Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Svårt att få kompisar? Så stöttar du ditt barn

En del barn har svårt att få kompisar även om de gärna skulle vilja ha någon att leka med. Knodd ger råd till dig som förälder till barn i förskoleåldern.

pojke sitter ensam vid köksbord

Artikelinnehåll När barn inte har kompisar Hur hjälper jag mitt barn att få kompisar?

När barn inte har kompisar Att ha kompisar är positivt och stärkande. Det hjälper barn att utveckla sina sociala förmågor såväl som självkänsla. Dessutom är det oftast riktigt roligt att ha någon att leka med! Då är det inte konstigt att föräldrar lätt blir oroliga om de upplever att deras barn inte har kompisar.

🌱 Lär dig mer om ditt barns utveckling I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.

Stäm av om det är ett problem Barn har olika behov av att vara med kompisar. En del behöver mycket tid till återhämtning då de vill leka själva. Andra vill helst leka med ett eller två barn åt gången, medan vissa barn älskar att leka i stora grupper. Det talas ofta i termer om att man är mer eller mindre introvert eller extrovert, vilket är personlighetsdrag som oftast sitter i hela livet.  Du själv kanske inte känner igen dig i ditt barns sociala behov. Då kan det hända att du upplever att något är ett problem som inte är det för barnet.  Stäm av ibland, våga fråga hur ditt barn har det med kompisar och ge utrymme för barnet att prata utan att du styr eller kommer med lösningar direkt. På så sätt får du den bästa bilden av hur ditt barn upplever det. 

Hur hjälper jag mitt barn att få kompisar? Som med så mycket annat i föräldraskapet ligger grunden till detta i ditt eget beteende. Föregår du med gott exempel? Barn gör som vuxna gör, inte som de säger. Om du kan visa en positiv inställning till att ta kontakt med andra och att vara en bra kompis så blir det en bra förebild för ditt barn. Det kan särskilt hjälpa om du har ett blygt barn. 

  • 1Hälsa på grannar, småprata med folk i busskuren, umgås med dina egna vänner (om de har barn i samma ålder som ditt barn kan ni umgås hela gänget), och visa att det inte är farligt att prata med folk man inte känner än. Uppmuntra barnet hälsa på andra men låt det vara kravlöst eller ta tid.
  • 2Du kan också hjälpa barnet hitta kompisar baserat på gemensamma intressen. Ditt barn kanske gillar en idrott eller har en hobby som det finns en organisation för? Att ha någonting att göra samtidigt som man träffar nya personer brukar göra det lättare att så sakteliga knyta kontakten.
  • 3Hjälp ditt barn genom att boka in tillfällen till umgänge med andra föräldrar. När barnet blir äldre leker de oftast på egen hand med kompisar, men i förskoleåldern är det helt rimligt att du och föräldrar bokar in lekstunder. Hitta någon förälder på ditt barns förskola eller i grannskapet med barn i samma ålder och föreslå att ni ses, antingen för att leka hemma hos någon eller för en gemensam utflykt. Då blir det en låg tröskel för ditt barn att leka med det andra barnet.
  • 4Ha en öppen dörr. Om du är tydlig med att man alltid kan leka hemma hos er blir det lättare dels för andra föräldrar som inte pallar att ha någon hemma hos sig, dels för ditt barn som kanske känner sig tryggare med att leka hemma än hos någon annan. Att du är involverad, positivt inställd, och känner till ditt barns kamrater stärker också barnets upplevelse av vad det är att ha och att vara en bra kompis.

👯 Relationer förändras Barn i 3-4-årsåldern gör ofta skillnad på barn i allmänhet och de barn de räknar som vänner. En del kanske till och med har någon de kallar “bästis” även om det ofta dröjer något år till. Det betyder dock inte att dessa relationer är långvariga – en kompis kan snabbt bytas ut om det uppstår konflikt, eller bara för att man blev intresserad av något annat. Att barn i den här åldern byter favoriter är alltså inte konstigt. 

Var uppmärksam på tecken på mobbning Man kan lätt tänka att mobbning främst händer i skolåldern, men det kan faktiskt ske även i förskolan. Ofta vet inte mobbaren om att man gör något fel, eftersom barn i den här åldern fortfarande håller på att lära sig sociala koder och regler.  Även här hjälper det om du är närvarande och har lite koll på hur barnet har det. Om du upplever att ditt barn har svårt att få kompisar eller tror att det kan förekomma mobbning, ta kontakt både med förskolepersonalen och med din BVC. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

16 oktober 2024

Läs mer

Om mobbning i förskolan 
pojke och flicka leker på lekplats
3 tips för att lära ditt barn vara en bra kompis
Storasyster och lillebror sittandes i en säng
Syskonkärlek - så stöttar du dina barns relation
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen