Vabba

Under de första åren är det vanligt att barn är sjuka ofta. Många barn kan ha hela sex till åtta infektioner per år, men betryggande nog är dessa infektioner oftast lindriga och går över av sig själv. För dig som förälder kan detta betyda en del tid för att vårda och ta hand om ditt barn. Här är information, råd och svar för att göra vabbandet lite tryggare och enklare för dig som förälder.

Barnläkarens bästa råd om femte sjukan

Femte sjukan är en oftast ofarlig virussjukdom som främst drabbar barn i skolåldern och ger utslag på kinderna och kroppen. Just nu pågår en viss ökning av smitta i landet. Därför ger Younis Khalid, barnläkare på Knodd, sina bästa råd till föräldrar. 
barnläkare i förgrunden, barn som leker i bakgrunden

Ge medicin till barn - 13 tips som gör det lätt

Att ge medicin till små barn kan vara klurigt. Knodds barnspecialister ger därför dig som förälder sina bästa knep för att det ska gå smidigt – samt några viktiga råd längs vägen. 
barn som tar medicin

Barnspecialisternas bästa råd om springmask

Springmask är vanligt bland barn och kan bli riktigt besvärligt för hela familjen. Knodds barnspecialist Christina Walding ger sina bästa råd om att upptäcka, behandla och bli av med denna smittsamma tarmparasit. 
bebis i blöja

Får man gå till förskolan med ögoninflammation?

Det är vanligt att barn får ögoninflammation. Kan de gå till förskolan ändå? Hur länge smittar det? Barnspecialisterna på Knodd ger sina bästa råd. 
bebis med ögoninflammation

Barnspecialisternas tips och råd vid ögoninflammation

Ögoninflammation är vanligt bland barn och mycket smittsamt. Knodds barnspecialist Berit Enqvist har därför samlat sina bästa råd för hur du kan ta hand om ditt barns ögoninflammation och hur ni gör för att undvika smitta. 
barn med ögoninflammation

Viktigt att veta om din bebis har vattkoppor

Vattkoppor är en av de vanligaste barnsjukdomarna. Det är lätt att tänka på den som en sjukdom för förskolebarn, men visst kan spädbarn också få vattkoppor. Här är det du behöver veta, och när det är dags att söka vård. 

Föräldrars 9 vanligaste frågor om vattkoppor

Vattkoppor är en vanlig barnsjukdom och frågorna om den är många. Här ger våra barnspecialister svar på 9 av de vanligaste frågorna om vattkoppor från föräldrar. 
vattkoppor

Så förbereder du dig och ditt barn för vårdbesök

Det blir många både planerade och oplanerade vårdbesök under småbarnsåren. En del barn upplever dem som läskiga, andra mest som obehagliga. För dig som förälder kan det bli en stressig situation. Här hittar du tipsen om hur ni kan förbereda er. 
flicka på läkarbesök

Så länge smittar vattkoppor – och annat du behöver veta

Hur länge smittar vattkoppor? Smittar jag om mitt barn har vattkoppor? Hur lång är inkubationstiden för vattkoppor? Svaren hittar du här. 
pojke med vattkoppor

4 konkreta råd som hjälper mot din bebis förstoppning

En förstoppad bebis kan bli frustrerande för hela familjen. Här är därför Knodds barnspecialisters 4 bästa knep för att lindra förstoppningen – och lite insikt om varför det är så vanligt när bebisar är runt sex månader. 
förstoppad bebis

Lindring av vattkoppor - så tar ni er igenom kliet

Att vara sjuk är sällan roligt, men att vara hemma i en eller två veckor när det kliar på hela kroppen kan kännas riktigt långdraget. Här är råden du som förälder behöver om ditt barn blivit sjuk i vattkoppor. 
bebis med vattkoppor

3 vanligaste anledningarna till att föräldrar söker digital barnsjukvård

Digital barnsjukvård är ett smidigt sätt att snabbt få hjälp med bedömning och råd om behandling för många av de vanligaste barnåkommorna. Det här är de 3 vanligaste anledningarna till att föräldrar söker digital vård. 
digitalt vårdbesök

Därför har barn feber så ofta

Om du är småbarnsförälder kanske det känns som att ditt barn får feber var och varannan minut – och du har inte helt fel. Knodds barnspecialister berättar varför barn har feber så ofta. 
flicka med feber

Nu öppnar Knodd vårdcentral i Malmö - för hela familjen

Med all kompetens och erfarenhet från Knodds digitala vård öppnar Knodd en fysisk vårdcentral för både små och stora i centrala Malmö. 
fysiskt vårdbesök

Lista sig och byta vårdcentral: så funkar det

Att lista ditt barn på en särskild vårdcentral medför flera fördelar, även om du har rätt att ta ditt barn till vilken vårdcentral du vill när ni behöver vård. Här är allt du behöver veta om att lista er och byta vårdcentral. 
barn leker doktor med ett gosedjur

Söka vård utomlands för barn: så går det till

Många föräldrar oroar sig för att ens barn ska bli sjukt på utlandsresan. Genom att ha koll på vad som gäller med din försäkring, landet dit ni åker, och hur man kontaktar svensk sjukvård från utlandet kan ni vara trygga även om olyckan eller magsjukan är framme. 
barn på strand utomlands

Hur kul är det att vara sjuk? Barnens upplevelse under vab-dagarna

Det kan vara både svårpusslat och tröttsamt för dig som förälder att vabba, men hur är det för ditt barn? Vi tittar närmare på barnets perspektiv under vab-dagarna. 
sjukt barn i mammas famn

Viktiga råd om RS-virusinfektion från barnspecialisterna

RS-virus är ett mycket vanligt virus som främst orsakar förkylningsliknande symtom och som vanligtvis sprids mest på vintern. Oftast är symtomen lindriga och går över av sig själva, men särskilt hos yngre barn kan infektionen bli tuffare. Knodds barnläkare Younis ger dig som är småbarnsförälder lugnande råd.
Vuxen som känner på bebis panna

Smärtlindring för barn - din lathund från Knodd

När ditt barn har ont vill du snabbt kunna lindra besvären. Det gäller dock att använda rätt smärtlindring och dosering för barn. Den här lathunden gör det enkelt för dig att snabbt hitta rätt smärtlindring för ditt barn. 
flicka med feber

VAB-hösten: så blir den

Nu är hösten här. Dags för blöta strumpor, inomhuslek på förskolan och säsongens ständiga följeslagare: smittsamma virussjukdomar. Efter flera ovanliga år i pandemins spår är det svårare än någonsin att förutspå årets vab-höst. Därför hjälper Knodds barnläkare Younis till att reda i läget.  

Vårdaktörer för barn – här kan din familj få vård

Med så många valmöjligheter och vårdaktörer kan det ibland vara svårt som småbarnsförälder att veta var och hur man ska söka vård för sitt barn. För att göra det lättare har vi samlat hela listan över olika former av barnsjukvård samt varje regions digitala vårdalternativ.  
en mamma och två sjuka barm

Sårvård hos småbarn - så behandlar du ditt barns sår

Det är vanligt med små sår hos barn, allt från skrubbsår till skärsår och skavsår. Då är det viktigt att hålla rent och kanske plåstra om. Ofta kan du ta hand om små sår hemma i ett par enkla steg. 
plåster på knä

Föräldrakyssen - så får du ut föremål ur näsan på ditt barn

Att barn stoppar upp föremål i näsan är både vanligt och lite skrämmande. Föräldrakyssen är en effektiv metod som hjälper dig få ut föremålet utan krångliga och stundtals påfrestande vårdingrepp. 
illustrerad bild på förälder som gör föräldrakyssen

Vinterkräksjukan - så tar ni er igenom magsjukans högsäsong

Vinterkräksjuka är många föräldrars skräck, med kräkningar, diarréer och feber som kan svepa igenom hela familjen. Knodds barnspecialister ger sina bästa råd om hur du tar dig igenom smitta, vab och dagarna när hela familjen är sjuk. 

Vabruari 2023 - Så tar du dig igenom den

Hotet om vabruari - småbarnsföräldrarnas skräck - hänger över årets första månader, med snuviga näsor och vab-dag på vab-dag. Hur blir vabruari 2023 och hur kan ni ta er igenom den på bästa sätt? Knodds barnspecialister ger råd om läget. 
sjukt barn som ligger i sängen

Hur kan man stärka immunförsvaret hos barn?

Att små barn ofta är sjuka kommer inte som någon överraskning för ständigt vabbande föräldrar. Sjukdomar under småbarnsåren hjälper till att utveckla immunförsvaret, men det finns också några knep som stärker kroppens förmåga att bekämpa infektioner.
sjuk bebis som ligger i mammas knä

Vanliga barnsjukdomar som barn behöver ta sig igenom

Små barn blir sjuka ofta under sina första fyra år. Genom att träna sitt immunförsvar under de här åren lägger de dock grunden för ett friskare liv på sikt. Knodds barnspecialister har samlat det viktigaste du behöver veta om de vanligaste barnsjukdomarna som barn behöver ta sig igenom. 

Allt du behöver i första-hjälpen-väskan för sommarens utflykter och resor med barnen

Sommaren stundar och snart bär det iväg på semester och utflykter med familjen. Då kan det vara bra att packa med sig de viktigaste nödvändigheterna om sommarplågor eller olyckan skulle vara framme. Vår barnspecialist Jenny delar här med sig av sina bästa tips på vad du som förälder bör packa ner i första-hjälpen-väskan för båtturen, utflykten i skärgården, skogsturen, dagen på stranden eller resan utomlands.
första hjälpen kit

1177, vårdcentral eller digital vård - var söker jag vård?

När ditt barn är sjukt kan det vara svårt att veta var du ska söka vård. Den här artikeln förklarar vad som erbjuds av 1177, vårdcentral och digitala vårdgivare såsom Kry, Doktor.se och Knodd - och när det är bäst att uppsöka de olika. 
barn med rosiga kinder som sitter i knä på mamma

Utslag hos barn - Knodds stora guide med bilder

Utslag eller prickar kan dyka upp och försvinna på olika delar av kroppen. De varierar i storlek från små till stora former och kan vara få eller många. Det kan vara svårt att bedöma orsaken till utslagen, men hos barn beror de ofta på virusinfektioner. Lär dig skilja på olika utslag hos barn med hjälp av vår bildguide. 
barn med utslag på kroppen

6 husmorstips som kan fungera - barnspecialisternas bästa råd

Husmorsknep har funnits i alla tider. Vissa låter märkligare än andra men efter lättnaden när de fungerar är det ingen som klagar. Våra barnspecialister har samlat sex husmorsknep för barn som kan fungera och komma till undsättning när inget annat verkar hjälpa. 
Husmorsknep sjuka barn

Vabruari 2022 - så blir den

Varje småbarnsförälder och förskolepedagog vet att februari är månaden då vinterns virusinfektioner slår till ordentligt. Nu, i ytterligare en covid-vinter, är det svårt att utgå från tidigare vintrar för att förutspå hur senvintern blir.
mamma tar febern på barn

5 tillfällen då du behöver söka vård för ditt barns infektion

Barn får lätt olika infektionssjukdomar som orsakas av bakterier eller virus. Ofta går infektionerna över av sig själva och kan lindras hemma, men i vissa fall blir infektionerna svårare eller leder till komplikationer som kräver sjukvård. Knodds barnspecialister ger råd om 5 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns infektioner - och 2 komplikationer som du särskilt ska vara uppmärksam på.
Sjukt barn i säng

6 tillfällen då du behöver söka vård för ditt barns utslag

Barn får många olika sorters prickar och utslag på huden, ofta utan att det går att hitta en orsak och ibland till följd av en infektionssjukdom. Vanligtvis läker utslagen av sig själva men i vissa fall behöver ditt barn sjukvård. Knodds barnspecialister ger råd om sex tillfällen då du bör söka vård för ditt barns utslag direkt - och två när det är mindre bråttom. 
Barn med utslag på ryggen

6 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns ont i magen

Ont i magen är en av barns vanligaste åkommor. I de allra flesta fallen går det att lindra besvären tills magontet går över, men i vissa fall behöver ditt barn vård. Knodds barnspecialister ger råd om sex tillfällen då du bör söka omedelbar vård när ditt barn har ont i magen - och tre när det är mindre bråttom. 
mamma som tar bebis på magen

Knodden avsnitt 12 - Ont i magen hos barn

Ont i magen hos barn är den absolut vanligaste orsaken till att föräldrar söker sjukvård. Oftast är de bakomliggande orsakerna ofarliga, och de flesta formerna av magont hos barn kan lindras eller behandlas hemma. 
Bebismage

Knodden avsnitt 7 - Vanligaste barnåkommorna

Det är mycket som kan oroa föräldrar under deras barns första år i livet. I detta avsnitt gästas Knodden av barnspecialistsjuksköterskan Johan som berättar om de vanligaste åkommorna som får föräldrar att söka vård - och när det är läge att bege sig till akutmottagningen för fysisk vård. 
Snorigt barn

Knodden avsnitt 13 - Prickar och utslag hos små barn

Små barn får alla möjliga prickar och utslag, ofta utan att de stör barnen eller leder till några större besvär. Knodds barnspecialist Sofia gästar Knodden och berättar om de vanligaste utslagen och märkena som uppstår hos barn. 
Barn med salva på vattkoppor

Flera deciliter snor - de snuviga barnens tid är nu

Snor är oundvikligt när det kommer till små barn. De producerar mängder, och ännu mer när de blir förkylda. Men snor skyddar barnets luftvägar och rensar undan både bakterier, virus och föroreningar. Vi svarar på föräldrars vanligaste frågor om denna kladdiga följeslagare.
Bebis som snyter sig

Lathund för höstens barnsjukdomar - råd från barnspecialisterna

Nu återvänder hösten med mys i soffan, härliga svamppromenader i skogen och förskolevardag. Det kan vara skönt med lite rutin igen, men för dig som är förälder handlar säsongen kanske lika mycket om att förbereda sig för alla åkommor som dyker upp när sommaren går mot sitt slut. 
Barn som lär sig bokstäver

7 sjukvårdsknep varje småbarnsförälder borde veta om

Det är inte alltid du behöver kontakta vården, många saker kan du hjälpa ditt barn med på egen hand. Knodds barnspecialist Johan Holmgren ger sju tips på vad du själv kan göra hemma om ditt barn mår dåligt.
Bebis som ligger på en kvinnas axel

6 tillfällen då du som förälder faktiskt ska söka vård för ditt barn

Som förälder blir man lätt orolig, speciellt när barnet är litet och ännu inte kan prata eller berätta vad som är fel. Det kan vara svårt att avgöra allvaret och bedöma när det är dags att söka vård. Knodds barnspecialist Johan Holmgren går igenom när du verkligen borde söka vård och när det istället är bäst att stanna hemma och ta det lugnt.
sjuk bebis

Vabruari 2021 - hur blir den?

Februari, årets värsta månad för många barn och föräldrar. Då bakterier och virus härjar fritt och småbarnsföräldrar vabbar mer än någon annan tid under året. Men årets upplaga verkar vara och bli annorlunda.
mamma och barn i soffa

Barn och covid-19 - vad gäller 2022?

Covid-19 har varit ett orosmoment för många och följer tyvärr med in i det nya året. Vi på Knodd har fått många frågor från oroliga föräldrar om covid-19 i relation till barn och har därför valt att samla dem här för att du ska få den viktigaste informationen på en och samma plats.
flicka i beige jacka med nalle och munskydd utomhus

Digital vårdcentral, barnsjukvård i mobilen och barnläkare online - vi reder ut begreppen

Nätläkare har blivit ett vanligare begrepp. Men många undrar fortfarande - vad skiljer en nätläkare från en läkare på vårdcentralen? Vad är en digital vårdcentral och vad menas egentligen med digital vård och e-hälsa?
Knodd appen framför liten nyfödd bebis

Minska risken för förkylningar - barnspecialisternas råd

Förkylningsvirus har en magisk tendens att sprida sig och ibland kan de vara svåra att undvika hur du än gör. Särskilt när det kommer till små barn som i perioder kan vara förkylda flera gånger på raken. Vilket inte är så konstigt egentligen, eftersom de inte tänker på att till exempel hålla avstånd och för dem är det helt naturligt att undersöka med munnen. Vissa saker är med andra ord ibland helt enkelt oundvikliga, men några små tips och påminnelser kan hjälpa till på traven.
Två flickor som sitter i säng och leker

Lilla medicinlådan - Vad behöver bebisen?

Vad behöver den nyföddas lilla medicinlåda innehålla? Sanningen är att det inte behövs så mycket. Med bara några få saker i skåpet kan du hantera de vanligaste åkommorna hos din bebis. Här har du checklistan som hjälper er att vara redo när det gäller. 

Träffa barnläkare online hos Knodd

Knoddfamiljen har fått tillökning. Utöver våra erfarna barnspecialistsjuksköterskor har vi nu även barnläkare på Knodd. Det betyder att vi också kan hjälpa till med receptförskrivning - direkt i mobilen 💊
barn i fönster

Coronavirus (covid-19) och barn - stora guiden (uppdaterad aug 2022)

Pandemin orsakad av covid-19 har snart pågått i tre år och fortsätter vara ett orosmoment som påverkar både barn och vuxna. Vi har samlat uppdaterad, viktig information och de vanligaste frågorna från småbarnsföräldrar i denna stora uppsamlingsguide om covid. 
Bild på barn och vuxen som tvättar händerna

Allt om vab och att vabba

Om du behöver stanna hemma från jobbet eller går miste om a-kassa för att ta hand om ett sjukt barn kallas det vab - vård av barn. Här är allt du behöver veta om att anmäla vab till Försäkringskassan, när det behövs intyg, och föräldrars vanligaste frågor om vab. 
flicka som ligger i sängen

Att vara hemma med sjukt barn

Under barnets första fyra år är det vanligt att barnet är sjukt. I genomsnitt har barn i detta årsspann sex till åtta infektioner per år. Dessa infektioner är oftast lindriga och går över av sig själva. För föräldrar betyder det en del tid spenderad hemma för att vårda och ta hand om barnet. Vi har samlat lite information, råd och svar för att göra tiden lite smidigare och enklare för dig som förälder.
bebis och mamma i fåtölj