Christina Walding
Specialistsjuksköterska inom barn och ungdom
Christina Walding tog sin sjuksköterskeexamen vid Göteborgs Universitet år 2001. Hon valde sedan att utbilda sig till barnsjuksköterska år 2008, men arbetade redan från 2002 som sjuksköterska på Drottning Silvias barnsjukhus. Under åren har hon arbetat med hälso- och sjukvård för barn främst inom primärvård som BVC-sköterska, samt flera år inom skolhälsovården. Christina började arbeta på Knodd våren 2022. Sammanlagt har Christina arbetat med hälso- och sjukvård för barn i mer än 20 år.

Texte granskade av Christina
Vad är babinskis tecken?
Babinskis tecken är en reflex i foten som syns hos spädbarn. Vanligtvis växer reflexen bort, och om den inte gör det kan det vara ett tecken på någon neurologisk problematik hos barnet. Här hittar du allt du behöver veta.
Välj tjejnamn med barnspecialisternas tips
Tänk att det är en liten dotter på gång! Att välja tjejnamn kan kännas stort, spännande, och ibland lite klurigt. Här är tipsen som hjälper dig välja.
Så får du ekonomin att gå runt under småbarnsåren
Minskad inkomst och ökade utgifter under småbarnsåren kan göra det svårare att få ekonomin att gå ihop. Här hittar du 5 konkreta tips på hur du kan stärka ekonomin under småbarnsåren, och råd kring varför en budget kan bli din bästa vän.
Barnspecialisternas råd om att uppfostra pojkar och flickor
Många föräldrar upplever skillnader mellan att uppfostra pojkar och flickor och samhället har tydliga normer kring hur barn får och bör bete sig utifrån kön. Knodds barnspecialister ger sina bästa råd för hur du kan uppfostra ett barn som blir sin egen individ, oavsett kön.
Magont hos barn som inte är magsjuka
Barn får ofta ont i magen, av många olika anledningar. Här hittar du 5 orsaker (som inte är magsjuka), vad du kan göra åt dem och när det är läge att söka vård.
9 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns diarré
Det är inte ovanligt att barn får diarré, särskilt i samband med någon sorts magsjuka. Oftast går det över av sig själv, men ibland kan det vara läge att söka vård. Här hittar du en lista över 9 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns diarré: 6 icke-akuta och 3 då det är bråttom.
Feber på natten, frisk på dagen hos barn
Feber på natten, frisk på dagen, stämmer det hos ditt barn? Knodds barnspecialister ger sina insikter på vad det kan handla om.
Ställ om till vintertid med barn: så gör du
Att ställa om till vintertid när man har barn kan innebära alldeles för tidiga morgnar och kämpiga kvällar. Med den här guiden kan du få till en smidigare övergång.
Så påverkas sömnen av tandsprickning
Många spädbarn blir kinkiga när tänderna bryter fram, men det är också vanligt att de sover dåligt. Vad beror det på? Här hittar du svaren.
Allt om smakportioner för små barn
Att komma igång med smakportioner kan vara både spännande och kladdigt. Men när ska man börja egentligen, och hur gör man? Knodds barnspecialister ger råd kring att börja med smakportioner för din bebis.
Barnnamn: 7 tips som hjälper dig välja
Att välja namn till sitt barn kan kännas spännande, pirrigt, fantastiskt – och lite överväldigande. Här hittar du 7 tips som hjälper dig att välja rätt.
Om känslor kring att inte amma
Det är inte alla föräldrar som vill eller kan amma. Ofta möts man av starka reaktioner från omvärlden om man inte ammar och man kan själv uppleva många olika känslor. Den här artikeln riktar sig till dig som behöver ett peptalk för att du inte ammar.
Morgnar med småbarn - så hittar du lugnet
Tidiga morgnar kan vara småbarnsföräldrars största fiende. Här hittar du råd och strategier för att underlätta morgonrutinen, vare sig du arbetar eller är föräldraledig, har morgonpigga eller morgontrötta barn.
7 fördelar med att läsa med ditt barn
Att läsa med barn är både mysigt och utvecklande. Knodds barnspecialister går igenom 7 vetenskapligt belagda fördelar med högläsning och berättar vad det är som gör det så bra att du läser med ditt barn.
9 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns magsjuka
De flesta småbarnsföräldrar har någon gång stött på magsjuka – och kommer göra det flera gånger till. Oftast krävs ingen sjukvård, men i några fall kan det vara bra att kontakta vårdcentral eller digital sjukvårdsgivare. Knodds barnspecialister ger råd.
Havandeskapsförgiftning - så skyddar du dig
Havandeskapsförgiftning är ett farligt tillstånd under graviditeten som innebär att man har för högt blodtryck. Det kan medföra skador både för den gravida och för barnet om det inte upptäcks i tid, så regelbundna kontroller hos MVC är din bästa vän under graviditeten.
10 tillfällen då du bör söka vård åt ditt barns öroninflammation
Öroninflammation är mycket vanligt hos barn och går oftast över av sig själv på några dagar. Ibland kan det dock vara läge att söka vård. Knodds barnspecialister ger dig 10 tecken att vara uppmärksam på och berättar var du ska söka vård för dem.
Kolik? Följ barnspecialisternas råd
Spädbarnskolik (kolik) kan vara helt utmattande för en spädbarnsförälder. Går det på något sätt att lindra besvären eller ta sig igenom den här tiden? Absolut. Knodds barnspecialist Christina ger 5 råd som kan hjälpa er hitta lugnet.
Mellanmål för barn: 4 goda, nyttiga tips
Mellanmål är guld värt för små magar som har svårt att få energin att räcka till middag. Samtidigt är det viktigt att de får i sig rätt näring i stället för tomma kalorier som inte stärker deras kroppar. Här är barnspecialisternas råd om mellis – och 4 recept du kan testa idag.
Barnbidrag: stora guiden
Barnbidraget kan kännas som klurig matematik. När man väl får ordning på siffrorna kan det dock bli en stor hjälp till en tryggare ekonomi och en familjevardag som ser mer ut som man hade hoppats.
7 tips som får ditt barn att sova hela natten
Att ens barn ska sova hela natten är många föräldrars högsta dröm, men när barnet vaknar flera gånger varje natt och behöver hjälp att somna om känns det som att den aldrig kommer gå i uppfyllelse. Här är 7 tips från våra barnspecialister som kan hjälpa dig och ditt barn.
4 anledningar till att barn vaknar på natten - och lösningen
Det är vanligt att barn vaknar på natten. Ibland behöver de bara fylla på lite trygghet, ibland är det blöjan som behöver bytas. Här är 4 vanliga anledningar till att barn vaknar – och lika många lösningar.
6 råd som hjälper dig balansera arbetsliv och föräldraskap
Småbarnsföräldrar har det inte lätt, som ska försöka balansera föräldraskapet med ett arbetsliv och att göra karriär. Knodd ger dig som är förälder fem råd som hjälper dig att göra både och.
Vanliga frågor om slemproppen
En del gravida vet att när slemproppen går är det ett tecken på att förlossningen är på gång. Men hur ser slemproppen ut egentligen och hur vet man om den har gått? Vi reder ut det du behöver veta.
7 sorters mat att undvika ditt barns första år
Barns matglädje kan vara livsbejakande och du och ditt spädbarn kan har riktigt roligt när ni testar ny mat. En del mat bör man dock vänta med tills barnet är lite äldre. Knodds barnspecialister ger dig viktiga råd på vägen.
När slutar barn sova på dagen?
I takt med att barn blir äldre behöver de mindre sömn på dagen. Men när är det egentligen dags att släppa att sova middag? Knodds barnspecialister ger råd – och 4 tips som gör övergången lättare.
Vab eller förskola? En lathund till enklare föräldrabeslut
Som småbarnsförälder kan det vara svårt att avgöra om ditt barn kan gå till förskolan eller om du behöver vabba. Knodds barnspecialister förklarar det viktigaste du bör ta med i beräkningen så att alla kan må så bra som möjligt i längden.
RS-virus: 5 tillfällen då du bör söka vård åt ditt barn
RS-virus orsakar en luftvägsinfektion som kan bli särskilt svår för de allra minsta. Ofta krävs ingen sjukvård, men små barn kan få svårt att andas eller att få i sig mat och kan behöva tillsyn. Det här är 5 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns RSV-infektion.
Aktiviteter för barn: 1-5 år
Letar du efter roliga aktiviteter för ditt barn? Här hittar du åldersanpassade, roliga, utvecklande aktiviteter för barn i åldern 1-5 år.
2 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns solskador
Barns hud är känslig och får lättare solskador av att vistas i stark sol – eller för länge i skuggan. En lättare solsveda kan du behandla hemma, men det finns 2 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns solskador. Knodds barnspecialister guidar dig.
4 råd som hjälper ditt barn undvika socker
Det talas mycket om socker och barn, särskilt i media. Men vad är egentligen faran med socker? Ska man undvika det helt? Hur kan man ge sitt barn den bästa möjliga starten? Knodds barnspecialister ger råd om godis, sötsaker, och socker i maten.
Stamning hos barn - viktigt att veta
Stamning är relativt vanligt hos barn och kan göra att det blir stopp när de talar. För många barn går det över innan de börjar skolan, men en del behöver hjälp av en logoped. Här hittar du både sådant som är viktigt att veta och råd om hur du som förälder kan stötta ett barn som stammar.
Ge medicin till barn - 13 tips som gör det lätt
Att ge medicin till små barn kan vara klurigt. Knodds barnspecialister ger därför dig som förälder sina bästa knep för att det ska gå smidigt – samt några viktiga råd längs vägen.
Så kommer ni igång - med Generation Pep!
Precis som Knodd värnar organisationen Generation Pep om barn och ungas hälsa. De har skapat en folkrörelse för bättre hälsa och goda vanor för alla barn. Här ger Emma Blomdahl Wahlberg sina bästa tips på hur du som förälder kan lägga grunden för bättre vanor.
Barnspecialisternas bästa råd om springmask
Springmask är vanligt bland barn och kan bli riktigt besvärligt för hela familjen. Knodds barnspecialist Christina Walding ger sina bästa råd om att upptäcka, behandla och bli av med denna smittsamma tarmparasit.
Hitta bästa barnförsäkringen för ditt barn
Samhället ger ett visst skydd och ersättning om något skulle hända ditt barn, men en extra barnförsäkring kan göra stor skillnad om ditt barn skulle drabbas av en allvarlig sjukdom eller svår olycka. Det här är det du behöver veta för att hitta rätt barnförsäkring för er.
Får man gå till förskolan med ögoninflammation?
Det är vanligt att barn får ögoninflammation. Kan de gå till förskolan ändå? Hur länge smittar det? Barnspecialisterna på Knodd ger sina bästa råd.
Att stötta ett barn i sorg
Att möta ett barn i sorg kan vara hjärtekrossande, men som vuxen kan du vara en trygg person och ett viktigt stöd i processen. Här är barnspecialisternas råd.
Om att vara pappa
Att bli pappa är en omvälvande och fantastisk upplevelse. Samtidigt känner många pappor att de hamnar lite i skymundan. Vad man har med sig för tankar om vad en pappa är påverkar också hur man ser på sig själv i rollen.
Viktigt att veta om din bebis har vattkoppor
Vattkoppor är en av de vanligaste barnsjukdomarna. Det är lätt att tänka på den som en sjukdom för förskolebarn, men visst kan spädbarn också få vattkoppor. Här är det du behöver veta, och när det är dags att söka vård.
Föräldrars 9 vanligaste frågor om vattkoppor
Vattkoppor är en vanlig barnsjukdom och frågorna om den är många. Här ger våra barnspecialister svar på 9 av de vanligaste frågorna om vattkoppor från föräldrar.
Så förbereder du dig och ditt barn för vårdbesök
Det blir många både planerade och oplanerade vårdbesök under småbarnsåren. En del barn upplever dem som läskiga, andra mest som obehagliga. För dig som förälder kan det bli en stressig situation. Här hittar du tipsen om hur ni kan förbereda er.
Sport och fritidsaktiviteter för barn i alla åldrar
Fysisk aktivitet genom sport eller andra fritidsaktiviteter kan vara bra för barns hälsa, självförtroende och välmående. Men hur funkar sport för små barn? Här hittar du råd om roliga fritidsaktiviteter för ditt barn och hur ni får pusslet att gå ihop.
Viktigt att veta om nedsatt hörsel hos barn
Varje år föds ungefär 200 barn i Sverige med nedsatt hörsel i någon grad. Det kan påverka hela familjens vardag, men samtidigt finns goda tekniska hjälpmedel, teckenspråk, och psykosocialt stöd som kan stötta och ge barnet möjligheter till en god utveckling.
Så gör du om ditt barn favoriserar ena föräldern
Det är vanligt att barn favoriserar den ena föräldern och blir extra mammiga eller pappiga. Ofta går det över av sig själv, men med lite medvetet agerande från er föräldrar kan perioden bli lite mindre dramatisk.
Så länge smittar vattkoppor – och annat du behöver veta
Hur länge smittar vattkoppor? Smittar jag om mitt barn har vattkoppor? Hur lång är inkubationstiden för vattkoppor? Svaren hittar du här.
Oro och ångest hos barn - hur ser det ut?
Det är vanligt att barn känner rädsla och oro, och det i sig är inte farligt. Ibland kan känslorna dock övergå till ångest som blir så stark att barnet får svårt att klara av vardagen som vanligt. Ångest kan se annorlunda ut hos barn än hos vuxna, men med stöd kan ni hitta strategier som hjälper barnet att hitta tillbaka till sådant som känns roligt.
Barn och separationsångest: 3 råd som hjälper
Att ha svårt för att lämna sin förälder ibland är vanligt bland barn, särskilt i vissa åldrar. Om det däremot tar över hela vardagen och leder till ett stort lidande för familjen kan det dock ha övergått till separationsångest. Då kan barnet behöva extra stöd för att känna sig trygg igen.