Kropp

Här har vi samlat alla våra artiklar om barnets kroppsliga utveckling de första åren.

Så kommer ni igång - med Generation Pep!

Precis som Knodd värnar organisationen Generation Pep om barn och ungas hälsa. De har skapat en folkrörelse för bättre hälsa och goda vanor för alla barn. Här ger Emma Blomdahl Wahlberg sina bästa tips på hur du som förälder kan lägga grunden för bättre vanor. 

Viktigt att veta om synfel och nedsatt syn hos barn

Viktig information om barns syn, synfel och bebisar som skelar, samt det du behöver veta om syntest på BVC och tecken på att ett barn ser dåligt.
Ögon barn

När börjar min bebis krypa? Råd från barnspecialisterna.

Att få vara med när ens bebis lär sig att krypa kan vara lika spännande för dig som förälder som för bebisen själv. Här hittar du barnspecialisternas råd om när barn lär sig krypa och hur du kan hjälpa ditt barn på traven. 
bebis som kryper

Viktigt att veta om nedsatt hörsel hos barn

Varje år föds ungefär 200 barn i Sverige med nedsatt hörsel i någon grad. Det kan påverka hela familjens vardag, men samtidigt finns goda tekniska hjälpmedel, teckenspråk, och psykosocialt stöd som kan stötta och ge barnet möjligheter till en god utveckling. 
flicka med hörapparat

Tandsprickning: barnspecialisternas 7 bästa råd för att lindra

Visst gör det ont när knoppar brister – och tänder likaså. Tandsprickning kan bli ett besvärligt om än nödvändigt ont. Men med dessa knep i bakfickan och lite tålamod kan ni snart ta er igenom det. 
bebis som fått två tänder

Anknytning till adoptivbarn - så går det till

Anknytning vid adoption kan innebära extra utmaningar beroende på barnets tidigare erfarenheter och separationer. Här kan du lära dig mer om vad man kan förvänta sig och vad som kan hjälpa en ny, trygg anknytning på traven. 
anknytning

Så lär du ditt barn cykla

För många föräldrar känns det stort att lära sitt barn cykla, men inte alltid helt självklart hur man går tillväga. Här är barnspecialisternas råd för en säkrare - och roligare - start på cyklandet. 
Barn som lär sig cykla

Gräshoppan, raketen och vissna lövet: om yoga för barn

Yoga för barn kan ha många positiva effekter, som ökat självförtroende, minskad oro och bättre koncentrationsförmåga. Däremot kan metoden se lite annorlunda ut än den gör för vuxna.  
yoga med barn

Din bebis utveckling: 7-8 månader

Vad händer i bebisens utveckling vid 7 månader och 8 månader? Här är allt du behöver veta om den här perioden – inklusive BVC-besök och roliga aktiviteter och lekar som stöttar ditt barns utveckling.  
8 månader gammal bebis

Din bebis utveckling: 3-4 månader

Vad händer i bebisens utveckling vid 3 månader och 4 månader? Vad händer på BVC under den här tiden? Här är allt du behöver veta om din bebis under dessa månader och hur du kan stötta bebisens utveckling.  
Bebis 3 månader

Din bebis utveckling: 1 månad - 2 månader

Hur ser livet ut när din bebis är 1 månad? 2 månader? När är det dags för BVC-besök och vad händer i bebisens utveckling? Här samlar vi det viktigaste du behöver veta. 
Bebis 1 månad

Så stöttar du ditt barns motorik (0-5 år)

Utvecklingen av barns motorik är tätt knuten till annan utveckling och till barnets utforskande av omvärlden, ända från födseln till förskoleåren och vidare. Vid varje steg längs vägen kan du som förälder vara med och främja barnets motoriska utveckling. 
barn som leker med klossar

Utslag hos barn - Knodds stora guide med bilder

Utslag eller prickar kan dyka upp och försvinna på olika delar av kroppen. De varierar i storlek från små till stora former och kan vara få eller många. Det kan vara svårt att bedöma orsaken till utslagen, men hos barn beror de ofta på virusinfektioner. Lär dig skilja på olika utslag hos barn med hjälp av vår bildguide. 
barn med utslag på kroppen

Full fart framåt - så stöttar du när ditt barn börjar gå

Att börja gå är ett stort steg för ditt barn och ofta en stark upplevelse för dig som förälder. Barn lär sig naturligt att gå i den takt som passar dem, men du som förälder kan stötta ditt barn och göra det till en rolig tid för er båda. 
bebisfötter går på på vuxens fötter

5 milstolpar att se fram emot under de första åren med barn

Under de första åren i ditt barns liv är det mycket spännande som sker. Barnet tar sitt första steg, säger sina första ord och du får det där efterlängtade skrattet när ni ses. Knodds barnspecialister har samlat fem roliga milstolpar som du som förälder kan se fram emot de första åren. 
bebis som går på grusväg

Dags för spruta - tips och råd inför ditt barns vaccination

Som vuxen är det lätt att förstå vikten av vaccinationer och att de ger ditt barn ett gott skydd mot flera allvarliga sjukdomar genom livet, men för en liten knodd är det sällan roligt att få sprutor. Våra barnexperter har samlat några goda råd för hur du kan förbereda dig och ditt barn inför en vaccination.
Barn som får vaccinspruta i armen

Tänder och mjölktänder hos barn

Är det tänder på gång? När barn är runt 6-8 månader brukar de första tänderna titta fram, men det kan dröja även upp till 10 mån ålder. Ibland märks det tydligt på barnet att tandsprickningen är på gång och ibland inte alls.
Bebis som tuggar på en bitring

Växtvärk hos barn

Ibland blir barn plötsligt väldigt ledsna på kvällen eller natten över att det värker och gör ont i benen, men på dagtid är smärtan som bortblåst. Det är vanliga symtom på växtvärk. Här kan du läsa våra bästa råd om vad du kan göra ifall ditt barn skulle drabbas av växtvärk.
pojke sittandes på en bänk

Spädbarnsmassage och övningar för magknipsmassage

Att få barn är stort och kan ibland vara omskakande och är en omställning som kan vända upp och ner på en hel del. Då kan regelbunden spädbarnsmassage hjälpa er varva ner och slappna av. Eller bara bli ett sätt att umgås på. 
bebismassage

D-vitaminer - därför är de extra viktiga under vintern

D-vitamin finns både naturligt och tillsatt i mat vi äter och behövs för att kroppen ska kunna stärka skelett och immunförsvar. Kroppen kan naturligt producera D-vitamin genom solexponering men för små barn och bebisar är det nödvändigt med tillskott genom D-droppar, och även äldre barn kan behöva extra D-vitamin under vinterhalvåret.
bebis liggandes på en filt

Kom ut och lek - vi hjälper till med motivationen!

Nu börjar våren försiktigt svepa in, vädret bli varmare och dagarna blir längre. Det kan vara värt att ta vara på eftersom barn bör röra på sig ordentligt varje dag då dagsljuset har direkta effekter på energi och aktivitet. Till exempel bör barn under fem år helst inte vara stillasittande i mer än en timme i sträck och småbarn samt barn i förskola rekommenderas att röra på sig ungefär tre timmar om dagen.

Vad är en BVC (Barnavårdscentral)?

På BVC, som är en förkortning av ordet Barnavårdscentral, arbetar distriktssköterskor och barnsjuksköterskor. Ibland finns det även tillgång till en barn- eller distriktsläkare samt en barnpsykolog. BVC ämnar att uppfylla barnhälsovårdens nationella mål och har som syfte att bidra till barns bästa möjliga fysiska, psykiska och sociala hälsa.
barn som lekar med klossar