Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

SOS Förälder + Knodd: för ett tryggare föräldraskap

Som del i Knodds arbete för ett tryggare föräldraskap samarbetar vi med SOS Förälder, som hjälper förstagångsföräldrar genom den omtumlande processen att bli föräldrar. Vi pratade med SOS Förälders grundare Josefin Roxvall om hur hon hamnade här och hennes förhoppningar med verksamheten. 

bebishand

Så föddes SOS Förälder Hela verksamheten för SOS Förälder började i Josefins egen resa till föräldraskapet. Efter att ha tagit sig igenom odiagnostiserad sköldkörtelrubbning, IVF, missfall och en svår förlossningsdepression efter att sonen Matheo äntligen föddes så kände hon att hon ville hjälpa andra föräldrar vars upplevelse inte heller stämmer överens med den rosenskimrande dröm som utmålas ibland. 

Har man inte gått igenom det själv så vet man ju knappt hur man ska förbereda sig, säger Josefin. Behöver man hjälp så vet man inte var man ska börja. Jag fick göra allt själv, det var fruktansvärt. Det var just sådan information och stöd jag ville samla under ett och samma tak, genom SOS Förälder. 
quote
Josefin Roxvall

Josefin Roxvall,

SOS Förälder

Grundare

Genom SOS Förälder kan man idag få tillgång till en hel kurs i den första tiden med bebis. Här finns moduler för olika delar av det nya föräldraskapet, med information från experter inom psykologi, fysioterapi, parrelationer och barnsjukvård.  Det kan handla om: Förberedelse inför förlossningen Tiden efter förlossningen Spädbarns vanligaste sjukdomar och besvär Förlossningsdepression Den nya parrelationen Josefin har också samlat resurser så att föräldrar ska veta var de kan få hjälp om de har problem med amningen, det uppstår en förlossningsdepression eller smärta, eller om bebisen får kolik. 

Du får alla de här verktygen så att du är förberedd när det väl händer. Det kan vara skönt att ta in informationen under graviditeten medan man har kapaciteten och tiden till det. Samtidigt finns all information där så att när den väl blir aktuell efter att barnet är fött så är det lätt att hitta det man behöver. 
quote

Knodd verkar för ett tryggare föräldraskap genom digital barnsjukvård, föräldrakurser, gravidprogram och utvecklingsprogram, allt kostnadsfritt och smidigt direkt i appen.

Stöd av andra föräldrar Josefin menar att det som räddade henne ur förlossningsdepressionen var att få kontakt med en förälder som gått igenom samma upplevelse. Hon tror stenhårt på stödet från en community och har skapat en privat Facebookgrupp åt kursdeltagare. Där kan de sedan stanna kvar och få svar eller support från andra föräldrar. – De blir som en liten familj. Det var en förälder som hörde av sig nyligen och sa, kan vi inte alla mötas upp på en sommarfika? Sånt vill jag göra ännu mer av, säger Josefin.

Det finns verkligen en barnavårdscentral på nätet, så använd den!
quote

Samarbetet med Knodd I SOS Förälders arbete har hon alltså involverat specialister och experter inom föräldraskapets olika delar. Knodd har funnits med sedan dag ett.  – Jag handplockade alla experter som bidragit till programmet, berättar Josefin. Jag ville verkligen att man som förälder eller person skulle känna sig trygg, få bra service och snabbt få hjälp med det som känns kaosigt just för stunden. Jag tyckte Knodd uppfyllde allt det och mer. Jag har alltid fått så fint bemötande och de är ju verkligen specialiserade på just barn. Knodds barnläkare Younis och barnsjuksköterska Petra har bidragit med information och är med i SOS Förälders videokurser. Det handlar om allt från de vanligaste barnsjukdomarna till sömnmönster och bebisbubblan.  – På Knodd jobbar vi alltid för att stärka föräldrar till ett tryggt föräldraskap, det tjänar hela familjen på, säger Younis Khalid. Därför kändes det självklart att vara med i SOS Förälders kursutbud och bidra med våra många års erfarenhet inom barnsjukvård.

Förhoppningar framåt Just nu erbjuds kursmaterialet direkt via SOS Förälders sajt. Förhoppningen är dock att företag ska erbjuda kursmodulen till sina anställda, vilket är möjligt via friskvårdsbidraget. För bolag som använder sig av Benify-portalen går det enkelt för anställda att nyttja kurserna därifrån. Josefin ser det som en självklarhet att arbetsgivare tjänar på att deras anställda med barn mår bra i föräldraskapet så att de kan vara mer närvarande på jobbet.  Det finns också möjligheter till mer personlig coachning och enskilda samtal. 

Jag vet ju själv hur det var. Man är så trött, man orkar inte läsa sig igenom hundra olika appar och göra allt jobbet själv. Här är informationen samlad, så man får precis det man behöver, i enkla videofilmer och lätta, roliga läxor. 
quote

Just då kommer Matheo, nu fem år, in i rummet. Josefins röst blir ljusare, glad och trygg. Hon ber honom vänta två sekunder och avslutar med några viktiga tankar.  – Det handlar om föräldrar som letar efter trygghet och kontroll. De vill veta att de gjort allt rätt. En del tänker att de inte ”mår tillräckligt dåligt” för att söka hjälp. Det är till alla dem som SOS Förälder vänder sig till.  De ska få alla de här verktygen så de vet vad som kan hända, vad det finns för hjälp och att det bästa de kan göra för sig själva och för sitt barn är att ta emot den.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

22 augusti 2023
Barnsjuksköterska i mobilen