfödda känner igen mammans röst (och favoritmusik!) och även andra viktiga vuxna som hörts ofta under tiden i magen. Därför kan det stärka en trygg anknytning att du redan nu börjar prata lugnande och glatt med bebisen och tar på magen. Sjung favoritsånger eller vaggvisor som ni sedan kan fortsätta med när din bebis fötts. Allt det här kan fortfarande kännas abstrakt och långt borta, särskilt för medföräldrar eller partners som inte känt av förändringar i kroppen och som inte kommer kunna känna barnets sparkar på flera veckor. Ta det i er egen takt och som det känns naturligt, så lägger ni grunden för ett tryggt föräldraskap och ett kärleksfullt liv. I vår kurs om tryggt föräldraskap kan du lära dig mer om anknytning och få råd kring vad du som förälder kan göra för att du och ditt barn ska få en så bra relation som möjligt. Gå kursen direkt i appen.
Besök hos barnmorskan i vecka 16 I vecka 16 kan det bokas besök hos barnmorskan vid behov. Det här är ett av få tillfällen då bara den gravida närvarar och besöket fokuserar på den gravidas psykiska hälsa. Här ges tillfälle att prata om bland annat: Hur man mår Eventuell depression och annan psykisk ohälsa Nära relationer och samliv Livsstil Tankar om amning och föräldraskap
Tankar om förlossningsrädsla Om du som är gravid är orolig inför förlossningen är det här ett bra tillfälle att prata om det. Då kan din barnmorska koppla ihop dig med samtalsstöd för förlossningsrädsla och annan rådgivning som kan hjälpa dig att förbereda dig. Det här samtalet, precis som alla träffar hos barnmorskan, är till för att du ska må så bra som möjligt och få stöd om du behöver det. Kom ihåg att barnmorskan har varit med om och hört det mesta förut och kan hjälpa dig med oro och svåra situationer. Att ta emot hjälp kan vara det allra finaste du kan göra för din bebis för att ni båda ska ha det bra när ni äntligen ses. Känner du dig orolig inför förlossningen? En profylaxkurs ger dig möjligheten att förbereda dig, med gedigen kunskap och praktiska övningar som stärker din känsla av kontroll in i förlossningen. Knodds profylaxkurs har utvecklats av barnmorskor och finns gratis i appen.
För dig som av någon anledning har en mer komplicerad eller högriskgraviditet kan det bli fler besök de kommande veckorna. Detta gör det möjligt för barnmorskan att följa graviditeten och se till att både du och fostret mår fortsatt bra och att utvecklingen går som planerat. Du kan läsa mer om varje besök i vår stora guide till barnmorskebesöken.
Läs mer