Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Så skapar ni bästa nattningsrutinen

Inte ens trötta barn somnar utan lite hjälp på traven. En mysig nattningsrutin gör det hela lättare – och kan hjälpa ditt barn att sova gott, hela natten. Så här gör du för att få till bästa nattningen. 

Artikelinnehåll Spelar nattningsrutinen någon roll? 6 tips för en fin nattningsrutin

Spelar nattningsrutinen någon roll? Det enkla svaret är: visst gör den det! Barn mår överlag bra av rutiner och förutsägbarhet. Att veta vad som kommer hända, vad som förväntas av dem och vad de kan förvänta sig av andra ger trygghet.  Rutiner kring just nattning kan göra det enklare för barnet att komma till ro och somna på kvällen. Det kan också göra det lättare för barnet att somna om vid uppvakningar under natten om allt är som “vanligt”.  För dig som förälder kan rutinerna också göra det lättare: du får ett ramverk att luta dig mot som gör det lättare att undvika eller hantera konflikter när det kommer till nattningen. Om det alltid är dags att säga godnatt efter två sagor, eller ni alltid går och borstar tänderna och byter till pyjamas efter 15 minuter barnprogram, då är det lättare för både barn och vuxna att följa rutinen än om det är förhandlingsbart varje kväll. 

💙 Rätt rutin för er familj Grundprincipen att rutiner kan vara hjälpsamma gäller nästan alla. Däremot finns det inget rätt eller fel i hur rutinen ska se ut. Ni skapar en nattningsrutin som passar dina behov som förälder och ditt barns individuella behov och personlighet, det blir allra bäst. 

6 tips för en fin nattningsrutin 1. Mysig sovplats En mysig sovplats lägger grunden för en god natts sömn. Även här är förutsägbarhet nyckeln – barn gillar att lägga sig i ett rum där allt är sig likt. Temperatur, ljud, ljus ska helst vara samma varje natt, och barn älskar att ha samma gosedjur (eller att få välja ut sina favoriter varje kväll), lakan och sorts pyjamas. Samtidigt kan ni testa er fram och anpassa sovplatsen efter hur barnet sover bäst, i den ultimata kombinationen av säkerhet och komfort. För en del är det mysigt att få sova med dig, eller i spjälsäng i ditt rum, för andra barn passar det bäst att få sova i sitt eget rum.  Spädbarn sover säkrast i egen säng på rygg men även här går det att göra mysigt med ett tajtare utrymme så att bebisen känner sig trygg. Här kan du läsa mer om bästa sovplatsen för spädbarn.

2. Mätt och glad Nyfödda bebisar behöver äta dygnet runt och vaknar av hungerkänslor. När spädbarn blir äldre – och magen större – kan det ge längre sammanhängande sömn att lägga in lite extra mat precis innan läggningen.  En del föräldrar väljer att ge barnet mat, andra välling på kvällen. För äldre barn är det inte ovanligt att föräldrar ger barnen kvällsmat som ett extra mellis efter middagen, just för att magen inte ska kurra. Kom bara ihåg att den rutin ni styr upp kommer sedan skapa förväntningar. Om ditt barn förväntar sig en macka precis innan läggning kommer det säkert kurra i magen vid den tiden även om ni åt en jättemiddag eller lite senare än vanligt.

3. Ljudmiljön Hur låter det hemma hos er på kvällen? I en del familjer är det knäpptyst, i andra är det tjo och tjim från äldre barn, en TV eller radio som står på, eller konstant brus från trafiken utanför.  Även här älskar barn att det är samma som man är van vid. Barn vill också gärna att det är samma ljud när man vaknar som när man somnar. Om barnet vänjer sig vid att somna med ljud blir det mindre störande om det låter även senare på natten när barnet går in i den ytligaste sömnen i sömncykeln.  Om ditt barn somnar till en speldosa eller ljudmaskin kan det till och med hjälpa dig att få barnet att somna om. Då är det bara att dra igång speldosan igen så signalerar det till barnet att “här är allt som vanligt, så du kan tryggt somna om”.

4. Varde ljus? På kvällen är det mörkt och när det är mörkt så sover man. Mer komplicerat än så behöver det inte vara – detta hack hjälper dig att signalera till din lilla knodd att nu är det dags för sängen:  Börja dämpa belysningen i hemmet på kvällen redan inför nattningen så börjar ni omedvetet ställa in er på att det är läggning på gång Ha också bara mysbelysning när ni påbörjar läggningen, om det så är att läsa saga, mysa i knät, eller sjunga visor Om ditt barn vill ha någon sorts ljus eller öppen dörr efter läggningen, anpassa det till en så dämpad nivå som möjligt En liten nattlampa kan också hjälpa dig om barnet vaknar på natten – det blir lättare att hitta nappen utan att behöva tända taklampan och dra upp kroppen till maxvaken

 5. Cool sömn Både vuxna och barn sover bättre när det är svalt i rummet. Ha hellre på en lång pyjamas eller tjockt täcke än att ha det varmt i rummet, om det går.  Enklast kollar du barnets kroppstemperatur genom att lägga handen på bröstet innanför pyjamasen. Är det lite för kyligt kan ett tjockare täcke eller ett par strumpor fixa perfekt mystemperatur, är det för varmt kanske det är läge att sänka värmen, öppna ett fönster, eller byta till tunnare filt.  Glöm inte att testa er fram även här. En del barn älskar att vara fullt påklädda när de sover, då kan det vara bra om rummet är lite svalare. Andra barn vill sova i bara blöjan, och då behövs det lite mer värme utifrån. 

🌱 Lär dig mer om ditt barns utveckling  I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.

6. Samma rutin varje kväll Själva läggningen ska också gärna följa samma steg varje kväll. Här hittar ni det som fungerar för er och som känns som ett mysigt avslut på er dag.  Vad är det som signalerar att nu har ni påbörjat läggningen? Är det att barnet byter om till pyjamas och borstar tänderna? Är det att bada badkar? Eller sitter hela familjen kanske i soffan en stund och pratar om dagen? Se till att starten på läggningsrutinen ser likadan ut varje gång så kopplar barnets hjärna och börjar ställa in sig på att gå ner i varv och få sova.  Moment som ofta är del av föräldrars läggningsrutin:  Läsa saga ihop eller berätta saga Prata om vad man gjort på dagen Sjunga visor eller lyssna på musik Välja gosedjur/hämta snuttefilt/ta fram nappen Borsta tänder/tvätta sig Mysa i knät eller tillsammans i sängen Att ha dessa rutiner kan göra att du slipper bråk. Om det är TV ena kvällen, en saga andra kvällen och fem sagor en tredje kväll finns det massvis med utrymme för förhandling, vilket också kan skapa osäkerhet för ett trött eller trotsigt barn.    Genom att följa samma steg varje kväll kan barnet (och du!) lugnt luta sig mot mysiga rutiner och en trygg förutsägbarhet. Då är det lättare att ge sig hän tröttheten och sova gott, hela natten lång. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

8 oktober 2024

Läs mer

Sömnschema - hur mycket sömn behöver just ditt barn?
sovande bebis
Barns sömn de första åren - stora sömnguiden
barnfötter under täcke
Barn och sömn - fakta och tips för mysiga sovrutiner
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen