Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Tips och råd till dig som är ensamstående förälder

Att vara ensamstående förälder kan innebära en del extra utmaningar än om man är fler som hjälps åt. Här hittar du tips om att klara livspusslet och ekonomin – samt ett litet peptalk för dig som behöver en puff. 

Ensamstående förälder

Artikelinnehåll Det kan vara en utmaning att vara ensamstående förälder Ett lurigare livspussel Tips som kan underlätta i vardagen För dig som har ensam vårdnad  Så får du ekonomin att gå ihop som ensamstående  Ett litet peptalk till ensamstående föräldrar

Det kan vara en utmaning att vara ensamstående förälder Ensamstående förälder kan man bli av många olika skäl. En del har själva valt att få barn på egen hand, i andra fall har man separerat från eller förlorat barnets andra förälder och lever själv. Alldeles oavsett anledning kan upplevelsen av att vara ensamstående förälder skilja sig brett. 

📚 Tips: Knodds kostnadsfria föräldrakurser  Våra kurser håller dig i handen genom de första åren och guidar dig genom grundläggande ämnen för ett tryggt föräldraskap. Gå dem när du vill, var du vill.

Det kan vara tufft att själv ha hela ansvaret för sitt eller sina barn, vare sig det handlar om varannan vecka eller hela tiden. För de med delad vårdnad kan det vara en lättnad att varannan vecka få vara “bara” ensamstående vuxen och passa på att göra sådant man inte hinner när barnen är hemma, men man kan också längta efter sin skatt så man spricker. 

📖 Vad betyder ensamstående förälder? En ensamstående förälder är en förälder som inte lever tillsammans med en annan vuxen i en relation. Man kan vara skild från barnets andra förälder, vara änka/änkling, eller ha skaffat barn på egen hand. En ensamstående förälder kan ha ensam eller delad vårdnad om barnet. 

Ett lurigare livspussel Det många ensamstående föräldrar nämner som en utmaning är att få vardagen att gå ihop. Som ensamstående kan man inte turas om med lämningar på förskolan, vab, mathandling, och läggningar.  Tips som kan underlätta i vardagen: 

  • 1Sätt rimliga krav på dig själv. Lättare sagt än gjort kanske – men du är ingen supermänniska. Det är mycket att hinna med jobb, föräldraskap, praktiska bestyr, och sig själv. Lägg ribban där du kan nå den, det är imponerande nog.
  • 2Luta dig mot ditt sociala kontaktnät. Finns det andra i din omgivning som kan hjälpa dig? Det kan handla om praktisk hjälp. Om du inte har några sådana kompisar eller släkt nu, kolla upp föräldragrupper genom t ex öppna förskolan, eller kolla runt i Facebookgrupper eller liknande forum.
  • 3Lägg upp varannan-vecka-schemat så det hjälper dig maximalt. Om du har delad vårdnad, passa på att göra sådant som är krångligare med småbarn när du inte har ditt barn. Det kan vara träningspass på konstiga tider, shopping och storhandling, mysig egentid när du unnar dig något fint, eller njuta av tystnaden. Sedan kan du ha fullt fokus på din barnvecka.
  • 4Budgetar och kalendrar är din vän. Det låter tråkigt kanske, men nyckeln till att lägga ett livspussel kan ligga i lite organisering. En kalender hjälper dig få översikt av vad ditt barn behöver och vad du behöver. En budget kan faktiskt lätta lite på pengaångesten.
  • 5Försök att samarbeta med den andra föräldern. Efter en separation vill man ogärna vara beroende av sitt ex, men om ni är två föräldrar med delad vårdnad blir det ofta nödvändigt att jobba tillsammans och vara överens om en del grejer. Om ni kan bo nära varandra kan det underlätta i vardagen, och om ni kan kommunicera på ett positivt sätt är det givetvis bra. Om det inte går, försök ändå att tala neutralt om föräldern till ditt barn. Ni kan också få hjälp med så kallade samarbetssamtal från socialtjänsten i kommun där ni bor. 

För dig som har ensam vårdnad  Om du har ensam vårdnad om ditt eller dina barn är du barnets enda förälder, precis hela tiden. Det kan vara särskilt tufft. Du har ekonomiskt ansvar, du tar hand om ditt barn dygnet runt, och det kan vara svårt att få en paus eller orka med. Du får också stå för barnets hela föräldrarelation, och vara barnets hela förebild. Om du har ensam vårdnad om ditt eller dina barn är du barnets enda förälder, precis hela tiden. Det kan vara särskilt tufft. Du har ekonomiskt ansvar, du tar hand om ditt barn dygnet runt, och det kan vara svårt att få en paus eller orka med. Du får också stå för barnets hela föräldrarelation, och vara barnets hela förebild. Det kan också vara så att du skulle må bra av professionellt stöd, såsom en samtalskontakt. Då kan du få support och rådgivning från någon som bara är till för dig och jobbar för din familjs bästa.  

Pappa och dotter

Så får du ekonomin att gå ihop som ensamstående 

  • 1Dra nytta av bidrag som finns till för föräldrar, såsom: barnbidrag, flerbarnstillägg, och bostadsbidrag. Det kan också bli aktuellt med underhållsbidrag om du är separerad från barnets förälder och er ekonomiska situation skiljer sig markant.
  • 2Försök spara. För många ensamstående blir den ekonomiska verkligheten som tydligast när något oväntat inträffar. Plötsligt står man med en stor kostnad som inte ligger i budgeten. Om du kan lägga undan så att du har 1-2 månadslöner på sparkontot är du bättre rustad när det behövs.
  • 3Handla second hand. Barn går igenom klädstorlekar och leksaker i rasande fart. Det är både snabbt och onödigt att köpa nytt. Second handbutiker och forum som Marketplace, Blocket och, köp-och-säljgrupper gör det lätt att hitta och köpa det du behöver till en bråkdel av priset. Bra för miljön, dessutom.

Ett litet peptalk till ensamstående föräldrar Det kan vara utmattande - och ibland kännas sorgligt eller tungt - att vara ensamstående förälder. I dina barns liv är du dock en vardagshjälte, och sannolikt går det bättre än du tror.  Det är både vanligt och normalt att barn växer upp med ensamstående förälder. Det finns inget som säger att ditt barn skulle ha det sämre eller att du är en sämre förälder för att du är ensamstående. Det är helt okej att sörja om ditt föräldraskap inte blev som du hade tänkt dig, men ditt barn har det bra. En fin relation byggs på “kvantitetstid” mer än kvalitetstid. Det är i vardagens bestyr som man bygger en relation till sina barn, visar att man finns, är tillgänglig med ett lyssnade öra eller en stärkande kram, och ger sina barn en trygg tillvaro. Du behöver inte göra en massa fantastiska, utmattande, dyra specialgrejer för att ditt barn ska ha det bra. Försök att unna dig då och då. Det är så lätt att drunkna i allt man måste göra och svårt att hitta egentid, men du förtjänar att skämma bort dig själv ibland. Det kan vara en promenad i skogen, en lyxig middag, en present till dig själv, eller bara en danspaus i köket till din favvomusik. Poängen är, du är inte bara förälder utan en grym vuxen person som klarar av riktigt mycket och som fortfarande finns där i alla tvätthögar, hushållsbestyr och vab-daga. Heja dig!

🌱 Lär dig mer om ditt barns utveckling  I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

16 oktober 2024

Läs mer

föräldrar som läser för bebis
Good enough-föräldraskap: så blir du trygg i föräldrarollen
barn och mamma
4 tips för färre konflikter med ditt barn
bebis som gråter
Tantrums och utbrott - så hjälper du ditt barn igenom dem
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen