Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Gravid vecka 8 - allt om din graviditet

När du är gravid i vecka 8 kanske kroppen börjar kännas lite större, även om det inte märks för utomstående. Det kan kännas pirrigt men också ge upphov till en del oro. Inne i livmodern utvecklar embryot organ, kroppsdelar och små ansiktsdrag för fullt.   

illustration av foster i vecka 8

Ett björnbär i magen När du är gravid i vecka 8 är embryot fortfarande inte större än ett björnbär, men en hel del kvinnor känner att byxorna börjar bli tajtare nu. Samma vecka som embryots svans börjar växa bort är det dags för många blivande föräldrar att träffa barnmorska på inskrivningssamtal. Det här är ett ypperligt tillfälle att samla ihop alla sina frågor från de första veckorna och få lugnande råd. Vecka 8 kan också vara en bra vecka att skaffa en gravidförsäkring som ger extra trygghet utöver den vanliga sjuk- och olycksfallsförsäkringen.  Nyfiken på att veta mer om början av graviditeten? Här kan du läsa mer om första tiden som gravid.  

Fostrets utveckling i vecka 8 I vecka 8 börjar embryot allt mer likna en liten människa, även om huvudet fortfarande är oproportionerligt stort och armar och ben är korta. Blodet som pumpas runt fort i kroppen syns genom det tunna hudlagret och där inne börjar organen ha rätt form, om än i miniatyr. Den här veckan utvecklas allt fler skelettceller och embryots armar har armbågar. Tarmarna utvecklas så fort att de inte ens helt får plats inne i embryots kropp utan sitter delvis i navelsträngen. Ögonlocken blir tydligare och kan börja röra på sig. Små fingrar, tår och en nästipp växer fram. Än är det dock långt tills du som gravid kan känna av den lilla varelsen där inne. Det kan vara både spännande och oroligt att vara gravid. Känn dig tryggare genom att följa graviditeten vecka för vecka i Knodds graviditetsprogram, utvecklad av våra barnspecialister. Du hittar det gratis i appen.

Ätstörningar under graviditeten Det är fantastiskt att kroppen kan skapa och bära på ett barn och att det förändrar kroppen är oundvikligt. För en del gravida som tidigare brottats med ätstörningar kan dock denna förändring väcka gamla tankar och beteendemönster. Att inte helt ha kontroll över kroppen kan också påverka självbilden. Men viktuppgången är ett friskhetstecken och en hälsosam reaktion som inte beror på att man gjort något fel. Det växande barnet behöver näring för att växa och utvecklas, samtidigt som den gravida behöver extra näring för att orka med graviditeten. Om du tidigare har lidit av ätstörningar och känner att dessa tankar eller beteenden kommer tillbaka, sitt inte med det själv. Tala med din barnmorska så kan du få stöd och möjlighet till fler besök för att kontrollera att ditt barn utvecklas och växer i god takt. Om du tidigare haft kontakt med en ätstörningsenhet kan du även vända dig dit under graviditeten. För kvinnor som inte tidigare lidit av ätstörningar är risken mycket liten att utveckla en ätstörning under graviditeten.

Om det inte går som man tänkt sig Ibland går det inte som man har tänkt sig. Missfall är relativt vanligt i början av graviditeten, och innebär att kroppen avbryter graviditeten på grund av att det embryot som finns inte skulle kunna bli ett barn. Det kan handla om kromosomavvikelser, utvecklingsfel eller andra komplikationer, men beror inte på att den gravida har tränat hårt eller tagit för varma bad. Ungefär 15-20% av graviditeter avbryts av kroppen innan vecka 12.  Efter vecka 12 är det mycket ovanligt med missfall.   Ett missfall påverkar inte kvinnans chanser att bli gravid igen. Trots att det är såpass vanligt kan missfall tidigt i graviditeten kännas tungt, både för den gravida och för en partner eller medförälder. Om det skulle hända att graviditeten avbryts är det viktigt att man får känna alla sina känslor och gärna prata om dem om det hjälper. Stöd finns att få - din gynmottagning eller barnmorskemottagning kan hjälpa dig hitta rätt.  Blödningar är vanligt i början av graviditeten och behöver inte tyda på missfall. Här kan du läsa mer om blödningar under graviditeten och när du faktiskt bör söka vård för dem. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

27 september 2023

Läs mer

illustration av foster i vecka 9
Gravid vecka 9 - allt om din graviditet
illustration av foster i vecka 10
Gravid vecka 10 - allt om din graviditet
illustration av foster i vecka 11
Gravid vecka 11 - allt om din graviditet
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen