Tips & råd för föräldrar
Kunskap skapar trygghet. Här hittar du hundratals artiklar om det mesta rörande småbarnslivet, från sömnråd till föräldraskap, så att du kan bli trygg i din roll som förälder.
0 träffar
Sökresultat
0 träffar
Allt du behöver veta om mjölkstas
Mjölkstas är ett ofarligt och vanligt tillstånd som ofta uppstår några dagar efter förlossningen. Det kan leda till svullna och ömma bröst och göra det lite svårare att amma ordentligt. Här hittar du allt du behöver veta – plus tipsen som lindrar.
Sterilisera nappflaskor och nappar: ja eller nej?
Rena nappar och nappflaskor skyddar ditt barn mot infektion, men behöver de steriliseras eller kokas? Här hittar du barnspecialisternas råd om att sterilisera nappflaskor och nappar.
Mindfetalness – lär känna ditt barn i magen
Mindfetalness är en metod som hjälper dig lära känna ditt barns fosterrörelser i magen. Det blir då lättare att avgöra om något inte är som vanligt och uppsöka vård.
Förvaring av bröstmjölk: din snabbguide
Att pumpa och spara bröstmjölk gör att man kan ha mat till hands senare eller att någon annan kan mata ens bebis, men det är viktigt att förvara bröstmjölken rätt. Den här snabbguiden hjälper dig.
Allt om amningsnappar
En amningsnapp kan vara ett användbart hjälpmedel om amningen krånglar eller gör ont. Här hittar du tipsen som hjälper – och som hjälper till när det är dags att sluta använda den.
Vaccinationsprogrammet för barn - din snabbguide
Det svenska vaccinationsprogrammet är ett väletablerat program tillgängligt för alla barn för att ge skydd mot vanliga och allvarliga sjukdomar. Här hittar du en snabb överblick över vaccinen som ingår – och svar på de vanligaste frågorna om vaccinprogrammet.
När växer fontanellen ihop? Och andra frågor från föräldrar
Fontanellen är mellanrum mellan spädbarnets skallben, som gör att hjärnan kan växa snabbt under barnets första år. Den innebär dock att hjärnan är lite mer utsatt än under skallbenen, och därför är det viktigt att vara försiktig med dessa mjuka delar.
Vad är babinskis tecken?
Babinskis tecken är en reflex i foten som syns hos spädbarn. Vanligtvis växer reflexen bort, och om den inte gör det kan det vara ett tecken på någon neurologisk problematik hos barnet. Här hittar du allt du behöver veta.
Har din bebis reflux? Här är knepen som hjälper
Reflux hos bebisar är mycket vanligt och oftast helt ofarligt. Vår barnspecialist, Berit, ger sina bästa tips för att minimera, och några tecken på att uppstötningarna besvärar ditt barn.
Svar på dina frågor om luftrörskatarr hos barn
Luftrörskatarr, eller akut bronkit, är vanligt hos barn och leder inte sällan till en påfrestande och ihållande hosta. Här svarar Knodds barnspecialister på föräldrars vanligaste frågor om luftrörskatarr och ger sina råd för att lindra symtomen.
Välj tjejnamn med barnspecialisternas tips
Tänk att det är en liten dotter på gång! Att välja tjejnamn kan kännas stort, spännande, och ibland lite klurigt. Här är tipsen som hjälper dig välja.
Välja killnamn: barnspecialisternas topptips
Att välja killnamn åt sin efterlängtade knodd kan kännas både spännande och som ett stort ansvar. Här har du tipsen som hjälper dig välja rätt.
Allt om TBE-vaccin för barn
TBE, en fästingburen virusinfektion, blir allt vanligare. De flesta barn som drabbas blir lindrigt sjuka, men symtomen kan bli allvarliga. Det finns vaccin som kan skydda mot TBE hos barn. Här hittar du allt du behöver veta.
Beräkna bf - så gör du
Nyfiken på när bebisen kommer? Med några enkla steg kan du räkna ut ditt beräknade förlossningsdatum (bf). Här får du veta hur, varför ultraljud justerar datumet och vad som gäller vid oregelbunden mens eller IVF.
Vad gör tandfen med alla tänder?
Att tappa sina första mjölktänder kan kännas som en stor milstolpe för både barn och deras föräldrar. Lite läskigt, lite spännande, och så kanske tandfen kommer med pengar? Här hittar du tipsen som hjälper er tappa tänder på rätt sätt.
Så klarar ni övergången till sommartid
Dags att ställa om klockorna till sommartid? En efterlängtad årstid för många, men krångligt ibland när man har små barn. Det här knepet hjälper er ställa om smidigare.
Barnspecialisternas 5 råd för att förhindra solsting/värmeslag
Att leka ute på sommaren kan vara härligt, men ibland blir det för mycket av det goda. Barn som blir överhettade kan drabbas av värmeslag eller solsting. Barnspecialisten Karin ger sina 5 bästa råd för att förebygga att ditt barn drabbas.
Vårbebis? Här är tipsen du behöver
Det är mycket man ska tänka på när man får barn och vissa saker som påverkas av vilken årstid som den lilla knodden kommer. Här är barnspecialisternas 4 bästa råd för dig som får barn på våren.
Säsong för höstblåsor – allt föräldrar behöver veta
Höstblåsor är en mycket smittsam men oftast helt ofarlig virussjukdom som är vanligast under just hösten och sprids snabbt på förskolan. Här hittar du sjukvårdsexpertens tips för att lindra besvär – och svar på alla dina frågor.
Allt du behöver veta om hur barn lär sig läsa
Att lära sig läsa är att öppna dörren till en helt ny, spännande och oändlig värld. Inte konstigt då att barn gärna själva vill lära sig. Men hur går det till när barn ska lära sig läsa? Här är allt du behöver veta, från bokstaven A till det var en gång…
3 sätt du kan hjälpa ditt barn att lära sig bokstäver
Att lära sig bokstäver är en del i hur barn lär sig läsa och skriva. Yngre barn är ofta nyfikna på språket och det gör att man kan leka fram kunskap om alfabetet. Här hittar du 3 tips som hjälper dig som förälder.
Viktigt att veta om dyslexi
Dyslexi är en form av läs- och skrivsvårigheter som är vanligt bland barn. Det är viktigt att tidigt uppmärksamma symtom på dyslexi för att sätta in stöd och ge barnet bäst förutsättningar i skola och vardag. Här hittar du en översikt.
6 tips som hjälper ditt barn lära sig cykla
Att lära sig cykla kan vara hisnande men ska helst också vara roligt. Med de här 6 tipsen kommer ditt barn lära sig cykla på nolltid.
Härlig inspiration för dop/namngivningsfirande
Ett dop eller namngivningsfirande är ett utmärkt tillfälle att samla nära och kära för att fira att ditt barn har kommit till världen. De här 5 tipsen fixar finaste festen, utan att slita ut dig som nybliven förälder.
5 roliga tips för att lära barn färger
Att lära sig färglära är svårare än man kan tro. Det sker dessutom samtidigt som barnet lär sig en massa annat. Det är ingen stress, med andra ord, men här hittar du 5 enkla tips som gör det lite roligare för ditt barn att lära sig om färger.
Svårt att få kompisar? Så stöttar du ditt barn
En del barn har svårt att få kompisar även om de gärna skulle vilja ha någon att leka med. Knodd ger råd till dig som förälder till barn i förskoleåldern.
5 roliga sätt för barn att lära sig former
Att lära sig om former redan tidigt lägger grunden för geometri och matematikinlärning senare. Barn i förskoleåldern kan lära sig former på ett roligt sätt genom lek och utforskande. Här hittar du 5 roliga förslag.
Fira att ditt barn är här - dop eller namngivning?
Dop, namngivningsceremoni, eller välkomstfest: det finns många sätt att fira att ett barn har kommit till världen. Här hittar du råd om dop kontra namngivning, och tips för att få till finaste firandet oavsett vad ni väljer.
Hur länge ska man vabba? En lathund från Knodd
Att kunna vabba när ens barn är sjukt är en fin förmån och rättighet som även skyddar andra familjer från smitta. Men vilka riktlinjer gäller för de vanligaste sjukdomarna? Den här lathunden gör det enkelt.
Tips och råd till dig som är ensamstående förälder
Att vara ensamstående förälder kan innebära en del extra utmaningar än om man är fler som hjälps åt. Här hittar du tips om att klara livspusslet och ekonomin – samt ett litet peptalk för dig som behöver en puff.
Få din bebis att sova längre på morgonen: 4 konkreta tips
Vaknar din bebis alldeles för tidigt på morgonen? Här hittar du fyra konkreta knep som hjälper dig få ditt barn att sova längre – och ger er alla bättre sömn hela natten.
4 tips för färre konflikter med ditt barn
Går det att få färre konflikter med sitt barn genom positiv uppmärksamhet? Forskning visar att det är precis så man ska göra. Knodds barnspecialister ger dig 4 knep som funkar.
Om sen språkutveckling hos barn
Sen språkutveckling kan vara ett tecken på att något inte står rätt till, men det kan också gå att åtgärda, med insatser från BVC, logoped, och dig själv. Här hittar du information om vad det kan bero på om ditt barn inte pratar än och tips om hur du kan främja ditt barns tal- och språkutveckling.
Hjälp ditt barn att komma igång med engelska
Engelskan finns i vår vardag mer än någonsin och många föräldrar vill ge sina barn en skjuts in i språkkunskapen. Här hittar du knepen som hjälper dig att stötta ditt barn att lära sig engelska.
Viktigt att veta om dyskalkyli hos barn
Dyskalkyli innebär att man har svårt med att räkna och förstå siffror och sådant som har med tal att göra, men det är mer än att “bara” ha svårt för matematik. Här är viktig information och råd för dig som är förälder.
Musik, dans och rytmik för barn
Musik, dans och rytmik för barn i förskoleålder är både roligt och lärande – här hittar du barnspecialisternas förslag på roliga aktiviteter
3 tips som hjälper ditt barn lära sig skriva
Att lära sig skriva är en färdighet som tar mycket tid och träning – men som främst kan vara riktigt, riktigt spännande. Med några knep kan du hjälpa ditt barn hitta nyckeln som gör det lekande lätt.
Barnkalas - barnspecialisternas tips för ett lyckat firande
Barnkalas kan innebära lika delar kul och stress. En del upplever att det hetsas mer än någonsin, och andra är oroliga för vilka som blir bjudna och inte. Här hittar du råd kring hur man kan tänka för att göra barnkalaset roligt för alla.
4 roliga sätt att lära sig kroppsdelar
Att lära sig de olika kroppsdelarna är bra både för språket och kroppsuppfattningen. Kom igång oavsett ditt barns ålder med de här 4 roliga aktiviteterna som ni enkelt kan göra hemma.
3 tips för att lära ditt barn vara en bra kompis
Att bli en bra kompis är en viktig lärdom för barn – precis som att ha kompisar är en viktig del av att vara både barn och vuxen. Det hjälper dem dessutom utveckla sin förmåga för empati. Du som förälder kan stärka ditt barns förmåga att vara en bra kompis.
Så får du ekonomin att gå runt under småbarnsåren
Minskad inkomst och ökade utgifter under småbarnsåren kan göra det svårare att få ekonomin att gå ihop. Här hittar du 5 konkreta tips på hur du kan stärka ekonomin under småbarnsåren, och råd kring varför en budget kan bli din bästa vän.
Nyfödd bebis i vinter? Här är bästa tipsen
Är det annorlunda att ha en nyfödd bebis på vintern än någon annan årstid? Våra barnspecialister ger sina bästa råd till dig som fått barn på vintern.
Vaknar ditt barn för tidigt? Här är lösningen
Att dagen börjar tidigt med barn hör kanske till, men att vara uppe med tuppen kan kännas lite väl tidigt. De här 4 knepen hjälper er att få ordning på dygnet.
Barnspecialisternas råd om att uppfostra pojkar och flickor
Många föräldrar upplever skillnader mellan att uppfostra pojkar och flickor och samhället har tydliga normer kring hur barn får och bör bete sig utifrån kön. Knodds barnspecialister ger sina bästa råd för hur du kan uppfostra ett barn som blir sin egen individ, oavsett kön.
8 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns kräkningar
Det är vanligt att barn kräks, och oftast räcker det att vara noggrann med vätskeersättningen och vänta på att det ska lägga sig. Ibland behöver man dock uppsöka sjukvård för sitt barn. Här hittar du vad som gäller: 3 tillfällen för barn under ett år och 5 tillfällen för barn äldre än ett år.
Magont hos barn som inte är magsjuka
Barn får ofta ont i magen, av många olika anledningar. Här hittar du 5 orsaker (som inte är magsjuka), vad du kan göra åt dem och när det är läge att söka vård.
Bajsguiden: allt du behöver veta om ditt barns bajs
Säga vad man vill, men barns bajs är som en skattkarta över hur deras kroppar har det och hur de mår. Därför är det smart att ha lite koll på vad som är normalt och vad som är ett tecken på att ens barn inte mår helt hundra. Här hittar du bajsguiden som berättar allt du behöver veta om barns bajs.
9 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns diarré
Det är inte ovanligt att barn får diarré, särskilt i samband med någon sorts magsjuka. Oftast går det över av sig själv, men ibland kan det vara läge att söka vård. Här hittar du en lista över 9 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns diarré: 6 icke-akuta och 3 då det är bråttom.
3 tecken på att din bebis är trött
Att känna igen tecken på att din bebis är trött kan ge er smidigare läggningar med mindre gråt. Här hittar du tre tydliga tecken på att det är dags för barnet att sova – plus tecken på att barnet är övertrött.
Sjukt barn? Så fixar du sömnen
Små barns sömn påverkas lätt när de är sjuka. Här hittar du förklaringen bakom vad som händer med sömnen och barnspecialisternas råd för att lindra besvären så att ditt barn kan sova gott och snabbare friskna till.
4 tips för att kommunicera med ditt barn i trotsåldern
Trotsåldern kan vara kämpig – men den är också nödvändig för det lilla barnets utveckling. Här hittar du barnspecialisternas 4 bästa knep för tydlig kommunikation som hjälper er igenom perioden.
Trotsåldern där hemma? 5 vanliga misstag föräldrar gör
Trotsåldern är tuff och även när man vill vara en så bra förälder som man kan blir det fel ibland. Här hittar du 5 misstag som nästan alla föräldrar gör när deras barn trotsar – men också 5 enkla lösningar som hjälper er på rätt spår igen.
Har du koll på de här 5 vanliga utslagen hos nyfödda?
Det är vanligt att nyfödda och spädbarn får olika huduustald och prickar under livets första månader. Här hittar du de 5 vanligaste, hur du ska behandla dem, och om de behöver vård.
8 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns förstoppning
Det är vanligt att barn får förstoppning och allra oftast är det helt ofarligt. I vissa fall är det dock viktigt att söka vård för ditt barns förstoppning, för att utreda orsaken eller sätta igång behandling. Här hittar du hela listan.
Allt om mardrömmar hos barn
Det är vanligt att just barn drömmer mardrömmar. Det kan vara skrämmande när man är liten och inte förstår vad som händer. Du som förälder kan hjälpa ditt barn både i stunden och i efterhand. Här är det du behöver veta om mardrömmar hos barn.
Hur mycket sover en nyfödd – och andra svar på sömnfrågor
Hur mycket sover en bebis när ni kommer hem från BB, och ser sömnen likadan ut efter några månader? Våra barnspecialister ger råd om spädbarns sömn de allra första månaderna.
Förstå barns sömncykler – nyckeln till god sömn
Både barn och vuxnas sömn sker i sömncykler med olika faser eller stadier. Barns sömncykler fungerar dock lite annorlunda än vuxnas och de kan behöva hjälp med övergången från den ena till den andra.
Barn som slåss och bits: barnspecialisternas råd
Att barn slåss, bits, eller puttas är vanligt, särskilt under vissa perioder och utvecklingssteg. Ibland handlar det om trots, ibland om att barnet ännu inte är moget nog att förstå eller sätta ord på sina känslor. Här hittar du 7 tips som hjälper dig att hjälpa ditt barn igenom perioden.
3 tips för att hjälpa ditt barn att somna om själv
Att ditt barn somnar om själv på natten kan ge er båda lugnare nätter, men hur gör man? Knodds barnspecialister ger tre tips.
Feber på natten, frisk på dagen hos barn
Feber på natten, frisk på dagen, stämmer det hos ditt barn? Knodds barnspecialister ger sina insikter på vad det kan handla om.
6 tips för att lära ditt barn äta själv
Att lära sig äta är både spännande och lite klurigt för små knoddar. Det kräver viss övning och gärna lite hjälp från en tålmodig förälder, men snart nog så sitter det. De här tipsen hjälper er på traven.
Säker samsovning - så säger barnspecialisterna
Samsovning kan kännas otroligt mysigt och särskilt smidigt när barnet vaknar eller behöver matas mitt i natten. Samtidigt finns det säkerhetsrisker för det lilla barnet. Här hittar du råd och alternativ direkt från barnspecialisterna.
Ställ om till vintertid med barn: så gör du
Att ställa om till vintertid när man har barn kan innebära alldeles för tidiga morgnar och kämpiga kvällar. Med den här guiden kan du få till en smidigare övergång.
Så påverkas sömnen av tandsprickning
Många spädbarn blir kinkiga när tänderna bryter fram, men det är också vanligt att de sover dåligt. Vad beror det på? Här hittar du svaren.
Så skapar ni bästa nattningsrutinen
Inte ens trötta barn somnar utan lite hjälp på traven. En mysig nattningsrutin gör det hela lättare – och kan hjälpa ditt barn att sova gott, hela natten. Så här gör du för att få till bästa nattningen.
Har mitt barn allergi eller förkylning?
Allergi och förkylning kan ge upphov till liknande symtom och ibland är det svårt att veta om ens barn bär på en smittsam infektion eller har besvär från en allergisk reaktion. Här är barnspecialisten Berits 4 bästa råd för att hjälpa dig att avgöra.