Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Gravid vecka 11 - allt om din graviditet

I gravidvecka 11 kan fostret gapa, gäspa och svälja. Mindre detaljer på kroppen, som naglar och ögonlock, börjar utvecklas. För er som ska bli föräldrar kan det hända mycket i relationen till varandra i takt med att gravidmagen växer. 

illustration av foster i vecka 11

Fostrets utveckling i vecka 11 I vecka 11 är fostret ungefär lika stort som en lime. Det kanske inte låter mycket, men det innebär att fostret är dubbelt så stort som förra veckan. De inre organen är nu färdigutvecklade, om än väldigt, väldigt små, och börjar fungera. Fostret kan både gapa och gäspa. Samtidigt ”andas” fostret fostervatten, som träning inför att en dag andas frisk luft. Har du plussat på stickan? Följ din graviditet och lär dig mer om vad som händer varje vecka genom Knodds graviditetsprogram. Utvecklat av barnmorskor - gratis i appen.

Annat som utvecklas under den här veckan:  Tunna ögonlock täcker ögonen Ögonen börjar utveckla irisar Könsorganen tar sin form  Naglar börjar växa på fingrar och tår Hud täcker hela kroppen Även små hårstrån börjar synas på huden 

Relationer och samliv under graviditeten För er som skaffat barn i en relation kommer det här troligtvis bli en omvälvande tid för förhållandet. Ni kanske känner er närmare varandra än vanligt och uppfyllda av glädjen att ha skapat ett nytt liv tillsammans. Samtidigt kanske ni har helt olika tankar och förväntningar. Den gravida påverkas av hormoner och förändringar i kroppen samtidigt som den icke-gravida kan uppleva att graviditeten och föräldraskapet fortfarande känns abstrakt. Även tidigare erfarenheter och upplevelser från barndomen kan påverka era tankar om vad det innebär att ha ett barn och bli förälder. Sexlivet kan också påverkas rent fysiskt men även emotionellt. Att ha sex under graviditeten är helt ofarligt för bebisen i magen ända fram till vattnet har gått, så länge din barnmorska eller läkare inte sagt något annat i just ditt fall. Däremot kan det kännas annorlunda, och sexlusten kan komma och gå under graviditeten. Det som gäller både för relationen och sexlivet är att öppen kommunikation alltid underlättar. Att våga uttrycka oro, tankar, lust och olust ger din partner möjlighet att förstå och stötta dig. Att lyssna på varandra och hitta gemensamma lösningar stärker relationen och lägger grunden för ett samstämmigt föräldraskap i familjen ni skapat ihop.

God kommunikation kan bli en del i ett tryggt föräldraskap och en stärkt relation till ditt barn. I Knodds kurs för föräldrar går vår barnspecialist Sofia igenom vad ett tryggt föräldraskap innebär och hur man skapar det från dag ett. Gå den eller någon annan av våra gravid- och föräldrakurser gratis, direkt i appen. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

27 september 2023

Läs mer

illustration av foster i vecka 12
Gravid vecka 12 - allt om din graviditet
illustration av foster i vecka 13
Gravid vecka 13 - allt om din graviditet
illustration av foster i vecka 14
Gravid vecka 14 - allt om din graviditet
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen