Gravid vecka 10 - allt om din graviditet

I graviditetens vecka 10 räknas det officiellt att man har ett foster i magen och fostret börjar allt mer se ut som ett litet, litet barn. För dig som är gravid kan det vara skönt att börja eller fortsätta träna så att kroppen lättare anpassar sig till förändringarna. 

illustration av foster i vecka 10

En jordgubbe i magen I vecka 10 är fostret stort som en jordgubbe ungefär - och det är officiellt just ett foster. Från och med den här veckan är det alltså inte längre ett embryo. För en del gravida börjar det tuffaste illamåendet avta nu, även om det för andra sitter i flera veckor till.  Gravid? Följ din graviditet och lär dig mer om vad som händer varje vecka genom Knodds graviditetsprogram. Du hittar det gratis i appen. 

Fostrets utveckling i vecka 10 Ännu syns det troligtvis inte utifrån att något händer där inne i livmodern, men det är full fart i utvecklingen. Nästan en kvarts miljon nervceller skapas varje minut i nervsystemet. Annat som utvecklas i vecka 10: Lungorna växer Anlag för 20 stycken tänder finns i munnen Ögonen flyttar framåt efter att tidigare ha suttit på sidorna  Både handleder och fotleder utvecklas den här veckan 

Fler än ett barn i magen? Om att vara gravid med tvillingar Det är inte vanligt, men ibland händer det att man har fler än ett foster i magen. Ungefär 1-3% av födslar i Sverige är tvillingfödslar, och endast enstaka graviditeter har tre eller fler foster på samma gång. Att man bär på tvillingar upptäcks oftast vid rutinultraljudet, så för dig som är i vecka 10 kan det dröja ytterligare några veckor innan du upptäcker att det blir dubbelt upp framöver. Enäggstvillingar, eller identiska tvillingar, uppstår när en spermie befruktat ett ägg som sedan delat på sig till två embryon med identisk DNA-uppsättning. Tvåäggstvillingar är vanligare. Då har två ägg blivit befruktade samtidigt. För dig som är gravid med tvillingar blir det tyngre än med ett barn och ibland kan graviditetsbesvär bli besvärligare. Graviditeten räknas också som en högriskgraviditet så du får fler besök hos barnmorskan för att kontrollera att allt ser ut som det ska. Tvillingar föds ofta innan beräknat förlossningsdatum. Här kan du läsa mer om att bli förälder till tvillingar.  

Håll igång med träning under graviditeten Att träna under graviditeten kan lindra gravidbesvär, hålla ditt humör och mående i schack, och till och med leda till en smidigare förlossning. Det behöver inte handla om hårdträning och längre in i graviditeten blir det svårt även för den mest inbitna träningsentusiast att hålla sitt vanliga tempo. 

Topp 3 tips att tänka på med träning för gravida:

  • 1Lyssna på din kropp! Orken kommer förändras i takt med att kroppen gör det. Var alltid lyhörd inför din kropp och sluta om någon övning gör ont. 
  • 2Undvik träning som kan vara skadlig för magen. Detta inkluderar kampsport och sporter där du riskerar fall, såsom skidåkning och ridning, främst under graviditetens andra hälft. 
  • 3Vardagsmotion har sina fördelar. En skön promenad eller att cykla till jobbet håller också igång kroppen. 

Du hittar allt du behöver veta om att röra på dig i vår stora guide om träning under graviditeten, med råd för varje träningsnivå, information om hur gravidkroppen reagerar annorlunda vid påfrestning samt tips för dig som vill fortsätta springa under graviditeten. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

27 september 2023

Läs mer

illustration av foster i vecka 11
Gravid vecka 11 - allt om din graviditet
illustration av foster i vecka 12
Gravid vecka 12 - allt om din graviditet
illustration av foster i vecka 13
Gravid vecka 13 - allt om din graviditet
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen