Digital vårdcentral, barnsjukvård i mobilen och barnläkare online - vi reder ut begreppen

Nätläkare har blivit ett vanligare begrepp. Men många undrar fortfarande - vad skiljer en nätläkare från en läkare på vårdcentralen? Vad är en digital vårdcentral och vad menas egentligen med digital vård och e-hälsa?

Knodd appen framför liten nyfödd bebis

Vad är en nätläkare? En nätläkare är en vanlig och fullt legitimerad läkare som utför sitt arbete över internet. Det är samma typ av läkare som du möter när du söker fysisk vård istället för digital. Detsamma gäller för våra barnsjuksköterskor.

Vad gör en nätläkare? En läkare som arbetar över internet kan ge allmän rådgivning, bedömning av diagnos och behandling samt skriva remisser eller skriva ut recept. Den här typen av vård kallas för allmänmedicin.

Vem kan mer ge digital vård? Hos oss på Knodd kan du också träffa barnsjuksköterskor och även de är helt vanliga specialistutbildade barnsjuksköterskor som utöver att jobba fysiskt på en barnmottagning, gärna jobbar digitalt.

Barnläkare och barnsjukvård online Det är precis vad det låter som - läkare som är specialiserade på just barn och arbetar via nätet. På Knodd finns det till exempel enbart legitimerade barnsjuksköterskor och barnläkare, alla med minst 5 års erfarenhet och i genomsnitt 19,5 år.

E-hälsa Det finns olika sätt att förklara E-hälsa på men den bästa och mest konkreta beskrivningen kommer hittills från Socialstyrelsen: "Med hälsa menas fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande. E-hälsa är att använda digitala verktyg och utbyta information digitalt för att uppnå och bibehålla hälsa."

Digitalt väntrum Det digitala väntrummet uppstår i telefonen eller surfplattan, när du väntar i kö på ditt barns tur. Det finns med andra ord vart du än befinner dig.

Digital vårdcentral Även den finns i din telefon eller surfplatta - eftersom appen i sig blir en sorts vårdcentral, om än digital. Där får du, som på den fysiska vårdcentralen råd och hjälp genom samtal och bedömning under videosamtalet.

mamma med telefon

Vad är Knodd? Knodd är en digital vårdgivare för barn mellan 0-6 år. Hos oss hittar du barnläkare och barnsjuksköterskor, alla med minst 5 års erfarenhet. Du laddar ner appen till din surfplatta eller telefon. Efter att ni kontaktat oss får du och ditt barn vänta i vårt digitala väntrum, ett par minuter innan det är dags för ert möte med någon av våra barnspecialister, som sker via video.

Knodd och digital barnsjukvård Vår tillvägagångssätt är att tillhandahållandet av tillgänglig och trygg barnsjukvård på en tidigare nivå i vårdkedjan, vilket kan minska konsumtionen av vård på en tyngre nivå. Denna tyngre nivå är främst akutvård, som alltför ofta i onödan får agera första linjens vård. Detta innebär att även om konsumtionen av vård på enkel nivå går upp genom bättre tillgänglighet, blir resultatet att konsumtionen av vård på tyngre vårdnivå går ner. Eftersom vi för många barnärenden med erfarna barnsjuksköterskor kan tillhandahålla svar på en stor del av frågorna från akuten, kan vi göra detta till en tiondel av kostnaden för samhället.

Möjligheter med digital barnhälso- och sjukvård På Knodd ser vi möjligheten att stärka föräldrar och göra dem säkrare i sitt föräldraskap med hjälp av digitala mediet. Genom att stärka föräldrar och erbjuda bättre möjligheter och material för egenvård kan vi vidare minska vårdkonsumtionen och spara samhället de ökande kostnaderna som en allt osäkrare generation föräldrar innebär. Välkommen att träffa någon av våra barnspecialister!

Författare:

Sandra BergströmSkribent

Senast uppdaterad

29 augusti 2023

Läs mer

sjuk bebis
6 tillfällen då du som förälder faktiskt ska söka vård för ditt barn
bebis och mamma i fåtölj
Att vara hemma med sjukt barn
Omslag podden Knodden
Knodden - föräldrapodden med Norrlandspäron
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen