Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Julbord för gravida och barn - experterna ger råd kring julmaten

Julen nalkas och både vuxna och barn längtar efter mysiga stunder tillsammans i firandet. Men för gravida kan det kännas som en djungel att styra rätt i vad man får äta samtidigt som spädbarnsföräldrar kan oroa sig för vad de kan ge bebisen den första julen. Därför har Knodds barnspecialister knåpat ihop en guide med allt föräldrar behöver veta för en riktigt god jul.

julmat gravida och småbarn

Gå direkt till: Vad kan man äta på julbordet som gravid? Vad kan spädbarn äta från julbordet? Vanliga frågor om barn och julbordet Vanliga frågor om julmat för gravida

Vad kan man äta på julbordet som gravid? Den goda nyheten är att det mesta på julbordet går att äta när man är gravid. Julskinka, kålrätter, köttbullar och alkoholfri glögg är klart godkända. Inlagd sill går också bra, eftersom den oftast är fiskad i Atlanten och inte innehåller de höga halter miljögifter som Östersjösillen dras med. En ledtråd för julbordet är också i vilket sammanhang man äter. Är det julbord på restaurang eller företagsfest har man mindre kontroll över råvarorna och hur de behandlats. Då är det säkrare att avstå vissa rätter. Har man själv lagat maten till julbordet kan man kontrollera förpackningsdatum och frysa in vissa råvaror för att minska risken för listeriabakterier och toxoplasma, de största farorna för gravida i julmaten.

✨ Följ din graviditet i appen Matnyttig och veckovis information om allt som hör till graviditet, förlossning och stundande föräldraskap.

Julmat som gravida bör undvika: Strömmingslåda och andra sillrätter - sill fiskad i Östersjön bör undvikas på grund av höga halter dioxin och PCB. (Obs att inlagd sill oftast är fiskad i Atlanten och således går bra.) Torkat och kallrökt kött, såsom parmaskinka och salami, bör undvikas på grund av risk för parasiten toxoplasma. Produkterna kan ätas om de har frysts in i tre dygn. Mögelost och kittost - bör undvikas på grund av risk för listeriabakterier. Hårdost, färskost i paket, och ost på tub går dock bra, likaså all ost som har hettats upp och smält.

Obs! Detta innebär att gravida som inte kan tänka sig en jul utan pepparkakor med grönmögelost kan få sitt lystmäte med hjälp av ädelost på tub.

Man bör också vara försiktig med vakuumförpackad rökt och gravad fisk. Dessa produkter bör ätas inom en vecka efter förpackningsdatum för att undvika risk för listeriasmitta. Om man inte vet när fisken förpackades eller tillreddes, exempelvis vid julbord på restaurang, är det säkrast att avstå. Det samma gäller skivade charkprodukter och paté. Alla sorters röror som innehåller något av ovanstående - rökt och gravad fisk, chark, mögelost - bör undvikas på grund av risken för listeria och toxoplasma. Här kan du läsa mer om lämplig mat för gravida.

Vad kan spädbarn äta från julbordet? Barn lär sig tidigt att julen kan vara en alldeles särskilt härlig och rolig tid på året, och de hittar snart favoriter på julbordet. Är det bebisens första jul kan föräldrar dock bli fundersamma på vilken julmat som är lämplig att ge ett spädbarn. Som tur är går det mesta att äta även för de minsta, så länge det är rätt konsistens och i smakprovsmängd. Att ge spädbarn smakprov innebär i princip som det låter, att erbjuda små, små mängder av alla sorters mat som man själv äter. På så sätt kan bebisen lära sig om olika smaker och samtidigt kan den lilla magen och matsmältningssystemet vänja sig vid olika livsmedel. Som förälder bör man även anpassa mängden ny mat efter barnets ålder. För en sexmånaders bebis som precis börjat med smakprov kan det räcka med några få, kryddmåttsstora smakprov, medan ett barn som närmar sig ettårsdagen glatt kan sitta med och botanisera bland olika rätter efter eget önskemål. Här kan du läsa mer om smakprover till spädbarn.

✨ Lär dig mer om ditt barns utveckling I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.

Två grundtips om bebisens smakprov från julbordet: Mosa eller skär upp maten till lämplig konsistens beroende på barnets ålder Undvik att ge stora mängder saltad mat, men små smakprov från vuxenbordet går alldeles utmärkt Mosade ägg och potatis är klassiker för spädbarn från de allra första smakproverna och dessa återfinns såklart på julbordet. Även köttbullar, prinskorv och Janssons frestelse kan snabbt bli favoriter, men här blir det relevant att återigen vara uppmärksam på saltmängden.

Julmat som bebisar inte bör äta: Grönkål och andra gröna bladgrönsaker - dessa innehåller höga mängder nitrit Rödbetsjuice - innehåller också höga mängder nitrit Strömming och annan vildfångad fisk från Östersjön - bör undvikas på grund av höga halter PCB och andra miljögifter Opastöriserad mjölk och ostar gjorda på opastöriserad mjölk - på grund av risk för bakterier

Se upp för magsjuka Små barn är känsligare än större barn och vuxna när det kommer till bakterier som orsakar magsjuka. Föräldrar bör därför vara extra noggranna att inte ge mat som stått framme länge, både bland de kalla rätterna och bland tillagad mat. Det är också viktigt om man själv tillrett exempelvis sillinläggningar eller gravad lax att man noggrant följer anvisningar och äter maten inom några dagar.

Vanliga frågor om barn och julbordet Vad kan min 6 månaders bebis äta på julbordet? Vid sex månader har ni bebisen troligtvis börjat få testa små smakportioner i vardagen och det går lika bra vid julbordet. Ge bebisen kryddmåttstora, mosade smakprov och se vad bebisen gillar. All tillagad mat går bra, likaså inlagd pastej och sill - undvik dock strömmingsrätter och annan fisk från Östersjön. Mat som är saltad för vuxna går bra i dessa små smakportioner, men undvik att ge för mycket salt mat innan barnet är ett år. Undvik också att ge barnet gröna bladgrönsaker, såsom spenat och grönkål, samt rödbetsjuice. Dessa innehåller samtliga för stora mängder nitrit för den lilla kroppen. Vad äter barn för julmat? Barn kan äta det mesta de tycker om på julbordet. Många barn älskar köttbullar, prinskorv och potatis men de kan även våga sig på fiskrätter, kallskuret och ostar. Genom att låta barnen botanisera bland julmaten kan de upptäcka nya smaker och favoriter. Som förälder är det bra att hålla viss koll så att inte salt- eller sockerintaget blir för högt för den lilla kroppen. Barn bör heller inte äta fisk från Östersjön, såsom strömming, eller öring, sik, eller röding fångad i Vänern eller Vättern.

Vanliga frågor om julmat för gravida Kan man äta julskinka när man är gravid? Julskinka är tillagad, så den går utmärkt att äta. Däremot bör gravida undvika torkat och kallrökt kött, såsom parmaskinka, på grund av risken för toxoplasma. Dessa livsmedel går dock att äta om de frysts in i minst tre dygn. Kan man äta pepparkakor när man är gravid? Det går bra att äta pepparkakor när man är gravid. Det finns en misstanke om att stora mängder ingefära kan öka risken för missfall, men Livsmedelsverket har idag inga rekommendationer om att undvika ingefära i kosten. Däremot råder de gravida att vara försiktiga med kosttillskott, inklusive tillskott av ingefära. För gravida som prompt vill ha mögelost på pepparkakan går det bra att äta ädelost på tub och julen är räddad.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

7 december 2023

Läs mer

litet barn som blir matat
Matintroduktion för barn - tips på bra mat de första åren
gravid kvinna som sitter på golvet och äter hallon
Mat för gravida - vad man får äta och inte
Matintroduktion för små barn
Barnmat och smakprov - när är det dags att börja och vad ska man undvika?
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen