Specialserie: allt om barns utveckling i Knodds föräldrapodd

Är du nyfiken på vad som händer i ditt barns utveckling under det första året? I Knodds föräldrapodd Knodden hittar du nu en specialserie om barns utveckling månad för månad så att du har koll hela vägen.

Bebis som står i spjälsäng
Man vet ju inte riktigt vad man gett sig in på.
quote

- Sofia, Barnsjuksköterska på Knodd

Tema: barns utveckling månad för månad Det är mycket som händer varje månad under din bebis första år. Från att vara en helt nyfödd liten varelse som mest sover utvecklas motorik, uppfattning om omvärlden, början till ett språk och det där oemotståndliga, gurglande skrattet som gör att man glömmer alla sömnlösa nätter, i alla fall en stund. Det kan kännas underbart att få följa med sitt barn i utvecklingen och vara med om varje nytt utvecklingssteg, men samtidigt ger varje månad upphov till nya funderingar. Det kan vara alla möjliga sorters frågor, som: Hur fungerar bebisens utveckling? Är det okej om min nyfödda ligger vid bröstet precis hela tiden? Vad gör jag när mitt barn börjar krångla med maten eller sömnen? Varför ska de äta på precis allting när de är 10 månader? Programledare Jennie-Lie går igenom alla dina frågor tillsammans med barnsjuksköterskan Sofia, som länge jobbat på BVC och har hört det mesta som nyblivna föräldrar funderar över. – Det kan vara skönt när man är i en jobbig period att veta att det inte kommer vara såhär för alltid, förklarar Sofia. Samtidigt kan det vara en lättnad att få höra att man inte är ensam om sin upplevelse, utan att andra föräldrar har det likadant.

Att bli förälder för första gången Särskilt för förstagångsföräldrar är äventyret nytt och frågorna många. – Man vet ju inte vad man gett sig in på, menar Sofia. I avsnitten får lyssnare också höra många roliga anekdoter från Jennie-Lies tid som spädbarnsförälder och lugnande ord om en överväldigande tid. Serien är uppdelad i ett avsnitt för varje månad. Avsnitten är lagom korta så att du som förälder hinner lyssna under en vila, promenaden till parken, eller den där nattamningen när det känns som man är den enda som är vaken i hela världen.

Om Knodden - allt om barns utveckling och hälsa i en och samma podd Knodden är Knodds egna föräldrapodd som hjälper dig som förälder navigera djungeln som är småbarnsåren. Podden görs tillsammans med Jennie-Lie Wickström, som också skapat en av Sveriges största föräldrapoddar, Norrlandspäron. Förutom serien om barns utveckling pratar Jennie-Lie med barnexperter om allt från barns sömn och vanliga sjukdomar till papparollen och hur man kan tänka kring barn och internet. Nya avsnitt kommer varannan vecka och du hittar podden på bland annat Spotify och i Apple Podcasts.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

9 mars 2023

Läs mer

Omslag podden Knodden
Knodden - föräldrapodden med Norrlandspäron
Bebis i säng som lekar med leksak
Första tiden med en bebis - några grundläggande tips
Sovande bebis
Sömnschema - hur mycket sömn behöver just ditt barn?
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen