Krupp hos barn
Krupp/falsk krupp innebär en svullnad av luftrören och kännetecknas av en skällande hosta som ofta uppstår nattetid, tillsammans med ansträngd andning. Besvären orsakas av förkylningsvirus, är vanligast bland yngre barn och går ofta över av sig själv, men de går att lindra och behandla.
Snabbversionen
Symtom
Skällande hosta, heshet, svullna luftrör, väsande och ansträngd andning. Vid allvarligare besvär: blåa läppar och fingrar, trötthet, svaghet, blekhet och orkeslöshet.
Bedömning
Av dig själv, en erfaren sjuksköterska eller läkare på upplevda symtom eller genom provtagning.
Behandling
Lindra med vila, glass, dryck och vätskeersättning. Kortisonbehandling kan sättas in för att minska svullnad.
Förskola?
Helt okej när barnet är feberfritt och orkar delta.
Hur vet jag om mitt barn har krupp?
Krupp börjar ofta med en förkylning som pågår i några dagar, vilket gör att luftrören svullnar. Därefter är det vanligt med en kraftig, skällande hosta, heshet och väsande andning. Symtomen förvärras ofta när barnet ligger ner. Därför är besvären vanligtvis värre på natten än på dagen. Hosta och andningsbesvär kan vara de enda symtomen även om ett förkylningsvirus egentligen ligger bakom kruppen. Det är vanligt att barn blir upprörda eller rädda av andningsbesvären och gråter eller skriker, vilket kan förvärra symtomen.
Vid svårare besvär kan barnet få mer ansträngd andning och snabbare hjärtslag. Mycket svåra besvär kan göra att barnets läppar och fingrar blir blåfärgade, vilket är ett tecken på syrebrist. Om ditt barn har dessa symtom behöver ni söka vård direkt. Det är dock ovanligt att krupp hos barn leder till allvarliga besvär eller kräver inläggning på sjukhus.
Det är främst barn mellan 6 månader och 3 år som får sjukdomen, och den är vanligast bland 2-åringar. Med åldern blir barnets kropp bättre på att försvara sig mot infektioner, samtidigt som luftrören växer till sig och inte blir lika påverkade av svullnad. Barnet får då inte längre samma besvär i samband med en infektion. Hos äldre barn och vuxna kan luftvägarna fortfarande svullna i samband med en infektion, men eftersom de då inte är lika trånga blir besvären lindrigare.
Det som i dagligt tal kallas krupp kallades tidigare pseudokrupp eller falsk krupp. ”Äkta krupp” är en gammal benämning på sjukdomen difteri som i princip är utrotad i Sverige idag tack vare det allmänna vaccinationsprogrammet. När man talar om krupp som sjukdomen som ger upphov till den typiska skällande hostan och väsande andningen menar man alltså falsk krupp. Läkare kan även tala om viruskrupp eftersom den orsakas av virus, till skillnad från difterisk krupp som orsakas av en bakterieinfektion.
Krupp orsakas av olika typer av virus, ofta vanliga förkylningsvirus som parainfluensavirus. Det kan också orsakas av influensavirus och RS-virus. Viruset ger upphov till en infektion i luftrören.
Sjukdomen går ofta att bedöma utifrån symtomen av dig själv eller en sjuksköterska eller läkare. Oftast görs en kroppsundersökning. Ibland tas prov, till exempel blodprov, vid misstanke att andra orsaker ligger bakom tillståndet.
Vad ska jag göra som förälder?
Du bör söka vård direkt om:
- Ditt barn har svåra andningsbesvär.
- Ditt barn har fortsatta andningsbesvär i 30 minuter eller mer.
- Ditt barn mår väldigt dåligt.
- Ditt barn får hög eller stigande feber, då det kan vara ett tecken på virusinfektion.
Ring 112 om:
- Ditt barn har mycket svårt att andas.
- Ditt barn har blåa läppar och fingrar.
- Ditt barn visar symtom på trötthet, blekhet och svaghet.
- Ditt barn har svårt att andas och svälja, har hög feber eller dreglar.
Digital vård - vad kan Knodd hjälpa till med?
Våra barnsjuksköterskor och barnläkare kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling.
- Lär ditt barn att hosta i armvecket om barnet är i lämplig ålder.
- Barn som utsätts för tobaksrök i omgivningen blir lättare förkylda, så undvik rök i barnets närmiljö.
- Undvik att ditt barn stoppar händerna i munnen.
- Börjar ditt barn bli förkylt kan du stapla kuddar under barnets huvud. Det minskar risken för att luftrören svullnar.
Ofta räcker det att lindra besvären tills svullnaden läker av sig själv och kruppbesvären går över.
Lindra besvär i hemmet:
- Låt ditt barn stå eller sitta upp för att minska svullnaden i luftrören, gärna i din famn.
- Trösta och lugna ditt barn. Det är vanligt att barnet skriker, gråter eller är oroligt, vilket kan förvärra besvären.
- Låt ditt barn andas in sval luft från ett öppet fönster, balkongen eller altanen. Sval luft minskar svullnaden.
- Ge ditt barn mycket vätska, eftersom dryck kan lindra krupphostan.
- Ge barnet nässpray eller skölj näsan med koksaltlösning, eftersom det lindrar nästäppa och gör att barnet kan andas lättare.
- Stapla kuddar vid huvudändan av sängen för att lindra besvären.
Om ditt barn ofta får besvär med krupp eller lider av astma är det viktigt att så snart som möjligt börja motverka besvären så att de inte snabbt blir sämre. Om ditt barn har astma eller allergi är det viktigt att även behandla dessa för att inte förvärra andningsbesvären.
Vid allvarligare besvär från krupp
Vid allvarligare besvär är det vanligast att krupp behandlas med kortison, antingen i tablettform eller genom att barnet får andas in läkemedel via en inhalator. Ofta räcker en låg dos för att besvären ska lindras. I vissa fall kan barnet få andas in adrenalin som underlättar andningen. Då kan biverkningar uppstå, som exempelvis ökat blodtryck och snabbare andning. Dessa går fort över men barnet får stanna stanna kvar en stund på sjukhus. Vid allvarligare andningsbesvär kan barnet få syrgas. Krupp kan vara läskigt både för föräldrar och barn att uppleva, men det leder sällan till allvarligare problem.
Behöver vi stanna hemma?
Krupp/falsk krupp i sig smittar inte, men virussjukdomen som ligger bakom gör det. Den smittar som vanliga förkylningar, oftast genom att någon nyser eller hostar ut viruspartiklar i luften som man andas in, eller att de landar på föremål som någon annan tar på. Olika virus har olika hög benägenhet att leda till krupp. Vissa barn är dessutom mer benägna att utveckla krupp vid förkylningar.
Krupp är både ansträngande och utmattande för ett sjukt barn. Stanna hemma tills barnet är friskt nog att orka med en hel dag på förskola och har sovit hela natten utan krupphosta. Eftersom viruset som ligger bakom krupp är smittsamt är det dessutom viktigt att stanna hemma ur smittosynpunkt.
Själva krupphostan och andningsbesvären från krupp pågår oftast endast i ett till två dygn. Det kan ibland hålla på i närmare en vecka.
Vanliga frågor från föräldrar om krupp
Krupp/falsk krupp orsakas av flera olika förkylningsvirus, särskilt parainfluensavirus. Även influensa- och RS-virus kan ligga bakom. Detta virus leder till en infektion i luftvägarna, vilka svullnar. Hos små barn är dessa luftvägar så trånga att även en liten svullnad orsakar andningssvårigheter, och då uppstår krupp. Äldre barn och vuxna kan få samma svullnad i luftvägarna av dessa virus men blir inte lika andningspåverkade. Därför är krupp vanligast hos barn under 3 år.
Krupp/falsk krupp är en infektion i luftrören som får dem att svullna upp. Infektionen kännetecknas av en skällande hosta som ofta uppstår nattetid, tillsammans med ansträngd, väsande andning och heshet. Besvären orsakas av förkylningsvirus och är vanligast bland yngre barn.
Utmärkande för krupp/falsk krupp är den kraftiga, skällande hostan, som i det närmaste låter som en hund som skäller. Det är också vanligt att barnet har en väsande, ansträng som kan låta som att det piper. Ljuden är särskilt tydliga när barnet ligger ner eller har sovit i några timmar.