Föräldraskap

Att bli förälder kan ibland vara en utmaning och det kan vara svårt att veta hur man ska hantera vissa situationer och frågor som dyker upp. Här har vi samlat artiklar om hur du blir en trygg förälder för ditt barn och vad som krävs för att ni ska få en god anknytning och relation.

Hitta bästa barnförsäkringen för ditt barn

Samhället ger ett visst skydd och ersättning om något skulle hända ditt barn, men en extra barnförsäkring kan göra stor skillnad om ditt barn skulle drabbas av en allvarlig sjukdom eller svår olycka. Det här är det du behöver veta för att hitta rätt barnförsäkring för er. 

Att stötta ett barn i sorg

Att möta ett barn i sorg kan vara hjärtekrossande, men som vuxen kan du vara en trygg person och ett viktigt stöd i processen. Här är barnspecialisternas råd.
mamma och barn håller hand

Om att vara pappa

Att bli pappa är en omvälvande och fantastisk upplevelse. Samtidigt känner många pappor att de hamnar lite i skymundan. Vad man har med sig för tankar om vad en pappa är påverkar också hur man ser på sig själv i rollen. 
pappa och bebis

Så gör du om ditt barn favoriserar ena föräldern

Det är vanligt att barn favoriserar den ena föräldern och blir extra mammiga eller pappiga. Ofta går det över av sig själv, men med lite medvetet agerande från er föräldrar kan perioden bli lite mindre dramatisk. 
mamma och barn som skrattar

Oro och ångest hos barn - hur ser det ut?

Det är vanligt att barn känner rädsla och oro, och det i sig är inte farligt. Ibland kan känslorna dock övergå till ångest som blir så stark att barnet får svårt att klara av vardagen som vanligt. Ångest kan se annorlunda ut hos barn än hos vuxna, men med stöd kan ni hitta strategier som hjälper barnet att hitta tillbaka till sådant som känns roligt. 
mamma kramar pojke

Barn och separationsångest: 3 råd som hjälper

Att ha svårt för att lämna sin förälder ibland är vanligt bland barn, särskilt i vissa åldrar. Om det däremot tar över hela vardagen och leder till ett stort lidande för familjen kan det dock ha övergått till separationsångest. Då kan barnet behöva extra stöd för att känna sig trygg igen. 
barn och mamma kramas

4 konkreta råd som hjälper mot din bebis förstoppning

En förstoppad bebis kan bli frustrerande för hela familjen. Här är därför Knodds barnspecialisters 4 bästa knep för att lindra förstoppningen – och lite insikt om varför det är så vanligt när bebisar är runt sex månader. 
förstoppad bebis

Vem är jag ens? - Om identitetskrisen när man blir förälder

För de flesta är det en livsomvälvande upplevelse att bli förälder. Man kan känna mer kärlek än man trodde var möjligt eller få ett helt nytt perspektiv på livet. Även om det kan kännas som en identitetskris - ett ord som kanske låter negativt - leder den inte sällan till en positiv personlig utveckling och en ny förståelse av sig själv. 
bebis håller i finger

Leksaksrotation ger bättre lek

Att rotera leksaker i barnens leklådor har blivit ett allt mer populärt sätt att få gamla leksaker att kännas som nya och samtidigt uppmuntra till roligare, självständig lek. Så här kommer du igång. 
barn leker med leksaker

Så gör du för ett lyckat nyår med barn

Nyårsfirandet ser kanske lite annorlunda ut när man blivit småbarnsförälder, men det betyder inte att det inte kan vara festligt. Här är våra topp-tips på hur ni får till en härlig fest för ett gott nytt år. 
barn med tomtebloss

Jullov? 8 aktiviteter för barn i vinter

Lediga över jul och nyår? Återhämtning och julgodis i all ära, men till slut behöver man hitta på något att göra tillsammans. Här hittar ni 8 upplivande och mysiga aktiviteter som passar för både stora och små på vintern och över julledigheten. 
barn gör snögubbe

Barnspecialisternas tips för en fridfull jul

Att julen är härlig för stora och små är sen gammalt. Att den också kan vara stressig och stökig så att luften går ur en som förälder är tyvärr en klassiker den med. Därför har barnspecialisterna på Knodd samlat sina bästa råd till småbarnsföräldrar för en riktigt mysig jul. 
flicka som håller i nallebjörn med tomteluva

Barnkonventionen - lagen för barns bästa

Barnkonventionen är en samling bestämmelser som framtagits av FN:s medlemsstater och som berör barns rättigheter. Konventionens innehåll är lag i Sverige och genomsyrar alla sorters arbeten som riktar sig mot barn, såsom förskolan och barnhälsovården. 
barnkonventionen

Hur kan man stötta introverta och extroverta barn?

Barns personlighet kan luta mer åt det introverta eller extroverta hållet, vilket påverkar hur de är med andra och hur de samlar energi, nu och livet ut. Här är råden som hjälper dig som förälder stötta ditt barn oavsett personlighetstyp. 

Så kan du stötta ditt blyga barn

Det finns gott om blyga barn och det är inget negativt i sig. Ibland sätter dock blygheten krokben för sådant barn faktiskt vill göra och då kan barnet behöva lite hjälp på traven. Så här kan du stötta ett blygt barn. 
barn som gömmer sig

Söka vård utomlands för barn: så går det till

Många föräldrar oroar sig för att ens barn ska bli sjukt på utlandsresan. Genom att ha koll på vad som gäller med din försäkring, landet dit ni åker, och hur man kontaktar svensk sjukvård från utlandet kan ni vara trygga även om olyckan eller magsjukan är framme. 
barn på strand utomlands

Hur pratar man med barn om döden?

Att prata med barn om döden kan vara svårt, men tankar om döden är vanliga hos barn. Genom att vara lyhörd för barnets tankar och skapa ett utrymme där ni tryggt kan fundera kring döden kan barnet bearbeta frågorna i sin egen takt. 
mamma håller om barn

Åka tåg med bebis och barn - bästa knepen för en lugn resa

Att åka tåg är miljövänligt och smidigt – dessutom kan det vara lättare att åka tåg med barn än exempelvis att flyga eller köra bil. Ha den här lilla guiden nära till hands för att ha koll både på det praktiska och det taktiska så kommer resan gå som på räls. 

Flyga med barn - råd och tips för en smidig resa

Att flyga med barn kan kännas som ett nödvändigt ont på väg till eller från ett resmål, och om du bävar inför en flygresa med ditt barn är du inte ensam. Med dessa råd i resväskan kan du göra det till en smidig upplevelse som till och med kan bli riktigt kul. 
barn på flygplan

Att tänka på när man ska resa med barn - guide för föräldrar

Dags att dra iväg på resa med ditt barn? Förbered med dessa råd från våra barnspecialister så kan ni fokusera på att njuta av resan, och slippa oroa er för vad febernedsättande heter på grekiska.
bebis i resväska

Viktigt att veta om familjehem

Att vara ett familjehem, tidigare kallat fosterfamilj, innebär att man tar emot ett barn på kort eller lång tid som av någon anledning inte kan bo med sina föräldrar. Det kan vara en fin insats med mycket kärlek, men det kommer också med en del utmaningar. 
familjehem

Så pratar du med barn om läskiga saker

Barn kan vara rädda för allt möjligt, från mörka källare och spöken till döden, och samtidigt vara helt fascinerade av läskiga historier. Så här hjälper du ditt barn att möta sina rädslor, utan att låtsas som att monstret under sängen inte finns. 
barn som gömmer sig under sängen

Barnspecialisternas råd för mörkrädda barn

I flera vändor under barndomen kan det hända att ditt barn blir mörkrädd. Det är vanligt bland barn men kan ändå bli en tuff period för hela familjen. Här ger barnspecialisterna sina bästa råd som kan hjälpa er ta er an monstret under sängen eller tjuven bakom gardinen. 
mörkrädd pojke

Välja rätt förskola till ditt barn - så gör du

Äntligen dags att börja förskola? För att förskolan ska bli en spännande plats för ditt barn och kännas trygg för dig gäller det att hitta rätt förskola för er. Det kan kännas lättare sagt än gjort, men så svårt behöver det inte vara. Här är knepen du behöver känna till. 
förskolebarn och förskolepedagog

Separera med barn - hur gör man?

En separation eller skilsmässa är ofta svår för alla inblandade, barn som vuxna, men ibland är den det bästa alternativet. För föräldrar är det viktigt att tänka igenom hur man berättar om en separation och hur man relaterar till den andra föräldern efter att man gått skilda vägar.  
dotter och pappa

Babysim - mysiga stunder med viktiga fördelar

Babysim är en verksamhet för bebisar och barn under 2 år som bidrar till vattenvana och ökad säkerhet för små barn i vatten. Samtidigt kan det vara en riktigt mysig stund tillsammans för dig och ditt barn. 
babysim

Psykologens råd om förlossningsdepression

En del nyblivna föräldrar drabbas av förlossningsdepression, vilket kan leda till nedstämdhet, ångest och sämre mående under tiden efter förlossningen. Psykologen Rebecca Svensson från den digitala vårdgivaren Ella gästar Knodd och berättar hur olika riskfaktorer kan påverka ens mående och hur man kan ligga steget före för att må bättre. 
förlossningsdepression

Allt om att adoptera ett barn

Det finns många olika vägar till att bli förälder. En av dem är att adoptera ett barn, vilket är en lång, ofta prövande process som till slut kan innebära att man står där med sitt efterlängtade barn i famnen. I den här guiden kan du läsa om hur adoptioner går till och vad som är viktigt att tänka på efter man kommit hem. 
mamma och barn

Pseudotvillingar - vad är det?

Att få barn tätt inpå varandra - så kallade pseudotvillingar - kan ge nära syskonrelationer, en kortare småbarnstid, och rätt många sömnlösa nätter på raken. Som med allt annat inom föräldraskapet handlar det om vad som är rätt för just din familj. 
systrar

Anknytning - Samspel mellan förälder och barn

Anknytning är en livsviktig funktion för det lilla barnet, som samtidigt påverkar individen livet ut. I den här artikeln kan du lära dig mer om vad anknytning är, hur den fungerar, och varför du inte behöver vara en perfekt förälder för att ge ditt barn en trygg anknytning. 
bebis hand och föräldrars händer

Mutor, tomma löften och hot – funkar de?

Mutor, tomma löften och hot är en vanlig del av småbarnsfamiljers vardag. De är kanske effektiva i stunden, men på sikt kan de göra både dig och ditt barn en björntjänst. 
Barn som är ledset

Första gången med barnvakt? Så lyckas ni

Att lämna sitt barn till en barnvakt kan vara både nervöst och samtidigt en möjlighet för dig att få lite egentid som vuxen. Med lite förberedelse - och lyhördhet - kan det bli ett roligt tillfälle för er båda. 
Barnvakt oc hbarn

NPF-diagnoser: viktigt att veta om autism, adhd & tourettes hos barn

Viktigt om symtom, utredning och behandling av autism, adhd och andra NPF hos barn från barnspecialisterna på Knodd
Aspberger symbol

Att vara gravid med nummer 2

Att vara gravid när man redan har småbarn kan vara helt annorlunda än när man blev gravid första gången. Å ena sidan kan det vara spännande och stort att veta att man snart ska ge sitt älskade barn ett småsyskon. Å andra sidan är goda råd om att ”vila mycket” och ”tänka på sig själv” inte lika lätta att ta till sig när man redan har en mini-me som hänger på en.
Storasyskon och bebis

Din bebis utveckling: 9-10 månader

Bebisens utveckling vid 9-10 månader går snabbt framåt. Nu ska det utforskas och upptäckas, särskilt om man kan krypa fram själv. Här har vi samlat allt om perioden, inklusive BVC-besöket i månad 10 och roliga lekar som stöttar ditt barns utveckling. 
Bebis 9 månader liggandes på rygg i säng

Välj rätt napp till din bebis - så gör du

Att välja napp - det ska väl inte vara så svårt? Det är lätt att tänka så innan man blivit förälder, ända tills man står där med en skrikande bebis som vägrar ta den färggranna, söta nappen man valt ut. Ge inte upp, här är barnspecialisternas råd om hur du kan välja rätt napp. 
Napp i mun bebis

Din bebis utveckling: 11-12 månader

Bebisens utveckling når milstolpe efter milstolpe vid 11-12 månader. Kanske dyker det upp några första ord eller så närmar sig de första stapplande stegen. Här har vi samlat allt om perioden, inklusive BVC-besöket vid 12 månader och roliga lekar som stöttar ditt barns utveckling in i sitt andra år i livet. 
Bebis 11 månader

När ditt barn börjar förskolan - vad händer med dig?

Knyter det sig lite i hjärtat när du tänker på att lämna din knodd på förskolan första gången? Undrar du hur det är möjligt för dig själv att gå tillbaka till ett jobb som om allt var som förr eller var den du var innan har tagit vägen? Oroa dig inte, vi har råden som hjälper er att hitta balansen igen. 
mamma och dotter utomhus

SOS Förälder + Knodd: för ett tryggare föräldraskap

Som del i Knodds arbete för ett tryggare föräldraskap samarbetar vi med SOS Förälder, som hjälper förstagångsföräldrar genom den omtumlande processen att bli föräldrar. Vi pratade med SOS Förälders grundare Josefin Roxvall om hur hon hamnade här och hennes förhoppningar med verksamheten. 
bebishand

När hunden får ett människosyskon 

Att få ett barn är en stor omställning för vilken nybliven förälder som helst och vardagen blir sig aldrig lik igen. För familjens hund kan det också bli som natt och dag. Hundexperterna på Lassie ger tillsammans med Knodds barnspecialister sina bästa råd om hur du som hundägare och förälder kan hitta tillbaka till familjefriden - och skapa en livslång vänskap mellan familjens mindre medlemmar. 
hund och bebis

Anknytning när du inte är föräldraledig: barnpsykologens råd

En del föräldrar oroar sig för att inte kunna knyta an till sitt barn om eller när de inte är föräldralediga. Knodds barnspecialister ger råd om hur du kan stärka relationen till ditt spädbarn, även om du arbetar. 
föräldrar som leker med sin bebis på golvet

Ska det vara så här tufft att vara förälder?

Att det är tufft att vara småbarnsförälder har de flesta hört, men ändå är det många föräldrar som överrumplas just av hur krävande det visar sig vara. Det kan vara allt från att bebisen inte sover, till att relationen knakar och att man själv får helt slut på energi. Det kan vara svårt att komma undan helt, men det går att göra perioden lättare för sig. 
bebis som är vaken när mamma sover

Om mobbning i förskolan 

Mobbning i skola och förskola är en svår situation som kan lämna starka spår hos barn och ge men för livet. Då är det inte konstigt att många föräldrar oroar sig för det när det kommer till deras barn. Men med vuxnas hjälp kan mobbningsproblem förbättras. 

Så blir hund och barn bästisar med din hjälp - experterna tipsar

Relationen mellan hund och barn kan vara fantastisk och de kan skapa ett starkt band tillsammans. Det är för många en dröm att kunna uppfostra sitt barn tillsammans med en hund. Samtidigt finns det medföljande risker. Därför är det viktigt att du som vuxen alltid har uppsikt när barnet och hunden umgås. Med några goda råd från hundexperterna på Lassie djurförsäkringar och barnspecialisterna på Knodd kan du minimera riskerna och samtidigt lägga grunden för ett tryggt samspel mellan dina allra käraste: din hund och ditt barn. 

Specialserie: allt om barns utveckling i Knodds föräldrapodd

Är du nyfiken på vad som händer i ditt barns utveckling under det första året? I Knodds föräldrapodd Knodden hittar du nu en specialserie om barns utveckling månad för månad så att du har koll hela vägen.
Bebis som står i spjälsäng

Husdjur och barn - viktiga saker att tänka på

Kanske kom hunden innan barnen, eller så vill du öka mysfaktorn hemma genom att skaffa ett husdjur till ditt barn – alldeles oavsett så är ni nu flera som ska samsas om utrymmet och uppmärksamheten. Då kan det vara bra att ha några saker i åtanke vad gäller barn och djur i hemmet.
barn och hund

Barnspecialistens bästa råd inför förskolestart

Förskolestarten kan vara både spännande och lite läskig för både barn och föräldrar. Är det dags för inskolning är det extra mycket att tänka på och övergången från sommarlov till höstrutiner kan vara utmanande på olika sätt för både barn och föräldrar. Här ger Jenny Werner, Leg Barnsjuksköterska på den digitala barnspecialisten Knodd, sina bästa tips på hur förskolestarten efter semestern kan göras smidigare.
flicka med ryggsäck

Solskador, getingstick och långa bilresor är föräldrars största orosmoln inför sommaren

Vi frågade småbarnsföräldrar vilka orosmoln som finns inför sommarsemestern. Solskador, vätskebrist, getingstick, olyckor vid vatten och långa bilresor är några saker som finns med på listan över de tio vanligaste orosmolnen. Nästan hälften av respondenterna överväger dessutom att stanna hemma på semestern för att det blir enklare med bebis eller småbarn.
bebis under parasoll

Så tar du dig igenom trotsåldern med ditt barn

Det som ofta kallas trotsåldern är egentligen en del i barnets utveckling som tyder på en nyupptäckt vilja och självständighetsträning. Konflikter kan dock uppstå när barnets vilja inte passar omvärlden för stunden. Vi har här samlat barnspecialisternas bästa råd för hur du hanterar dessa perioder på ett smidigt sätt  - för både dig och din knodd.
barn som putar med munnen

1177, vårdcentral eller digital vård - var söker jag vård?

När ditt barn är sjukt kan det vara svårt att veta var du ska söka vård. Den här artikeln förklarar vad som erbjuds av 1177, vårdcentral och digitala vårdgivare såsom Kry, Doktor.se och Knodd - och när det är bäst att uppsöka de olika. 
barn med rosiga kinder som sitter i knä på mamma

Hur kan man prata med barn om krig och svåra händelser?

Med alla oroligheter som just nu sker runt om i världen kan det hända att ditt barn sitter med stora - och ibland läskiga - funderingar. Knodds barnspecialister hjälper dig prata med ditt barn om krig, tragiska händelser och andra oroligheter. 
barn och vuxen som håller hand

Tryggt föräldraskap - så förbereder du ditt barn för livet

Tryggt föräldraskap handlar om att skapa en positiv anknytning och stark relation mellan dig och ditt barn. Detta förmedlar en lugn och positiv inställning till omvärlden och låter barnet utforska omvärlden, trygg i vetskapen om att du finns där så fort du behövs. 
barn som sitter på golvet och ritar

Traditionella kärnfamiljen - finns den?

Kärnfamilj är en typ av familjebildning, men det finns flera andra, såsom bonusfamiljer, ensamstående familjer och regnbågsfamiljer. Det viktigaste för barn är att de lever i en miljö där de har trygga vuxna som de vet tar hand om dem och som de kan lita på. 
flera händer på varandra

Knodden avsnitt 14 - Barns sexualitet och genus

Barn upptäcker tidigt att människor runt omkring dem har olika förväntningar på pojkar och flickor och hur vi behandlar våra kroppar. Därför är det viktigt att vuxna lär sig prata om detta med barn. 
pojke och flicka som kramas

Good enough-föräldraskap: så blir du trygg i föräldrarollen

Som förälder vill du naturligtvis alltid göra det bästa för ditt barn och det är då lätt att sätta höga krav på sitt föräldraskap. Men ska man, och kan man verkligen, vara en perfekt förälder? Teorin om good enough-föräldraskap säger att det är omöjligt - och att ditt barn faktiskt mår bra av att du inte är perfekt.
föräldrar som läser för bebis

6 husmorstips som kan fungera - barnspecialisternas bästa råd

Husmorsknep har funnits i alla tider. Vissa låter märkligare än andra men efter lättnaden när de fungerar är det ingen som klagar. Våra barnspecialister har samlat sex husmorsknep för barn som kan fungera och komma till undsättning när inget annat verkar hjälpa. 
Husmorsknep sjuka barn

Barnspecialisternas råd om att sätta gränser för barn

Att sätta gränser för sitt barn är läskigt för vissa föräldrar som inte vill vara för stränga. På samma gång kan det vara tufft för andra föräldrar som tröttnat på att tjata Nej mot trotsande tvååringar. Men barn mår och utvecklas bättre av att vuxna sätter rimliga gränser och de blir en god vägledning in i deras liv som äldre barn och vuxna. Knodds barnspecialister har samlat goda råd om hur du som förälder kan använda gränser för att hjälpa ditt barn. 
två flickor som leker

Ultimata guiden för nyblivna föräldrar

Det är mycket som är nytt när du blivit förälder och många frågor uppstår. Samtidigt är det svårt att dels hinna leta upp den information du söker, dels att säkerställa att den kommer från pålitliga källor. Här hittar du en uppsamling av Knodds artiklar med allt du behöver veta i början. 
nyfödd bebis i knät

Syskonkärlek - så stöttar du dina barns relation

Syskonrelationen är en helt unik relation som kan leda till livslånga band, men det sker sällan utan en hel del bråk på vägen. På så sätt ger syskonrelationen barn en unik möjlighet att träna på konflikthantering, kommunikation och empati. Knodds barnspecialister har samlat tre tre tips på hur du kan förbereda ditt barn på att bli storasyskon - och tre råd om hur du som förälder kan stärka syskonkärleken när det blir bråk. 
Storasyster och lillebror sittandes i en säng

4 vanliga allergier hos barn och hur du upptäcker dem

Allergiska reaktioner är inte ovanliga hos barn och kan orsaka både milda och svårare besvär. Ämnen som framkallar reaktioner hos de som är allergiska finns överallt i barns vardag. De flesta allergisymtom kan lindras genom att undvika det som orsakar allergin eller med olika läkemedel, och vissa allergier går över när barnet blir äldre. 
Flicka och pojke som snyter sig

Stora BVC-guiden - allt du behöver veta

Under ditt barns första fem år kommer ni kallas till regelbundna BVC-besök. Detta möjliggör för BVC att följa barnets utveckling och se till att alla i familjen mår bra. Men vad kan du vänta dig vid de olika besöken - och vad gör man om barnet inte samarbetar?
Liten pojke med låtsas-stetoskop som tar tempen på ett gosedjur

Föräldra-”ledighet” - ett heltidsjobb

Den tid vi kallar föräldra-”ledighet” är något många snabbt upptäcker är allt annat än ledig. Det är mycket som ska skötas medan du egentligen mest vill ägna dig åt din efterlängtade bebis. Knodd tipsar om vad som kan vara viktigt att komma ihåg så att du kan njuta av denna speciella tid. 
bild tagen uppifrån på mamma som går med barnvagn

Knodden avsnitt 9 - Relationen efter ni blivit föräldrar

Även det mest efterlängtade barnet skakar om i föräldrarnas tidigare lugna tvåsamhet. Relationen får tåla enorm sömnbrist, en nyförlöst kropp som plötsligt känns främmande, och tid som inte räcker till. Men med några små medel kan man hjälpas åt och hitta tillbaka till varandra.
Skrattande familj med mamma, pappa och två barn

Första tiden med tvillingar - tips och råd

Det kan vara omvälvande nog att bli förälder. Att dessutom få tvillingar - eller trillingar - är ytterligare en resa i sig. Det är en tid då det är viktigt att du själv får mycket vila och avlastning när det går, så att du får möjlighet att njuta av den dubbla glädjen. 
Tvillingar som leker med sina fötter

Knodden avsnitt 6 - Vaccinationer för barn

Svenska barn har tillgång till det allmänna vaccinationsprogrammet, som förebygger insjuknande i några av våra allvarligaste sjukdomar. Knodds barnläkare Dag Ström gästar Knodden och pratar med Jennie-Lie om vilka vaccinationer som ingår och vad man som förälder kan tänka över gällande att vaccinera sitt barn. 
Bebis som får vaccinspruta i låret

Barnkalas och babysim - vad gäller när restriktionerna släppts?

Den 29:e september 2021 gick Sverige in i steg 4 i regeringens plan för avveckling av restriktioner till följd av corona-pandemin. Nu är det mesta öppet som vanligt, men vad innebär förändringarna för dig som förälder? Och vad gäller för VAB framåt? 
Barn och pedagoger kramas på förskolan

Så funkar föräldraledighet och föräldrapenning

Föräldraledighet låter dig vara hemma och ta hand om ditt barn i stället för att arbeta, men det kan vara svårt att reda ut vilka regler som gäller och när du har rätt till ersättning i form av föräldrapenning. Vi har samlat informationen och går igenom vad som gäller. 
Mamma, pappa och bebis utomhus. Mamma och bebis pussas

Baby blues - varför känns det tungt när jag borde vara glad?

Baby blues, även kallat tredagarsgråten, är ett mycket vanligt och fullt normalt tillstånd som kan debutera hos nyförlösta mammor 2-3 dagar efter förlossningen. Hormonsvängningar kan göra att du känner dig ledsen, har ångest, eller gråter mycket, men det går att lindra och försvinner oftast av sig självt. 
En bebishand som håller om sin mammas tumme

Plusbarn (high need baby) - finns de?

Att ha ett otröstligt barn är påfrestande för föräldrar. När man pratar om barn som är känsligare än de flesta, med orolig sömn och oförutsägbara rutiner, använder föräldrar ibland begreppet plusbarn (eller high need baby). Trots att detta inte är en officiell diagnos är det värt att prata om barn som är svåra att tillfredsställa och att hjälpa föräldrar hitta sätt att ta hand om både sina barn och sig själva.
Bebis som gråter

Knodden avsnitt 3 - Allt om barnsäkerhet och att barnsäkra hemma

En av de största förändringarna med att bli förälder är att hela världen plötsligt verkar så mycket farligare. Barnsjuksköterskan Sofia Nilsson får många frågor från föräldrar om hur man kan barnsäkra sitt hem och vad man ska göra när olyckan är framme. Svaren delar hon med sig av i detta Knodden-avsnitt. 
Bebis bakom grind

Utvecklande lekar för barn 0-3 år - tips från barnspecialisterna

Ända från födseln är leken helt ovärderlig för barns utveckling. Den främjar empati, språkkunskap, socialt samspel och självkänsla hos barn. Men ibland tar det slut på idéer om vad man kan hitta på, så vilka lekar passar egentligen för barn i olika åldrar?
Pojke och flicka som leker med små bilar

Skärmtid och barn - så mycket är lagom för ditt barn

Vi lever i en tid då skärmrelaterade aktiviteter är både oundvikliga och användbara. Med den enorma utveckling som skett de senaste åren kan vi inte vända oss till våra egna föräldrar och be om kloka råd baserade på deras erfarenhet. Det är lätt att bli stående med många frågor. Hur mycket tid är rimligt att jag låter mitt barn sitta framför en skärm? Vad ska jag tänka på när det gäller skärmar och barn? Våra barnspecialister ger sina bästa råd så att ni kan hitta en balans som funkar för er.
Pojke som sitter på golvet och tittar på en mobiltelefon

Sluta med napp - 10 konkreta råd

Alla barn föds med en sugreflex, som är nödvändig för barnets överlevnad. Men att suga fungerar också som tröst och då blir nappen ibland en tacksam avlastning.
Barn som försöker nå nappar som ligger på ett bord

Potträning - barnspecialisternas bästa tips

Förr eller senare brukar det bli dags att börja med potträning, så att barnet kan bli fritt från blöjorna. Att lära sig gå på pottan är ett samspel mellan förälder och barn och med några goda råd längs vägen kan det bli en stressfri och till och med spännande upplevelse.
Barn som sitter på potta

5 tips på hur du barnsäkrar trädgården och uteplatsen

Nu förvandlas uteplatser, innergårdar och trädgårdar till spännande lekplatser för barn, med massor att upptäcka. Samtidigt finns det en del risker som kan vara bra att tänka på. Här kommer tips på hur du skapar en barnsäker plats och vad du ska göra om olyckan är framme.
Barn som sopar i trädgården

7 sjukvårdsknep varje småbarnsförälder borde veta om

Det är inte alltid du behöver kontakta vården, många saker kan du hjälpa ditt barn med på egen hand. Knodds barnspecialist Johan Holmgren ger sju tips på vad du själv kan göra hemma om ditt barn mår dåligt.
Bebis som ligger på en kvinnas axel

Köldskador - så här hjälper du ditt barn undvika dem

Köldskador kan uppstå hos barn när huden skadas på grund av kyla. Vid låga temperaturer och blåst exponeras huden och risken ökar. Här är barnspecialisternas råd för att förebygga köldskador och vad du kan göra om ditt barn utsatts för kyla. 
barn i vinterkläder

Knodden - föräldrapodden med Norrlandspäron

Knodden är en podcast för föräldrar som gjorts av Knodd tillsammans med Jennie-Lie Wickström - skaparen till en av Sveriges största föräldrapoddar, Norrlandspäron. I varje avsnitt möter Jennie-Lie en barnspecialist som delar med sig av sin kunskap och expertis inom olika ämnen som berör barn och vård.
Omslag podden Knodden

Knodds föräldrakurser

Vad behöver min bebis för att må bra? Hur agerar jag om en olycka skulle ske? I våra kurser får du svaren på de frågorna och många fler av våra barnspecialister. De ger råd och förklarar varför olika saker händer och hjälper dig skapa de bästa förutsättningarna för en bra start med din bebis. Gå dem var du vill, när du vill
Knodds kurser

Lilla brandskolan - barn och brandsäkerhet

Under vinterhalvårets mörka kvällar finns det få saker som är så mysiga som levande ljus. Men utöver det vackra skenet och stämningen, för elden alltid med sig en viss risk - speciellt i ett hem med utforskande och lekglada barn. Här är därför lite goda råd så att ni får en brand- och barnsäker jul.
barn som blåser ut ljus

Höstskor och vinterskor för barn - vad ska man tänka på?

Promenadskor, vinterkängor och höstskor. Fodrade gummistövlar, ofodrade gummistövlar och allvädersstövlar. Ja, det finns mängder med skor för olika säsonger och vilka eller hur många skor ett barn egentligen ska ha är inte helt självklart. Men oavsett sko eller väder är det viktigt att skorna sitter bra, ger foten stöd och är bekväma att röra sig i. 
Barn som gungar i en repgunga med bruna läderskor

Psykologen tipsar - så överkommer ni relationens vanligaste fällor under småbarnsåren

Plötsligt handlar samtalen om vem som sovit minst eller vem som gjort mest och den negativa spiralen är ett faktum. Men ofta är går det att komma ur den. Vår gäst, leg. psykologen Lena berättar om relationens vanligaste fällor under småbarnsåren och ger konkreta tips på hur man tar sig ur dem.
Två föräldrar i säng med ett barn emellan

Att klä barn i lager på lager

I växlande väder kan det vara svårt att veta hur man klär sitt barn rätt. Genom att satsa på lager-på-lager-metoden är det lätt att snabbt anpassa efter både barn och väder så att ni kan fokusera på att ha roligt utomhus. 
bebis i varma kläder

Så här fungerar hjärt- och lungräddning för barn

Hjärt-lungräddning, förkortat HLR, är en första-hjälpen-behandling. Med HLR kan man ibland få igång andningen eller hjärtat igen och då rädda liv. Vi har här samlat information om hur det går till rent praktiskt. Men ha i åtanke att den informationen aldrig kan ersätta en praktiskt kurs som vi starkt rekommenderar alla att gå.
Lite bebis som håller om finger på vuxen

Kom ut och lek - vi hjälper till med motivationen!

Nu börjar våren försiktigt svepa in, vädret bli varmare och dagarna blir längre. Det kan vara värt att ta vara på eftersom barn bör röra på sig ordentligt varje dag då dagsljuset har direkta effekter på energi och aktivitet. Till exempel bör barn under fem år helst inte vara stillasittande i mer än en timme i sträck och småbarn samt barn i förskola rekommenderas att röra på sig ungefär tre timmar om dagen.

Att ha hemma - Vad behöver en bebis?

Började du redan tidigt in i graviditeten att samla på dig små bodys, mössor och annat som kan vara bra att ha eller har du väntat med det? En del tycker det är skönt att förbereda sig tidigt med det medan andra vill vänta tills förlossningen närmar sig. Hur du än tänker är här lite saker som kan vara bra att ha hemma.
Liten bebis med uppstoppad kaningosedjur

Lilla medicinlådan - Vad behöver bebisen?

Vad behöver den nyföddas lilla medicinlåda innehålla? Sanningen är att det inte behövs så mycket. Med bara några få saker i skåpet kan du hantera de vanligaste åkommorna hos din bebis. Här har du checklistan som hjälper er att vara redo när det gäller. 

Bebisbajs - det här behöver du veta

Det är mycket som avdramatiseras när man blir förälder och inte minst bajs. Vilket inte är så konstigt eftersom det som händer i blöjan skvallrar bäst om hur bebisen mår. Men det tar ibland tid innan man får koll på hur det egentligen ska se ut i blöjan (och inte) och därför har vi här samlat det viktigaste som du behöver ha koll på.
bebis som ligger på säng

Favoritappen för svenska småbarnsföräldrar

Vab-dagar, konstiga utslag, knepiga sömnfaser eller var det där BVC-häftet gömmer sig… Det är mycket att hålla koll på som förälder, men med Knodd blir småbarnslivet lite enklare. Vi finns här för att hålla dig i handen genom föräldraskapet och ge stöd kring ditt barns hälsa och sjukvård - såväl genom vårt kunskapsprogram om ditt barns utveckling, digitala verktyg eller genom våra barnspecialister som finns tillgängliga inom minuter, var du än är.
Glatt barn

Vad är en BVC (Barnavårdscentral)?

På BVC, som är en förkortning av ordet Barnavårdscentral, arbetar distriktssköterskor och barnsjuksköterskor. Ibland finns det även tillgång till en barn- eller distriktsläkare samt en barnpsykolog. BVC ämnar att uppfylla barnhälsovårdens nationella mål och har som syfte att bidra till barns bästa möjliga fysiska, psykiska och sociala hälsa.
barn som lekar med klossar

Sol och bad, värmeslag och fästingar - sommar med barn

Sommaren är en årstid som många förknippar med ledighet, sommarlov från förskolan, värme, återhämtning och en hel del glädje och lek. Men trots detta, är det inte säkert att du och ditt barn är helt förskonade från en och annan olycka, kliande bett och småsår. För att kunna undvika dem och istället fokusera på en härlig tid tillsammans har vi samlat några av de vanligaste och mest typiska olyckorna med råd för hur du slipper dem.
litet barn i hatt

Bada säkert i sommar - Knodds special om badsäkerhet för barn

Badsäsongen är bland det bästa med den varma sommaren. Samtidigt kan det vara bra att komma ihåg att i vattnet händer det lätt olyckor. För trots att drunkningsolyckorna blir färre för varje år så uppstår de fortfarande. De går fort, de är ljudlösa och därför är det bäst att säkra upp mot dem redan från början så ni bara kan njuta av dagarna tillsammans utan någon oro. För en säker sommar, full med bad, finns det några saker att tänka på som följer här nedan.
barn som skvättar vatten

Fästingar - ett ämne som biter sig fast

Med vår och sommar kommer fästingar. Och även om risken att bli biten av en fästing som bär på smitta och sedan insjukna är låg, är dessvärre sjukdomar som fästingen sprider ofta besvärliga och ibland till och med riktigt allvarliga. Vi har samlat lite information och råd för att underlätta för dig som förälder.
två barn på en stig

Så får du ditt barn att tvätta händerna 

För det flesta smittsamma sjukdomar är en bra handhygien ett av de bästa sätten att minska risken att bli smittad eller att smitta andra. Riktlinjen är tvätta med varmt vatten och tvål i minst 20 sekunder. Men att få barnen att göra det kan det bli en utmaning. Därför har vi samlat våra bästa tips för att göra det roligare att tvätta händerna.
två barn, finger, två och peppar i vit skål

Barnsäkerhet - att barnsäkra hemmet

Barn utvecklas snabbt och kan snabbt börja röra sig, ta tag i saker, smaka och klättra. För att barn ska kunna utvecklas i en säker miljö kan du hjälpa ditt barn att bedöma risker och förebygga olyckor.
mamma och barn sitter i fönster

Spara ditt barns vaccinationer och tillväxtdata i telefonen 

Genom våra funktioner vaccinbok och tillväxtkurvor kan du enkelt och tryggt följa ditt barns vaccinationsprogram och tillväxt direkt i din telefon. Perfekt när du råkat glömma häftet hemma inför besöket på BVC. Appen följer det svenska allmänna vaccinationsprogrammet för barn.
bild på vaccin i app

Solråd för små barn

Nu när solen inte längre lyser med sin frånvaro är det viktigt att tänka på att skydda barnen. Våra barnspecialister ger råd kring hur du ska tänka när ni vistas utomhus i soligt väder.
Solråd för små barn

Allt om vab och att vabba

Om du behöver stanna hemma från jobbet eller går miste om a-kassa för att ta hand om ett sjukt barn kallas det vab - vård av barn. Här är allt du behöver veta om att anmäla vab till Försäkringskassan, när det behövs intyg, och föräldrars vanligaste frågor om vab. 
flicka som ligger i sängen

Att vara hemma med sjukt barn

Under barnets första fyra år är det vanligt att barnet är sjukt. I genomsnitt har barn i detta årsspann sex till åtta infektioner per år. Dessa infektioner är oftast lindriga och går över av sig själva. För föräldrar betyder det en del tid spenderad hemma för att vårda och ta hand om barnet. Vi har samlat lite information, råd och svar för att göra tiden lite smidigare och enklare för dig som förälder.
bebis och mamma i fåtölj