Första tiden med bebis

Den första tiden med bebisen kan kännas omtumlande och förvirrande. Här har vi samlat artiklar som kan hjälpa dig få en tryggare och bättre start ihop med den nya familjemedlemmen.

Stora BVC-guiden - allt du behöver veta

Under ditt barns första fem år kommer ni kallas till regelbundna BVC-besök. Detta möjliggör för BVC att följa barnets utveckling och se till att alla i familjen mår bra. Men vad kan du vänta dig vid de olika besöken - och vad gör man om barnet inte samarbetar?
Liten pojke med låtsas-stetoskop som tar tempen på ett gosedjur

6 givande aktiviteter för dig och ditt barn under föräldraledigheten

Att bli förälder är en omvälvande, fantastisk erfarenhet och att kunna vara föräldraledig med sitt barn är en lyx. Men kan det inte bli lite långtråkigt att gå runt hemma? Här kommer inspiration om utvecklande aktiviteter för din bebis som håller er båda upptagna och underhållna. 
bebis på babysim

Plötslig spädbarnsdöd - förebyggande råd för att minska risken

Plötslig spädbarnsdöd är mycket ovanligt och i Sverige förekommer färre fall nu än på 50 år. Trots det är det inte konstigt att vara orolig som förälder. Det finns dock flera enkla förebyggande åtgärder du kan implementera för att göra risken så liten som möjligt. 
bebisfötter

Så funkar föräldraledighet och föräldrapenning

Föräldraledighet låter dig vara hemma och ta hand om ditt barn i stället för att arbeta, men det kan vara svårt att reda ut vilka regler som gäller och när du har rätt till ersättning i form av föräldrapenning. Vi har samlat informationen och går igenom vad som gäller. 
Mamma, pappa och bebis utomhus. Mamma och bebis pussas

När ett barn föds för tidigt

Ibland går det fortare än man tänkt och barnet föds långt innan datumet man ringat in i kalendern. Det kan kännas läskigt för föräldrar, men i Sverige finns världsledande sjukvård som hjälper för tidigt födda barn att utvecklas och må så bra som möjligt. 
prematurfödd bebis

Råd för dig som inte ammar

Vissa nyblivna föräldrar vill eller kan inte amma sin bebis. Det finns många skäl till detta men kan ändå kännas jobbigt för dig som förälder. Våra barnspecialister har samlat goda råd om vad som är viktigt att tänka på och hur du som inte ammar kan stärka anknytningen till din bebis även vid flaskmatning. 
bebis som flaskmatas

Första tiden med tvillingar - tips och råd

Det kan vara omvälvande nog att bli förälder. Att dessutom få tvillingar - eller trillingar - är ytterligare en resa i sig. Det är en tid då det är viktigt att du själv får mycket vila och avlastning när det går, så att du får möjlighet att njuta av den dubbla glädjen. 
Tvillingar som leker med sina fötter

Allt om amning: tips och positioner

Amning kan ge bebisar en fin start i livet, med näring, skydd och närhet på en gång. Samtidigt är det inte helt självklart hur allt ska fungera. Knodds barnspecialister har därför samlat denna stora guide om amning, med goda råd om amningspositioner, tips för att komma igång, och tankar kring vad man kan göra om det krånglar. 
bebis som ammas

Ultimata guiden för nyblivna föräldrar

Det är mycket som är nytt när du blivit förälder och många frågor uppstår. Samtidigt är det svårt att dels hinna leta upp den information du söker, dels att säkerställa att den kommer från pålitliga källor. Här hittar du en uppsamling av Knodds artiklar med allt du behöver veta i början. 
nyfödd bebis i knät

Specialserie: allt om barns utveckling i Knodds föräldrapodd

Är du nyfiken på vad som händer i ditt barns utveckling under det första året? I Knodds föräldrapodd Knodden hittar du nu en specialserie om barns utveckling månad för månad så att du har koll hela vägen.
Bebis som står i spjälsäng

Dags för spruta - tips och råd inför ditt barns vaccination

Som vuxen är det lätt att förstå vikten av vaccinationer och att de ger ditt barn ett gott skydd mot flera allvarliga sjukdomar genom livet, men för en liten knodd är det sällan roligt att få sprutor. Våra barnexperter har samlat några goda råd för hur du kan förbereda dig och ditt barn inför en vaccination.
Barn som får vaccinspruta i armen

Ska det vara så här tufft att vara förälder?

Att det är tufft att vara småbarnsförälder har de flesta hört, men ändå är det många föräldrar som överrumplas just av hur krävande det visar sig vara. Det kan vara allt från att bebisen inte sover, till att relationen knakar och att man själv får helt slut på energi. Det kan vara svårt att komma undan helt, men det går att göra perioden lättare för sig. 
bebis som är vaken när mamma sover

Viktiga råd om RS-virusinfektion från barnspecialisterna

RS-virus är ett mycket vanligt virus som orsakar förkylningsliknande symtom, ibland med slem i luftvägarna, och som vanligtvis sprids mest på vintern. Oftast är symtomen lindriga och går över av sig själva, men särskilt hos yngre barn kan infektionen bli tuffare. 
Vuxen som känner på bebis panna

Sömnschema - hur mycket sömn behöver just ditt barn?

Sömn är oerhört viktigt för barn och deras utveckling. För dig som förälder kan det vara skönt att utgå ifrån ett sömnschema, för att ha koll på hur mycket sömn och hur många sovstunder ditt barn behöver för sin ålder. 
Sovande bebis

Plusbarn (high need baby) - finns de?

Att ha ett otröstligt barn är påfrestande för föräldrar. När man pratar om barn som är känsligare än de flesta, med orolig sömn och oförutsägbara rutiner, använder föräldrar ibland begreppet plusbarn (eller high need baby). Trots att detta inte är en officiell diagnos är det värt att prata om barn som är svåra att tillfredsställa och att hjälpa föräldrar hitta sätt att ta hand om både sina barn och sig själva.
Bebis som gråter

Knodden avsnitt 12 - Ont i magen hos barn

Ont i magen hos barn är den absolut vanligaste orsaken till att föräldrar söker sjukvård. Oftast är de bakomliggande orsakerna ofarliga, och de flesta formerna av magont hos barn kan lindras eller behandlas hemma. 
Bebismage

Knodden avsnitt 2 - Att amma eller flaskmata sitt barn

Alla föräldrar matar sitt barn och alla föräldrar vill göra det bästa för sitt barn. Knodds barnsjuksköterska Anna Widin gästar Knodden och pratar amning, flaskmatning, och vikten av att lyssna på dig själv som förälder.
Bebis som ammar

Knodden avsnitt 1 - Ditt barns utveckling de första åren

I vårt första Knodden-avsnitt diskuterar barnsjuksköterskan Tina och Norrlandspärons Jennie-Lie vad du som förälder kan förvänta dig gällande ditt barns utveckling, månad för månad under första levnadsåret.
Bebis som kryper

Spädbarnsmassage och övningar för magknipsmassage

Att få barn är stort och kan ibland vara omskakande och är en omställning som kan vända upp och ner på en hel del. Då kan regelbunden spädbarnsmassage hjälpa er varva ner och slappna av. Eller bara bli ett sätt att umgås på. 
bebismassage

Den fjärde trimestern - en förlängning av graviditeten

En graviditet varar som bekant i nio månader och delas upp i första, andra och tredje trimestern som alla består av tre månader var. Men det finns också någonting som kallas för den fjärde trimestern som består av de tre första månaderna efter förlossningen. Begreppet “Fjärde trimestern” är relativt nytt och började florera för bara ett par år sedan och kan ses som mammans och bebisens omställningsperiod eller som en förlängning av graviditeten.
barnfötter

Knodden - föräldrapodden med Norrlandspäron

Knodden är en podcast för föräldrar som gjorts av Knodd tillsammans med Jennie-Lie Wickström - skaparen till en av Sveriges största föräldrapoddar, Norrlandspäron. I varje avsnitt möter Jennie-Lie en barnspecialist som delar med sig av sin kunskap och expertis inom olika ämnen som berör barn och vård.
Omslag podden Knodden

Psykologen tipsar - så överkommer ni relationens vanligaste fällor under småbarnsåren

Plötsligt handlar samtalen om vem som sovit minst eller vem som gjort mest och den negativa spiralen är ett faktum. Men ofta är går det att komma ur den. Vår gäst, leg. psykologen Lena berättar om relationens vanligaste fällor under småbarnsåren och ger konkreta tips på hur man tar sig ur dem.
Två föräldrar i säng med ett barn emellan

Modersmjölksersättning för känsliga magar och allergiska barn

Vissa barn är ibland känsligare än andra, vilket kan vara påfrestande för både stor och liten. För när bebisens mage inte mår bra eller fungerar som den ska brukar det bli en hel del tårar. Som tur är finns det då särskilda modersmjölksersättningar som en läkare kan skriva ut, beroende på vad det är som barnet inte tål.
bebis som blir matad med nappflaska

Bebisars andning - Allt du behöver veta

En vanlig sak som oroar nyblivna föräldrar är bebisens andning. Det är inte ovanligt att man får höra historier från andra föräldrar om hur de gick upp och lyssnade på bebisen flera gånger om natten. Att det var svårt att somna för bebisens alla ljud, eller icke-ljud, trots att bebisen själv sov jättegott.
bebis som ligger i en säng

Att ha hemma - Vad behöver en bebis?

Började du redan tidigt in i graviditeten att samla på dig små bodys, mössor och annat som kan vara bra att ha eller har du väntat med det? En del tycker det är skönt att förbereda sig tidigt med det medan andra vill vänta tills förlossningen närmar sig. Hur du än tänker är här lite saker som kan vara bra att ha hemma.
Liten bebis med uppstoppad kaningosedjur

Första tiden med en bebis - några grundläggande tips

Den första tiden med bebisen kan kännas omtumlande och förvirrande, speciellt när ordet föräldraledighet “slängs in”, vilket rent bokstavligt kan vara ett tämligen missledande ord. För med små barn är man allt annat än ledig. Däremot kan bebisar ha olika behov och du själv kan vara olika känslig för den nya omställningen. 
Bebis i säng som lekar med leksak

Anknytning - Samspel mellan förälder och barn

Anknytning är något som du säkert har hört talas om och denna artikeln ämnar att gå lite mer på djupet med vad det egentligen innebär, hur anknytningen fungerar och varför den är så viktig.
Bebishand och förälder

Sovplats - Var och hur sover bebisen tryggast?

När det kommer till saker som går att köpa till små barn, kan den många gånger kännas oändlig. Och ärligt talat är det inte så mycket som man faktiskt behöver, men något som är viktigt är bebisens sovplats. Ska den bestå av en spjälsäng, vagga eller korg? Eller vill du samsova med bebisen i din egen säng?
sovande bebis

Lilla medicinlådan - Vad behöver bebisen?

Vad behöver den nyföddes lilla medicinlåda innehålla? Det är ärligt talat inte särskilt mycket som behövs för att fylla en sådan, så du kan vara lugn. Det mesta kan du dessutom köpa när du upptäcker att det finns ett behov, men ibland kan det vara skönt att ha vissa saker hemma redan i förväg.  
nalle med plåster

Bebisbajs - det här behöver du veta

Det är mycket som avdramatiseras när man blir förälder och inte minst bajs. Vilket inte är så konstigt eftersom det som händer i blöjan skvallrar bäst om hur bebisen mår. Men det tar ibland tid innan man får koll på hur det egentligen ska se ut i blöjan (och inte) och därför har vi här samlat det viktigaste som du behöver ha koll på.
bebis som ligger på säng

Barns utveckling det första året

Alla barn är olika och utvecklas också därefter, vilket kan vara skönt att veta. Det finns dock vissa typiska språng i ett barns utveckling som sker vid ungefär samma ålder. Även dessa kan naturligtvis variera men i det stora hela infaller de oftast runt samma tidsperiod. 
Barn som håller ett leksaksblock