Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Barnsäkerhet online - så gör du

På internet finns allt och alla – på gott och ont. Här hittar du som förälder råd för att hålla ditt barn säkert online. 

tre barn tittar på ipad

Artikelinnehåll Internet och barnsäkerhet  6 råd om att säkra digitala enheter, för dig med yngre barn - Vad innehåller föräldrakontroller?  6 råd om säkerhet på nätet, för dig med äldre barn - Prata med ditt barn

Internet och barnsäkerhet På internet finns massvis med information, pedagogiska spel, roliga kompisar, och möjlighet att träna färdigheter som är helt nödvändiga när man blir större. Samtidigt finns det gott om material som är olämpligt för barn, saker som kostar pengar, och personer som försöker utnyttja andra, vuxna som barn. Därför är det oerhört viktigt att du vet vad ditt barn gör och har tillgång till på sina digitala enheter. Det är också viktigt att du lär ditt barn hur man ska förhålla sig till vad man stöter på online och hur man kan tänka kring det. Internetvett, helt enkelt. Poängen är inte att du ska vara en kontrollerande förälder som styr och övervakar ditt barn, det känns sällan bra för varken förälder eller barn. Meningen med att ha koll på barns säkerhet och lära ditt barn om internetvett är att ge barnet verktyg för en meningsfull och trygg digital vardag.

💙 Appen för småbarnsföräldrar  Gå föräldrakurser, följ ditt barns utveckling, sök sjukvård och spara ditt barns tillväxt - allt i en app! 

6 råd om att säkra digitala enheter, för dig med yngre barn För dig med yngre barn handlar internetsäkerhet främst om att ställa in och säkra upp era digitala enheter så att du har kontroll och överblick över vad barnet kan hitta och göra. Det kan handla om att undvika olämplig content eller att se till att barnet inte beställer speltillägg för femtio tusen kronor.

  • 1Aktivera enhetens föräldrakontroller, som ofta finns som förinställd inställning. Det brukar begränsa köp, innehåll, och liknande med en generell grundinställning som du sedan kan anpassa. 
  • 2Ladda ner YouTube Kids-appen i stället för vanliga YouTube, där det är mycket svårare att kontrollera vad barnet kommer åt och vad YouTubes algoritm föreslår. 
  • 3Stäng av möjligheten att göra köp inne i apparna eller genom exempelvis köpfunktioner som iTunes, om ni har Apple-produkter. 
  • 4Sätt upp skärmtidsbegränsningar, så att barnet inte har obehindrat med tillgång till enheten. 
  • 5Om det är din egen telefon eller platta barnet använder, stäng av notiser eller sätt på fokus/stör ej, så att det inte dyker upp nyhetsrubriker, mail och meddelanden som kan vara olämpliga för barnet att se. 
  • 6För total kontroll kan du helt stänga av WiFi/internetåtkomst på enheten och ladda ner sådant som går att komma åt offline, så att barnet bara kan se och spela sådant som laddats ner på enheten.

Vad innehåller föräldrakontroller? I princip alla enheter, såsom telefoner och paddor, har möjligheten att slå på föräldrakontroller i enhetens övergripande inställningar. Det brukar finnas en generell föräldrainställning som man kan slå på och av, men man kan också gå in och skräddarsy efter sina egna behov. Sådant som kan ingå i föräldrakontroller inkluderar bland annat: Möjlighet att göra köp i appen Information om plats, tillgång till mikrofon Möjlighet att dela bilder Tillåtelse för appar att få följa en Reklam Inställningar för spel, såsom att kunna spela med andra eller inte Vilka specifika appar på enheten som barnet kan öppna Du kan också anpassa tillgång till appar och content utifrån åldersbegränsningar. Detta innebär att barnet exempelvis inte kommer åt appar och spel som är tillåtna från en viss ålder, på samma sätt som man kan bestämma vilken bio som är lämplig för barn i olika åldrar.

6 råd om säkerhet på nätet, för dig med äldre barn Äldre barn kan fortfarande behöva hjälp att skyddas från visst material online. Därför kan råden ovan fortsätta att vara relevanta för äldre barn med egna enheter, även om föräldrainställningarna kanske behöver justeras utifrån barnets ålder. För äldre barn handlar digitala enheter dock i mycket högre utsträckning om att leva ett socialt liv online. Man kanske börjar hänga på sociala medier eller spelar spel med andra. Det är både viktigt och roligt för barn att få ha det så, men det öppnar också upp möjligheter för dåliga aktörer att utnyttja barns godtrogenhet eller okunskap. För att ditt barn ska kunna få ut det bästa av sitt digitala liv och samtidigt slippa farorna som lurar, prata regelbundet med ditt barn om att:

  • 1Man aldrig riktigt vet vem man pratar med när man chattar, även om de säger att de är en viss person, ålder, eller dylikt.
  • 2Det är bra att vara försiktig med vad man delar med sig, lägger ut eller skickar på nätet. 
  • 3Man inte ska ge ut sitt fullständiga namn eller adress till någon på nätet; ni kan också välja användarnamn och profilbilder ihop för att barnet ska lära sig tänka kring det. 
  • 4Det alltid är okej att berätta för dig eller någon annan vuxen om någon man träffat eller pratat med på nätet, även om den personen säger att man ska hålla det hemligt. 
  • 5Man ska vara snäll mot andra online på samma sätt som man är i verkligheten, och att man får säga till om någon inte är snäll mot en själv. 
  • 6Försäljningstaktik ofta går ut på att luras – om något verkar för bra för att vara sant så är det nog det – och då är det bättre att rådfråga dig innan man laddar ner eller köper något.

I längden är det bättre att låta barnet ha en digital närvaro men få lära sig hur det går till och vad man ska vara uppmärksam på. Det är genom att vistas i de här miljöerna och träna på hur det fungerar som barn lär sig uppmärksamma folk som inte låter som barn, eller som verkar ha en egen agenda, exempelvis.

Normalisera att prata om vad som hänt online på samma sätt som frågar vad som hände i skolan den dagen. Då blir det lättare för ditt barn att också ta upp sådant som kanske inte var så bra, eller där barnet faktiskt är lite osäker på om det var okej.
quote

Prata med ditt barn Det kan kännas som att ditt barn har ett helt liv på nätet som du inte är delaktig i. Det är ofta lättare att ha koll på barnets vardag i den fysiska världen och kompisar i skolan eller från gatan och kanske även känns lättare att prata om det. Samtidigt är det lika viktigt – om inte viktigare – att prata om barnets digitala liv. Dels för att det är en verklig del av barnets vardag, där barn bearbetar information och tränar på att umgås, dels för att ha koll på om det uppstår något som inte är bra för barnet. Det kan handla om allt från mobbning till att utsättas för vuxna som begår övergrepp på barn. Det bästa du kan göra är därför att alltid ha en pågående dialog med ditt barn om vad som händer i dess digitala värld. Vad spelar barnet för spel och vad är roligast med det? Vilka chattar barnet med? Kanske du till och med kan vara med och spela ibland så att barnet vet att du är intresserad av det barnet sysslar med, samtidigt som du kan få en känsla för jargongen. Normalisera att prata om vad som hänt online på samma sätt som frågar vad som hände i skolan den dagen. Då blir det lättare för ditt barn att också ta upp sådant som kanske inte var så bra, eller där barnet faktiskt är lite osäker på om det var okej.

🌱 Lär dig mer om ditt barns utveckling  I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

5 september 2024

Läs mer

Barn, skärmtid och sömn - vad gäller?
barn som leker
5 roliga lekar inomhus när det är dags för skärmfri tid
Pojke som sitter på golvet och tittar på en mobiltelefon
Skärmtid och barn - så mycket är lagom för ditt barn
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen