Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Barnkalas - barnspecialisternas tips för ett lyckat firande

Barnkalas kan innebära lika delar kul och stress. En del upplever att det hetsas mer än någonsin, och andra är oroliga för vilka som blir bjudna och inte. Här hittar du råd kring hur man kan tänka för att göra barnkalaset roligt för alla. 

Barnkalas

Artikelinnehåll Barnkalaset – större än man tror? Vilka ska man bjuda på barnkalas? Jämförelsemonstret

Barnkalaset – större än man tror? Ett barnkalas kan vara riktigt roligt – och en big deal för ditt barn, som kanske lever på minnet av ett lyckat kalas hela året. Det behöver inte vara extravagant, utan lite glasstårta, ballonger, och roliga lekar med kompisarna på ens alldeles egna dag räcker långt.  Från den vinkeln låter det inte särskilt komplicerat. Varför känner sig då så många föräldrar stressade över barnkalas? Ofta handlar det om vilka man bjuder, vilka som faktiskt kommer, och om barnets kalas känns lika storslaget som andra kalas ni gått på. 

✨ Appen för småbarnsföräldrar  Gå föräldrakurser, följ ditt barns utveckling, sök sjukvård och spara ditt barns tillväxt - allt i en app!

Vilka ska man bjuda på barnkalas? Vilka man ska – och därmed inte ska – bjuda på barnkalas kan vara riktigt klurigt. Man vill ofta vara inkluderande, ofta i en förhoppning att ens eget barn också ska inkluderas vid andras kalas, samtidigt som det inte är många som kan klämma in 25 stycken 4-åringar i sitt hem.  Förhållningssätt till vem man bjuder kan inkludera: Att man bjuder alla barn i en barngrupp/klass om den är liten nog Att man bjuder alla tjejer/killar i klassen (även om detta inte tar hänsyn till att man kanske har kompisar av motsatt kön) Att föräldrarna i barngruppen/klassen går ihop och kommer överens om ett sätt som funkar för alla och ser till att ingen blir exkluderad Att men går ihop några familjer och har ett gemensamt kalas, vilket kan göra det lättare att bjuda alla I takt med att barn blir äldre börjar det ofta bli mindre kalas där man bjuder de man leker med mest. Du som förälder spelar dock en jätteviktig roll för att se till att ditt barn inte exkluderar någon särskild.  Att bjuda alla klasskompisarna eller alla av samma kön i klassen utom en börjar snart likna mobbning. Då kan du kliva in och hjälpa ditt barn att tänka kring hur det kan kännas och varför det inte är schysst. 

💙 Var extra schysst  En del barn har matallergier och en del har mer eller mindre synliga funktionsvariationer som kan göra kalas krångliga att vara med på om man inte får lite stöd. Var en riktigt schysst förälder och ta höjd för att vara extra inkluderande. Kanske kan du lägga in en fråga om allergier i kalasinbjudan, eller så kan du låta en förälder till ett barn som behöver extra hjälp få vara med på kalaset, även om andra föräldrar inte är det. 

Om man inte blir bjuden

Försök kolla av hur barnet reagerar, utan att själv lägga in dina känslor, eller tankar om hur barnet skulle kunna ändra sig för att bli bjudet. Alla barn störs inte av att missa ett kalas.
quote

Det kan också vara riktigt känsligt för barn om de inte blir bjudna på någon annans kalas. Det kan även kännas hårt för dig, oavsett om ditt barn verkar bry sig eller inte. Det kan bero på vilka erfarenheter du själv har med dig från din barndom.  Att man inte bjuder alla, exempelvis alla i klassen eller alla som själva bjudit in till sina kalas, kan såklart ha många olika anledningar. Man kanske inte har råd att bjuda alla, eller så vill ens barn hellre ha ett storslaget äventyr med bara en bästa kompis i stället.  Försök kolla av hur barnet mår på ett öppet sätt. Kom inte med lösningar eller ställ ledande frågor baserat på hur du själv mår kring det.  Undvik att säga till barnet att “se det från den ljusa sidan”. Låt barnet i stället sitta i sina känslor, även om de är tunga. Det kan vara mer värt att du bekräftar de känslorna och vågar se dem än att du snabbt ska vända det till något positivt. Kom också ihåg att inte alla barn älskar att gå på kalas med en massa barn. Blyga barn drar sig inte sällan för att gå på kalas. Då kan du stötta ditt barn genom att gå med på kalaset eller kanske fokusera på de kalas där barnet själv känner sig trygg med kompisen vars kalas det är.  Letar du efter konkreta tips för ett roligt kalas? Här hittar du tio tips om bästa tårtan, roligaste lekarna, och hur man får till ett tema för kalas till olika åldrar.

Balonger

Jämförelsemonstret Ett annat krokben man lätt faller för när det kommer till barnkalas är att jämföra sig med andra. Någon i klassen kanske hade stort kalas på hoppborgen med caterad pizza och köpetårta. Du själv hade tänkt ett kalas hemma med fiskdamm och varmkorv, men plötsligt känns denna egentligen mycket goda och fullgoda idé som att den inte riktigt räcker till.  Både vuxna och barn kan hamna i jämförelsemonstrets klor. Det är dock inget fel på ert kalas bara för att någon annan har något större.  Snacka med några vänner, gärna som tänker i samma kalasbanor som du, för att få pepp och stöd. Eller varför inte prata med andra föräldrar i barngruppen eller klassen och försök komma överens om en rimlig nivå för kalas och presenter som ni alla kan gå med på? Troligtvis är det inte bara du som oroar dig för att kalasen ska bli rena rama cirkusen, utan ni kan gemensamt göra det roligare för alla, stora som små. 

🌱 Lär dig mer om ditt barns utveckling I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

14 oktober 2024

Läs mer

barn som sitter på golvet och ritar
Tryggt föräldraskap - så förbereder du ditt barn för livet
två flickor som leker
Barnspecialisternas råd om att sätta gränser för barn
yoga med barn
Gräshoppan, raketen och vissna lövet: om yoga för barn
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen