Utveckling

Alla barn är olika och utvecklas också därefter, det finns dock vissa typiska språng i ett barns utveckling som sker vid ungefär samma ålder. Här har vi samlat artiklar som rör utveckling och milstolpar för barnets första till femte år.

Stora BVC-guiden - allt du behöver veta

Under ditt barns första fem år kommer ni kallas till regelbundna BVC-besök. Detta möjliggör för BVC att följa barnets utveckling och se till att alla i familjen mår bra. Men vad kan du vänta dig vid de olika besöken - och vad gör man om barnet inte samarbetar?
Liten pojke med låtsas-stetoskop som tar tempen på ett gosedjur

Covid-19 i backspegeln: pandemins påverkan på barn

Under våren 2020 blev coronapandemin ett stående inslag i familjers liv och medvetande. Vare sig det handlat om sjukdom, en förändrad livssituation, eller oro om framtiden så påverkades många familjer och för en del känns förändringarna av än idag. Knodds barnspecialister blickar tillbaka för att reda ut hur pandemin påverkade barnfamiljer under de första åren och vad det kan säga om framtiden. 
två barn som ligger på golvet och läser en bok

Så tar du dig igenom trotsåldern med ditt barn

Det som ofta kallas trotsåldern är egentligen en del i barnets utveckling som tyder på en nyupptäckt vilja och självständighetsträning. Konflikter kan dock uppstå när barnets vilja inte passar omvärlden för stunden. Vi har här samlat barnspecialisternas bästa råd för hur du hanterar dessa perioder på ett smidigt sätt  - för både dig och din knodd.
barn som putar med munnen

Barnspecialisternas råd om att sätta gränser för barn

Att sätta gränser för sitt barn är läskigt för vissa föräldrar som inte vill vara för stränga. På samma gång kan det vara tufft för andra föräldrar som tröttnat på att tjata Nej mot trotsande tvååringar. Men barn mår och utvecklas bättre av att vuxna sätter rimliga gränser och de blir en god vägledning in i deras liv som äldre barn och vuxna. Knodds barnspecialister har samlat goda råd om hur du som förälder kan använda gränser för att hjälpa ditt barn. 
två flickor som leker

Från babbel till berättande - om ditt barns språkutveckling från 0-5 år

Från dag ett kommunicerar du och ditt barn på alla möjliga sätt, men en helt ny värld öppnar sig när ditt barn lär sig prata. Språket hjälper barn att lära sig om omvärlden och bygga relationer med andra, samtidigt som det låter dig få veta mer om vem ditt barn är. Här går våra barnspecialister igenom hur språkutvecklingen ser ut i barnets olika åldrar.
Bebis som sitter i pappas knä och skrattar

Tantrums och utbrott - så hjälper du ditt barn igenom dem

Barn får utbrott när de inte kan hantera en situation eller känslorna som uppstår kring den. Många förväntar sig raseriutbrott från barn när de är 2 år och 3 år, men faktum är att de kan uppstå under hela deras uppväxt. För dig som förälder är det viktigt att finnas som en trygg punkt och hjälpa barnet lära sig vad det är som händer inombords. 
bebis som gråter

Nyttan och nöjet med barns flerspråkighet

Majoriteten av världens befolkning är idag flerspråkig och barn som växer upp med flerspråkighet får en riktig skjuts in i flera olika kulturer och inlärningens värld. 
Förskolebarn

När språket inte hunnit ikapp

Barns språkutveckling sker i olika steg. Små barn kan bli frustrerade när de vill något som de inte har ord för, och ibland kan det leda till jobbiga stunder och ordentliga utbrott. Med några knep och lite extra förståelse kan du leda ditt barn genom den här tiden och uppmuntra språket som kommer. 
bebis sittandes i barnstol

Utvecklande lekar för barn 0-3 år - tips från barnspecialisterna

Ända från födseln är leken helt ovärderlig för barns utveckling. Den främjar empati, språkkunskap, socialt samspel och självkänsla hos barn. Men ibland tar det slut på idéer om vad man kan hitta på, så vilka lekar passar egentligen för barn i olika åldrar?
Pojke och flicka som leker med små bilar

Första tiden med tvillingar - tips och råd

Det kan vara omvälvande nog att bli förälder. Att dessutom få tvillingar - eller trillingar - är ytterligare en resa i sig. Det är en tid då det är viktigt att du själv får mycket vila och avlastning när det går, så att du får möjlighet att njuta av den dubbla glädjen. 
Tvillingar som leker med sina fötter

5 milstolpar att se fram emot under de första åren med barn

Under de första åren i ditt barns liv är det mycket spännande som sker. Barnet tar sitt första steg, säger sina första ord och du får det där efterlängtade skrattet när ni ses. Knodds barnspecialister har samlat fem roliga milstolpar som du som förälder kan se fram emot de första åren. 
bebis som går på grusväg

Ultimata guiden för nyblivna föräldrar

Det är mycket som är nytt när du blivit förälder och många frågor uppstår. Samtidigt är det svårt att dels hinna leta upp den information du söker, dels att säkerställa att den kommer från pålitliga källor. Här hittar du en uppsamling av Knodds artiklar med allt du behöver veta i början. 
nyfödd bebis i knät

Specialserie: allt om barns utveckling i Knodds föräldrapodd

Är du nyfiken på vad som händer i ditt barns utveckling under det första året? I Knodds föräldrapodd Knodden hittar du nu en specialserie om barns utveckling månad för månad så att du har koll hela vägen.
Bebis som står i spjälsäng

Barns viktiga utvecklingssteg de första åren

Det är mycket som sker under de första åren i ditt barns liv, allt från de första stegen till att barnet börjar prata, leka med andra, och skriva sitt eget namn. Barn utvecklas i olika takt men stegen brukar ske i samma ordning. Här kan du läsa vad du kan se fram emot i olika faser under ditt barns utveckling, från födsel upp till fem år. 
pojke och flicka som ligger på golvet och skriver i en bok

Så stöttar du ditt barns motorik (0-5 år)

Utvecklingen av barns motorik är tätt knuten till annan utveckling och till barnets utforskande av omvärlden, ända från födseln till förskoleåren och vidare. Vid varje steg längs vägen kan du som förälder vara med och främja barnets motoriska utveckling. 
barn som leker med klossar

Inför förskolestart - vad behöver du tänka på?

Efter sommaren är det för många barn dags för förskolestart, och för vissa är det första gången de är utan någon förälder en längre stund. Vad ska man som förälder tänka på inför förskolestart? Vad behöver barnet för kläder i facket, och hur kan du göra första tiden på förskolan så bra som möjligt för både dig och ditt barn?
Pojke som läser en bok på förskolan

Full fart framåt - så stöttar du när ditt barn börjar gå

Att börja gå är ett stort steg för ditt barn och ofta en stark upplevelse för dig som förälder. Barn lär sig naturligt att gå i den takt som passar dem, men du som förälder kan stötta ditt barn och göra det till en rolig tid för er båda. 
bebisfötter går på på vuxens fötter

Barnsäkerhet - att barnsäkra hemmet

Barn utvecklas snabbt och kan snabbt börja röra sig, ta tag i saker, smaka och klättra. För att barn ska kunna utvecklas i en säker miljö kan du hjälpa ditt barn att bedöma risker och förebygga olyckor.
mamma och barn sitter i fönster

Sluta med napp - 10 konkreta råd

Alla barn föds med en sugreflex, som är nödvändig för barnets överlevnad. Men att suga fungerar också som tröst och då blir nappen ibland en tacksam avlastning.
Barn som försöker nå nappar som ligger på ett bord

Potträning - barnspecialisternas bästa tips

Förr eller senare brukar det bli dags att börja med potträning, så att barnet kan bli fritt från blöjorna. Ofta är det främst barnet som avgör när det är dags, men det finns några saker du som förälder kan tänka lite extra på under tiden.
Barn som sitter på potta

Tänder och mjölktänder hos barn

Är det tänder på gång? När barn är runt 6-8 månader brukar de första tänderna titta fram, men det kan dröja även upp till 10 mån ålder. Ibland märks det tydligt på barnet att tandsprickningen är på gång och ibland inte alls.
Bebis som tuggar på en bitring

Knodden avsnitt 14 - Barns sexualitet och genus

Barn upptäcker tidigt att människor runt omkring dem har olika förväntningar på pojkar och flickor och hur vi behandlar våra kroppar. Därför är det viktigt att vuxna lär sig prata om detta med barn. 
pojke och flicka som kramas

Knodden avsnitt 8 - Mitt barns härliga trotsåldrar

Det som i folkmun kallas trotsålder återkommer under olika steg i barns utveckling och ser olika ut beroende på ålder. Knodds verksamhetschef och barnsjuksköterska Tina pratar med Jennie-Lie om hur trots kan se ut i olika åldrar och svarar på föräldrars frågor om hur man kan hjälpa sitt barn - och klara perioden själv.
Bebis som tar mammans glasögon

Knodden avsnitt 3 - Allt om barnsäkerhet och att barnsäkra hemma

En av de största förändringarna med att bli förälder är att hela världen plötsligt verkar så mycket farligare. Barnsjuksköterskan Sofia Nilsson får många frågor från föräldrar om hur man kan barnsäkra sitt hem och vad man ska göra när olyckan är framme. Svaren delar hon med sig av i detta Knodden-avsnitt. 
Bebis bakom grind

Knodden avsnitt 1 - Ditt barns utveckling de första åren

I vårt första Knodden-avsnitt diskuterar barnsjuksköterskan Tina och Norrlandspärons Jennie-Lie vad du som förälder kan förvänta dig gällande ditt barns utveckling, månad för månad under första levnadsåret.
Bebis som kryper

Knodds föräldrakurser

Vad behöver min bebis för att må bra? Hur agerar jag om en olycka skulle ske? I våra kurser får du svaren på de frågorna och många fler av våra barnspecialister. De ger råd och förklarar varför olika saker händer och hjälper dig skapa de bästa förutsättningarna för en bra start med din bebis. Gå dem var du vill, när du vill
Knodds kurser

Kom ut och lek - vi hjälper till med motivationen!

Nu börjar våren försiktigt svepa in, vädret bli varmare och dagarna blir längre. Det kan vara värt att ta vara på eftersom barn bör röra på sig ordentligt varje dag då dagsljuset har direkta effekter på energi och aktivitet. Till exempel bör barn under fem år helst inte vara stillasittande i mer än en timme i sträck och småbarn samt barn i förskola rekommenderas att röra på sig ungefär tre timmar om dagen.

Bebisars andning - Allt du behöver veta

En vanlig sak som oroar nyblivna föräldrar är bebisens andning. Det är inte ovanligt att man får höra historier från andra föräldrar om hur de gick upp och lyssnade på bebisen flera gånger om natten. Att det var svårt att somna för bebisens alla ljud, eller icke-ljud, trots att bebisen själv sov jättegott.
bebis som ligger i en säng

Barns utveckling det första året

Alla barn är olika och utvecklas också därefter, vilket kan vara skönt att veta. Det finns dock vissa typiska språng i ett barns utveckling som sker vid ungefär samma ålder. Även dessa kan naturligtvis variera men i det stora hela infaller de oftast runt samma tidsperiod. 
Barn som håller ett leksaksblock

Favoritappen för svenska småbarnsföräldrar

Vab-dagar, konstiga utslag, knepiga sömnfaser eller var det där BVC-häftet gömmer sig… Det är mycket att hålla koll på som förälder, men med Knodd blir småbarnslivet lite enklare. Vi finns här för att hålla dig i handen genom föräldraskapet och ge stöd kring ditt barns hälsa och sjukvård - såväl genom vårt kunskapsprogram om ditt barns utveckling, digitala verktyg eller genom våra barnspecialister som finns tillgängliga inom minuter, var du än är.
Glatt barn

Barns utveckling - följ ditt barns utvecklingsfaser i vår app

I Knodds kunskapsprogram lär du dig löpande att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteenden. Allt från motoriska och kognitiva framsteg, till praktiska råd och tips på hur du kan trösta ditt gråtande barn och själv hantera de olika utvecklingsfaserna. Ladda ner eller uppdatera appen i App/Play Store.
Bild på Knodd-appen

Högläsning för barn - stöttar utveckling och bygger relation

Högläsning är både roligt och mysigt, men det är också något av det bästa du kan göra för att stötta ditt barns utveckling. Det utvecklar ditt barns språkkunskap, empati och känslomässiga utveckling, samtidigt som ditt barn får ett stort försprång i läs- och skrivkunskaper senare i livet. 
Barn som letar efter böcker i låda