Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Härlig inspiration för dop/namngivningsfirande

Ett dop eller namngivningsfirande är ett utmärkt tillfälle att samla nära och kära för att fira att ditt barn har kommit till världen. De här 5 tipsen fixar finaste festen, utan att slita ut dig som nybliven förälder. 

föräldrar med nyfödd bebis

Artikelinnehåll Dop eller namngivning, ett barn är värt att fira 5 tips för ett lyckat dop eller namngivningsfirande

Dop eller namngivning, ett barn är värt att fira Olika familjer gör olika. En del väljer att döpa sitt barn, andra väljer att hålla en namngivningsceremoni, och ytterligare andra har en intim välkomstfest för de närmaste. Hur man än gör kan det vara kul – och kännas stort – att officiellt få välkomna sitt barn till världen och visa upp skatten för alla de man älskar mest.  Själva ceremonin kan vara mer eller mindre strukturerad, men i de flesta fall väljer nyblivna föräldrar att följa den med ett firande av något slag. Känner du dig vilsen i kalasdjungeln och behöver inspiration? Här hittar du våra topptips för ett minnesvärt firande.

💙 Appen för småbarnsföräldrar  Gå föräldrakurser, följ ditt barns utveckling, sök sjukvård och spara ditt barns tillväxt - allt i en app! 

5 tips för ett lyckat dop eller namngivningsfirande Börja med att läsa mer om hur dop och namngivningsceremonier går till här, så vet du hur du går tillväga med det praktiska.

1. Styr upp gästlistan Efter att du har bokat kyrka eller lokal eller bara bestämt datum är det dags att bjuda in gäster. Tänk igenom om du vill ha ett litet dop för närmsta släkten eller ett stort välkomstkalas med drop-in.  Ge gäster minst en månad på sig innan kalaset så att de hinner rensa kalendern eller boka tågbiljett. Fundera på om du vill ha ett tema på kalaset och inkludera det i så fall i inbjudan. Det kanske är en favoritfärg, en visa du sjungit för ditt barn ända sedan graviditeten, eller något roligt kring barnets namn.  Om det är ett stort firande med många gäster, fundera på att fixa namnlappar till alla där det också står om deras relation till bebisen. Glöm inte klädkod om det känns viktigt.

2. Mat: allt från fika till fyrarätters Mat och dryck hör till kalas – men du bestämmer hur mycket det ska bli. Efter en ceremoni på tidig eftermiddag kan det kännas alldeles festligt nog med tårta och fikabröd (som dessutom går att fixa långt i förväg), kaffe och saft. Med en mindre grupp kan det också passa utmärkt att boka bord på restaurang så slipper du till och med disken. För en stor grupp kan ett härligt bord med plockmat vara perfekt – också lätt att göra i ordning i förväg, eller varför inte köra catering så slipper du hetsa. Knytkalas är en klassiker som gör det lättare för dig. Låt ett syskon eller en nära vän ansvara för att koordinera så att det inte blir 150 småkakor och ingen pastasallad Mat som är lätt att göra till många: smörgåstårta, pastasallad, paj och potatissallad.

3. Skapa minnen för livet Firandet kan gå alldeles för fort förbi, så att det känns som att du knappt var där. Tänk efter före så garanterar du att komma ihåg dagen livet ut:  Boka proffsfotograf som kan fota ceremonin, närfamiljen, och kanske till och med festen om det finns utrymme i budgeten Ställ fram en gästbok på festen och be gästerna att skriva minnen, råd till bebisen i livet, pepp till er som föräldrar, eller helt enkelt lyckönskningar  Lägg fram engångskameror eller polaroidkameror på bord eller vid gästboken så att gästerna också kan föreviga kvällen Glöm inte att ta kort på bebisen, kanske för sig själv eller ihop med bara sina föräldrar – det är lätt att glömma så be en närstående ha det som sitt ansvar

tårta med namn

4. Be om hjälp Den första tiden efter barnets födelse kan kännas som en virvelvind nonstop. Den som har fött barnet har fullt upp med att läka och återhämta sig, det kan vara sömnbrist och hormonsvallningar och så mycket kärlek så att man spricker, för att inte tala om att hemmet ser ut som ett bombnedslag. Det är ett gyllene tillfälle för nära och kära att kliva in i hjälterollen. Be om hjälp med fixet. En noggrann vän kanske kan ha koll på catering till lokalen eller att fixa ballonger, barnets faddrar kanske kan gosa med bebisen medan du byter om, en förälder kan se till att dricka ligger på kylning. Våga be om hjälp och låt de närmaste vara delaktiga.  

5. Lägg ribban där du kan nå den Som vi nämnt tidigare kan det här vara en tumultartad tid för dig som nybliven förälder. För en del kan ett kalas kännas alldeles övermäktigt och omöjligt att få ihop – eller kanske bara allra sist på priolistan.  Ett dop eller namngivningsfirande ska kännas som något roligt och ske när det passar er. Lägg ribban för firandet på en rimlig nivå. Du kan till exempel tänka på:  Man måste inte ha dop eller namngivning vid en viss ålder, utan det är okej att skjuta på det några månader. En del föräldrar väljer att “bara” ha ett välkomstkalas som innebär tårta och fika för en liten skara av de närmaste utan att vara mer komplicerat. Om du väljer att inte ha något firande alls betyder det givetvis inte att du älskar ditt barn mindre än familjer som styr upp en fest på Nobelnivå.

🌱 Lär dig om ditt barns utveckling  I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

16 oktober 2024

Läs mer

nyfödd bebis med sina mammor
Fira att ditt barn är här - dop eller namngivning?
bebis som går på grusväg
5 milstolpar att se fram emot under de första åren med barn
förälder byter blöja på bebis
Bajsguiden: allt du behöver veta om ditt barns bajs
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen