Krupp hos barn
Barn kan få besvär i luftrören, med en skällande hosta, tidigare kallad krupphosta. Dessa besvär benämns numera som akut obstruktiv laryngit och kallas ibland för falsk krupp eller pseudokrupp. Besvären orsakas av förkylningsvirus, det vanligaste viruset som orsakar sjukdomen är parainfluensavirus.
Snabbversionen
Symtom
Hosta, heshet, svullna luftrör, väsande och ansträngd andning. Blåa läppar och fingrar, trötthet, svaghet, blekhet och orkeslöshet vid allvarligare besvär.
Bedömning
Av dig själv, en erfaren sjuksköterska eller läkare på upplevda symtom eller prov.
Behandling
Egen behandling för att lindra besvären eller kortisonbehandling för att minska svullnaden.
Förskola?
Helt okej om barnet är friskt och orkar delta.
Hur vet jag om mitt barn har krupp?
Vanliga symtom är hosta, heshet, samt väsande och ansträngd andning. Krupp börjar ofta med en förkylning som pågår i några dagar, vilket gör att luftrören svullnar. Därefter är det vanligt med en kraftig, skällande hosta och väsande andning, och symtomen förvärras ofta när barnet ligger ner. Därför är besvären vanligtvis värre på natten än på dagen.
Vid svårare besvär kan barnet få mer ansträngd andning och snabbare hjärtslag. Mycket svåra besvär kan göra att barnets läppar och fingrar blir blåfärgade, vilket är ett tecken på syrebrist. Om ditt barn har dessa symtom behöver ni söka vård direkt.
Det är främst barn mellan 6 månader och 3 år som får sjukdomen, men den är vanligast bland 2-åringar. Med åldern blir barnets kropp bättre på att försvara sig mot infektioner, och barnet får inte längre samma besvär i samband med en infektion. Ofta försvinner besvären hos barn då de är runt 5 till 6 år.
Krupp orsakas av olika typer av virus, ofta parainfluensavirus. Viruset ger upphov till en infektion i luftrören.
Sjukdomen går att bedöma utifrån symtomen av dig själv, en sjuksköterska eller en läkare. Oftast görs en kroppsundersökning. Ibland tas prov, till exempel blodprov, vid misstanke att det finns andra orsaker till krupp.
Vad ska jag göra som förälder?
Du bör söka vård direkt om:
- Ditt barn har svåra andningsbesvär
- Ditt barn har fortsatta andningsbesvär i 30 minuter eller mer
- Ditt barn mår väldigt dåligt
- Ditt barn får hög eller stigande feber, då det kan vara ett tecken på virusinfektion
Ring 112 om:
- Ditt barn har mycket svårt att andas
- Ditt barn har blåa läppar och fingrar
- Ditt barn visar symtom på trötthet, blekhet och svaghet
- Ditt barn har svårt att andas och svälja, har hög feber eller dreglar
Digital vård - vad kan Knodd hjälpa till med?
Våra barnsjuksköterskor och barnläkare kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling.
- Börjar ditt barn bli förkyld kan du stapla kuddar under barnets huvud. Det minskar risken för att luftrören svullnar.
- Undvik att ditt barn stoppar händerna i munnen.
- Lär ditt barn att hosta i armvecket om barnet är i en ålder så att det förstår.
- Barn som utsätts för tobaksrök i omgivningen blir lättare förkylda, så undvik rök i barnens närmiljö.
Vid allvarligare besvär kan krupp behandlas med kortison, antingen i tablettform eller genom att barnet får andas in läkemedel via en inhalator. Tabletten löses upp i vatten för att barnet lättare ska kunna svälja vätskan, och det tar några timmar för läkemedlet att verka. Som ett alternativ kan barn även få andas in adrenalin. Då kan biverkningar uppstå, som exempelvis ökat blodtryck, och barnet får då stanna stanna kvar på sjukhus. Vid allvarligare andningsbesvär kan barnet få syrgas. Ibland hjälper inte behandlingen, och i dessa fall får barnet får stanna på sjukhus för fortsatt vård.
Lindra besvär i hemmet:
- Låt ditt barn stå eller sitta upp för att minska svullnaden i luftrören.
- Trösta och lugna ditt barn. Det är vanligt att barnet skriker, gråter eller är oroligt, vilket kan förvärra besvären.
- Låt ditt barn andas in sval luft från ett öppet fönster, balkongen eller altanen. Sval luft minskar svullnaden.
- Ge ditt barn mycket vätska, eftersom dryck kan lindra krupphostan.
- Ge barnet nässpray, eftersom det lindrar nästäppa och gör att barnet kan andas lättare.
- Stapla kuddar vid huvudändan av sängen för att lindra besvären.
Behöver vi stanna hemma?
Krupp i sig är inte smittsamt men viruset som orsakar kruppen är smittsam. Ofta kan det vara svårt att undvika smitta. Det är vanligt att smitta sprids via hudkontakt, till exempel från hand till mun, och i luften när någon med dessa besvär hostar.
Barn som är sjuka med symtom på krupp bör stanna hemma. Efter en vecka brukar barn kunna gå tillbaka till förskolan. Vid allvarligare besvär kan det vara bra att låta barnet ta det lugnt och vila upp sig ytterligare en tid. Här finns lite tips om att vara hemma med sjukt barn och här finns information om vab.
Det kan ta ett till två dygn innan kruppbesvären avtar. Ibland kan det ta en vecka, men det är sällan sjukdomen sitter kvar längre än så. Det händer att barn kan få krupp igen vid nya förkylningar.
Vanliga frågor från föräldrar om krupp
Krupp orsakas av olika typer av virus, ofta parainfluensavirus. Viruset orsakar en infektion i luftrören och slemhinnorna i luftstrupen och struplocket svullnar. Svullnaden i stämbanden orsakar heshet vid inandning, och hostan låter skällande. Krupp börjar ofta med heshet några timmar efter sänggåendet och debuterar oftast i samband med en förkylning.
Krupp är en infektion i luftrören som uppstår hos barn i samband med förkylningar. Krupp orsakas av olika virus och leder till en slemhinnesvullnad i luftvägarna och struplocket, och orsakar heshet, väsande andning och en utmärkande skällande hosta. Krupp uppstår främst hos barn mellan 6 månader och 3 år, men det är vanligast bland 2-åringar.
Krupphosta låter ofta som en kraftig, skällande hosta, med väsande och svår andning som ofta förvärras när barnet ligger ner. Besvären är därför värre på natten än på dagen. Barnet får en hes andning, och vid svårare besvär kan barnet få en mer ansträngd andning och snabbare hjärtslag.