Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Allt om mardrömmar hos barn

Det är vanligt att just barn drömmer mardrömmar. Det kan vara skrämmande när man är liten och inte förstår vad som händer. Du som förälder kan hjälpa ditt barn både i stunden och i efterhand. Här är det du behöver veta om mardrömmar hos barn. 

Barn mardröm

Artikelinnehåll Det är vanligt med mardrömmar hos barn När börjar barn drömma mardrömmar? Vad handlar barns mardrömmar om? Mardrömmar är inte nattskräck Bästa medicinen är tröst Prata om mardrömmen på dagen

Det är vanligt med mardrömmar hos barn Det är inget ovanligt eller konstigt med att barn drömmer mardrömmar. Det är faktiskt vanligare att drömma mardrömmar som småbarn än i någon annan ålder. Ungefär hälften av alla barn drömmer någon gång mardrömmar.  Det är särskilt vanligt att barn drömmer mardrömmar när:  De håller på att lära sig något nytt De står inför stora förändringar, som en flytt De är förkylda eller sjuka  Att man drömmer mardrömmar handlar inte om att barnet mår dåligt eller har det dåligt. Precis som med drömmar är mardrömmarna ett sätt för hjärnan att bearbeta känslor och händelser från dagen och kanske rensa rent lite i den mentala inkorgen. 

🌱  Lär dig mer om ditt barns utveckling  I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.

En del barn har också lättare för att drömma mardrömmar om de sett något skrämmande på TV eller läst läskiga böcker. Om du märker att ditt barn påverkas av sådant kan det vara bra att undvika det på kvällen, några timmar innan läggning. 

När börjar barn drömma mardrömmar? Mardrömmar är som allra vanligast för barn mellan 3-6 år och för de flesta börjar man drömma mardrömmar i treårsåldern. Mardrömmar kan förekomma tidigare och det finns forskare som hävdar att redan spädbarn kan drömma mardrömmar, men det finns mindre forskning på detta och färre dokumenterade fall. 

Vad handlar barns mardrömmar om? Det är inte alltid så att innehållet i en mardröm direkt speglar något barnet varit med om. Däremot syns det trender på mardrömmars innehåll beroende på barnets ålder.  Yngre barn, i treårsåldern, drömmer ofta om sådant de fått höra är läskigt, som spöken, tjuvar och monster. De kan också påverkas av sådant de sett på film eller hört i sagor.  Från femårsåldern och uppåt börjar drömmarna handla om sådant som finns i verkligheten, såsom något skrämmande barnet har sett själv. De kan också handla om att exempelvis man själv eller en närstående skadas eller dör. 

Mardrömmar är inte nattskräck Mardrömmar är inte samma som nattskräck, även om de kan verka lika. Nattskräck är mindre vanligt och vid uppvaknandet minns barnet inget av vad som hänt.  Här kan du läsa mer om nattskräck hos barn.

Bästa medicinen är tröst Det kan såklart vara skrämmande för ett litet barn att drömma mardrömmar. Inte sällan väcks de av drömmen och kan vara både uppskrämda och omtöcknade.  Det bästa du kan göra då är att trösta barnet:  Krama och håll om barnet – fysisk närhet ger trygghet och lugn.  Försök att själv utstråla lugn och inte bli uppjagad av barnets rädsla. Då förstår barnet att det inte är något farligt.  Berätta att det var en dröm, att det inte var på riktigt och att barnet nu är hemma som vanligt och att det inte finns något farligt här. Sitt gärna kvar en stund tills stresshormonerna lagt sig. Att sjunga på en vaggvisa kan också hjälpa. 

✨ Appen för småbarnsföräldrar  Gå föräldrakurser, följ ditt barns utveckling, sök sjukvård och spara ditt barns tillväxt - allt i en app! 

Prata om mardrömmen på dagen Det är inte ovanligt att barn minns sina mardrömmar nästa dag. Då kan det vara bra att låta barnet prata om drömmen.  Genom att prata om drömmen kan ni vrida och vända på den. Barnet kanske kan peka ut detaljer som visar att det inte alls var på riktigt, eller så kanske ni tillsammans kan hitta ett annat slut på historien (“Då skulle jag säga till spöket, försvinn spöke för du kan faktiskt inte bo här för här bor bara vi människor, och då blev spöket rädd och flög därifrån”).  Du kan också berätta om du själv hade mardrömmar som barn eller vuxen. Att normalisera själva fenomenet, att alla drömmer mardrömmar och att de inte är på riktigt, kan hjälpa barnet att bearbeta och hantera dem när de kommer. Det kan också vara värt att upprepa för ditt barn att man alltid får komma in till dig på natten eller ropa om man blir rädd för något. Vetskapen om att man inte  behöver stå ut med det läskiga själv kan ge extra trygghet. 

💙 Svårt att sova? Det är inte farligt med mardrömmar i sig. Ett barn som ofta drömmer mardrömmar kan dock i längden få svårt att sova eller vilja undvika att lägga sig av rädsla för att drömma skrämmande drömmar. Skapa mysiga, lugnande kvällsrutiner, undvik att titta på eller läsa skrämmande material, och hitta en trygghetspunkt, såsom en tänd nattlampa eller ett särskilt magiskt gosedjur, så kan det hjälpa. Har barnet mycket svårt med sömnen, kontakta BVC. 

Författare:

Cajsa LandinReadaktör

Senast uppdaterad

9 oktober 2024

Läs mer

Sömnschema - hur mycket sömn behöver just ditt barn?
barn står upp i spjälsängen
Sömnregression 18 månader: 4 tips som hjälper er sova 
Barn, skärmtid och sömn - vad gäller?
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen