Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

3 tecken på att din bebis är trött

Att känna igen tecken på att din bebis är trött kan ge er smidigare läggningar med mindre gråt. Här hittar du tre tydliga tecken på att det är dags för barnet att sova – plus tecken på att barnet är övertrött.

bebis gäspar

Artikelinnehåll Går det att se när en bebis blir trött? 3 tydliga tecken på att en bebis är trött Tecken på att bebisen är övertrött

Går det att se när en bebis blir trött? Som utsliten spädbarnsförälder önskar man lätt att ens bebis bara skulle gäspa tydligt, säga “Nu behöver jag sova” och sedan helt sonika blunda och slockna. Sådan lyx har man dock sällan. Istället försöker man tyda subtila signaler och få rätt tajming på när man ska börja försöka få bebisen att somna, så att det inte är alldeles för tidigt eller på tok för sent. Att pricka rätt ger dig nämligen bäst chans för att bebisen ska somna lättare. Då kan det vara skönt att ha en konkret lista över även subtila tecken på trötthet hos bebisar. Håll den här listan nära till hands i början medan du lär känna ditt barns sätt att signalera att det är dags för vila. 

💤 Knodds kurs i barnsömn  Få bättre koll på ditt barns sömn och kommande faser i vår kostnadsfria och digitala sömnkurs.

3 tydliga tecken på att en bebis är trött Precis som med allt annat är bebisar olika. En del bebisar visar knappt några trötthetstecken alls. Då får man lära sig barnets dygnsrytm genom att prova sig fram (mer om det hittar du i den här sömnguiden med allt behöver veta om barns sömn de första åren).  En del bebisar blir väldigt trötta väldigt fort och behöver “fångas upp” i god tid innan det blir för många trötthetstecken. Prova er fram, försök vara lyhörd för ditt barn, och håll utkik efter tecknen nedan till hjälp. 

1. Bebisen gnuggar sig Bebisar som är trötta gnuggar sig ofta. Ögonen är en klassiker, men de kan lika gärna gnugga sig över öronen, näsan, eller halva ansiktet. De kan också gnugga in sig mot dig eller försöka dra sig i öronen.

2. Bebisen börjar stänga ner maskineriet Tidiga tecken på att bebisen är trött kan vara riktigt subtila, men handlar ofta om att aktivitetsnivån går ner. För riktigt små spädbarn kan detta märkas genom att bebisen inte interagerar lika aktivt med dig. Större bebisar kan helt sonika lägga sig på golvet, sakta ner i leken, eller på andra sätt bli mer mysiga och sakta i sina rörelser. De blir lite tystare, lite mindre engagerade, ett perfekt tillfälle att mysa upp med en bok eller på annat sätt börja läggningsrutinen, med andra ord.

3. Det syns i blicken Bebisar som blir trötta får ofta en något glasartad blick som verkar titta nånstans långt bortom horisonten. Det riktigt syns att de börjar koppla ner.  Ögonlocken kan också bli tunga, precis som hos oss vuxna. Det är inte ovanligt att bebisen undviker ögonkontakt med dig, precis som att övrig kommunikation har trappats ner.  Svårt att få bebisen att somna? Här hittar du fyra råd som hjälper bebisen att komma till ro.

bebis sover i mammas famn

Tecken på att bebisen är övertrött När bebisar blir övertrötta kan de bli som svårast att uppfattas, eftersom det nästan kan verka som att de är pigga istället. Tecken på att bebisen är övertrött inkluderar att bebisen:  Inte vill läggas ner eller är svår att söva Plötsligt verkar pigg och aktiv Är aktiv men har “kort stubin” och blir lätt irriterad Blir röd över ögonbrynen Gråter och varken vill hållas eller läggas ner Ibland, särskilt när ditt barn blir lite äldre, kan det vara svårt att se några trötthetstecken när barnet är uppslukad av en rolig aktivitet. Barnet verkar helt enkelt inte trött.  Men titta lite närmare när barnet inte är mitt uppe i aktiviteten, eller om ni tar en paus. Då kan det plötsligt dyka upp flera tecken som gömde sig när barnet var så fokuserat. 

💙 Våga lita på intuitionen Bland det viktigaste du gör med din tid som spädbarnsförälder är inte att byta blöjor utan att hitta samspelet med din bebis. I takt med att du och din bebis lär känna varandra kommer du bli allt säkrare på att tyda barnets signaler. Låt det ta tid, våga lita på din magkänsla och dina känselspröt, och oroa dig inte om det inte sitter än. Det kommer. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

11 oktober 2024

Läs mer

Sömnschema - hur mycket sömn behöver just ditt barn?
Barn och mamma sover
Förstå barns sömncykler – nyckeln till god sömn
bebis vaken, mamma och pappa sover
Trött småbarnsförälder? Så hanterar du sömnbristen
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen