Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Ska det vara så här tufft att vara förälder?

Att det är tufft att vara småbarnsförälder har de flesta hört, men ändå är det många föräldrar som överrumplas just av hur krävande det visar sig vara. Det kan vara allt från att bebisen inte sover, till att relationen knakar och att man själv får helt slut på energi. Det kan vara svårt att komma undan helt, men det går att göra perioden lättare för sig. 

bebis som är vaken när mamma sover
Försök inte göra allt
quote

Oavsett hur glad man är över att ha blivit förälder så är det en enorm omställning från livet innan barn. Du kanske läste otaliga böcker om ämnet, umgicks med vänners barn, tänkte att du hade ett hum om hur trött man kunde vara eller hur svårt det kunde bli att få ihop vardagen. Sedan blev det ändå en chock när verkligheten var ett faktum och du kanske tänkte: Hur får man ihop det här egentligen? Du är inte den enda föräldern som stått med den tanken.  Det är överväldigande att plötsligt ta hand om ett barn som behöver oändligt med uppmärksamhet och omhändertagande och som samtidigt kräver mat på konstiga tider och skriker så att hela stressystemet drar igång i kroppen på dig. Då är det kanske inte konstigt att man inte hinner med att samtidigt ta hand om hushållet, träna, umgås med vänner, vara en god partner, vara en kul förälder till äldre barn, och kanske duscha ibland.  Grundprincipen kanske därför bör vara: acceptera nuet och försök inte att göra allt. Var snäll mot dig själv och kapa lite i kalendern.  Sätt rimligare krav på vad som måste göras och låt barnets behov styra rutinerna, särskilt under spädbarnstiden.  Även om det kan kännas tråkigt att plocka bort en del aktiviteter så kan det löna sig i längden när du får orken tillbaka – och den här kalendern behöver inte vara för alltid.

Relationen under småbarnsåren Det är kanske inte förvånande att höra att de flesta sökningar som görs om tuffa småbarnsår handlar om parrelationen mellan föräldrar. Många småbarnsföräldrar har märkt av hur den tidigare kärleksfulla, eller passionerade, eller jämlika relationen får sig en törn när vardagspusslet inte vill gå ihop. Det är lätt att hamna i en ond cirkel där man ser vad man själv gjort och allt den andra inte gjort. När båda är trötta blir det dessutom extra svårt att orka kommunicera på ett konstruktivt sätt eller vilja unna den andra lite egentid för återhämtning. Just kommunikation och att stötta varandra kan dock vara nyckeln till att ta sig igenom de tuffa perioderna. Läs mer om hur ni kommer över de vanligaste relationsfällorna här - och bli ett starkare team som kämpar mot sömnlöshet eller 2-års-trots, inte mot varandra.

Vad kan man göra för att orka med småbarnsåren? Visst är det ett en stor omställning både för förälder och bebis. I början tror jag faktiskt inte att barn begripit att de kommit utanför mammas kropp! Alla föräldrar har det tufft på något sätt under småbarnsåren - även de som utifrån verkar glada och ”lyckade”. Men tids nog blir det mer stabilt, man får sova, barnens rutiner blir mer förutsägbara, och då kan man glädjas åt allt det man tycker är fantastiskt med ens barn och med att vara förälder igen. - Ingela Bergman, barnsjuksköterska på Knodd

Be om hjälp! Det kan kännas svårt, och för en del föräldrar upplevs det som ett misslyckande att behöva hjälp utifrån, men historiskt sett har föräldrar aldrig tagit hand om sina barn helt utan stöd. Om du har egna föräldrar eller annan släkt nära, be om det stöd som mest skulle hjälpa din familj. Det kan handla om att få gå ut eller sova själv en natt, eller att få hjälp med städning eller matlagning. Kanske underlättar det att beställa hemleverans av veckohandling eller handla barnkläderna på nätet i stället för i butik. Var en ”good enough”-förälder Det finns inget som heter perfekt föräldraskap, och det är heller inget ditt barn behöver. Satsa på att vara en good enough-förälder så kan du också känna dig tryggare i föräldrarollen. Försök att ha tålamod innan rutiner sitter De första månaderna är en överväldigande tid, både för dig och din bebis. Hela livet är nytt och det är mycket som ska komma i ordning med mat, sömn, trygghet och intryck. Ge både dig själv och bebisen utrymme för att allt detta tar tid och energi. Bli inte besviken på dig själv om du inte samtidigt hinner med stora projekt vid sidan av. Det kan vara alldeles tillräckligt ansträngande att äta, borsta tänderna, och kanske, kanske hinna med en tvätt, på hela dagen. Även när barnen är äldre kan stora utvecklingssteg ge upphov till regressioner och att det blir lite stökigt en period. Prata med BVC Din barnavårdscentral finns till för att stötta din familj på många olika sätt och BVC-sköterskan kan hjälpa dig vidare till det stöd du behöver för att kunna ta hand om ditt barn på bästa sätt. Kom ihåg att det blir bättre Det kan kännas oerhört svårt att tro det när man är mitt uppe i det, men det är sant. Allteftersom rutinerna sitter bättre, ditt barn kan kommunicera mer med dig, och ni alla får sova mer kommer vardagen bli lättare. Då blir det lättare att fokusera på allt du älskar med ditt barn och med att vara förälder - och på att det nog inte finns något finare än att få en kram eller ett skratt från denna lilla människa som är din.

Om du mår så dåligt att du är rädd för att du ska skada dig själv eller ditt barn, kontakta barnakuten eller vuxenpsykiatrin så får du hjälp omedelbart. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

1 september 2023
Barnsjuksköterska i mobilen