Luftrörskatarr hos barn
Luftrörskatarr, även kallat akut bronkit, är en mycket vanlig sjukdom hos barn som orsakar inflammation i luftrören, med hosta och andningsbesvär. Sjukdomen går vanligtvis över av sig själv men i vissa fall kan barn behöva sjukvård.
Snabbversionen
Symtom
Torrhosta eller slemhosta, svårt att andas, pipande ljud vid andning, oftast i samband med förkylning
Bedömning
Av dig själv, en erfaren sjuksköterska eller läkare på upplevda symtom.
Behandling
Oftast krävs ingen behandling utöver egenvård; i vissa fall kan det bli aktuellt med luftrörsvidgande läkemedel, i enstaka fall krävs sjukhusvård
Förskola?
Helt okej när barnet är feberfritt och orkar delta.
Hur vet jag om mitt barn har luftrörskatarr?
Luftrörskatarr, eller akut bronkit, innebär en inflammation i luftrören. Det är en mycket vanlig åkomma bland barn.
Ofta uppstår luftrörskatarr i samband med en förkylning eller annan infektion. Barnet brukar ha förkylningssymtom i 1-3 dagar innan infektionen sprider sig till nedre luftvägarna. Inflammationen gör att slemhinnan i svalget blir irriterad och svullen och man börjar hosta.
Vanliga symtom på luftrörskatarr hos barn inkluderar:
- Torr rethosta eller hosta med slem
- Svårt att andas
- Pipande ljud vid andning
- Trötthet
- Andra förkylningssymtom, såsom feber, värk, snuva och ont i halsen
Luftrörskatarr går oftast över av sig själv inom två veckor. Det är vanligt att barn har kvar hostan längre, trots att de i övrigt mår bra och orkar gå tillbaka till förskolan eller skolan.
Luftrörskatarr är vanligt hos små barn eftersom deras luftvägar är smalare än vuxnas. Det gör att det är större risk för deras luftvägar att bli irriterade och att barnet får svårt att andas när luftrören svullnar.
Hos barn under två år är luftrören så smala att de kan få luftrörskatarr även vid en lätt förkylning i näsan. Hos dem kallas luftrörskatarren då för obstruktiv bronkit.
Utöver symtomen för äldre barn kännetecknas det av:
- Svårigheter med utandning
- Hög andningsfrekvens
- Indragningar i bröstkorgen
I vissa fall utvecklas infektionen till svåra andningsbesvär, så kallad bronkiolit. Detta är vanligast hos barn under ett år, exempelvis i samband med en RSV-infektion.
Astma börjar som en inflammation i luftvägarna och ger också andningsbesvär. Barn kan få astma i samband med allergier, men en del barn får astma utan allergi, exempelvis vid luftvägsinfektioner. Det kallas även förkylningsastma.
Ett barn under tre år som har luftrörskatarr mer än två gånger får diagnosen astma. Äldre barn eller barn med allergier får ofta diagnosen första gången då bronkiten uppstår.
Luftrörskatarr kan orsakas av både virus och bakterier. En bakomliggande virusinfektion är den vanligaste orsaken, exempelvis förkylning, RS-virus, eller influensa. Bakterier som pneumokocker och mykoplasma kan också leda till luftrörskatarr/bronkit.
Sjukdomen går att bedöma utifrån symtomen av dig själv eller en sjuksköterska eller läkare. Ibland kan det bli aktuellt med provtagning för att utreda orsaken till bronkiten.
Vad ska jag göra som förälder?
Du bör söka vård:
- Om ditt barn är yngre än 2 år och du misstänker luftrörskatarr
- Om ditt barn har besvär som inte går över på 2-3 veckor
- Om ditt barn ofta får luftrörskatarr
Sök akut vård:
- Om ditt barn inte kan andas
Digital vård - vad kan Knodd hjälpa till med?
Våra barnspecialister kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling.
Att hålla god handhygien minskar risken att smittas av virus och bakterier och kan på så sätt förebygga att ditt barn får luftrörskatarr.
Handtvätt med tvål och vatten efter toalettbesök, vistelse i offentliga miljöer.
- Undvik att träffa någon som känner sig hängig/sjuk.
- Undvik att ta i hand eller ge/få kindpussar.
- Försök lära ditt barn att hosta/nysa i armvecket.
Infektionen brukar läka ut av sig självt inom två veckor och kan lindras med hjälp av egenvård. Det är inte ovanligt att barn blir mycket trötta när kroppen bekämpar infektionen.
Bästa behandlingen är därför:
- Vila
- Ordentligt med vätska
- Värk och feber kan lindras med febernedsättande läkemedel vid behov
- Ett öppet fönster eller att få andas sval luft kan lindra
Slemmet och hostan hjälper kroppen att bli av med infektionen, så undvik att ge barnet hostdämpande läkemedel så gott det går. För att lindra besvären kan du ge barnet något varmt att dricka och att höja huvudändan på sängen när barnet sover eller vilar.
Här kan du läsa mer om febernedsättande/smärtstillande läkemedel till barn.
I vissa fall krävs sjukvård. För barn som får återkommande besvär med luftrörskatarr kan det bli aktuellt med luftrörsvidgande läkemedel som hjälper barnet att andas, eller kortisonsprej som minskar inflammationen. Ibland krävs sjukhusvård, men det är ovanligt.
Behöver vi stanna hemma?
Det är inte luftrörskatarr i sig som smittar. De virus eller bakterier som ligger bakom, däremot, är oftast mycket smittsamma. Vanligtvis smittar de via närkontakt, om en sjuk person i ens närhet hostar eller nyser, eller genom att man tar på föremål där viruset eller bakterien har landat.
Ett barn som är sjukt ska vara hemma både för att bli frisk och ur smittosynpunkt. Ett barn som har blivit så pass friskt att det kan delta i aktiviteterna på förskolan eller i skolan behöver inte vara hemma längre. Det gäller även om barnet fortfarande hostar.
Luftrörskatarr hos barn brukar gå över inom två veckor. Hostan kan finnas kvar i flera veckor, även långt efter att barnet har tillfrisknat.
Vanliga frågor från föräldrar om luftrörskatarr
Luftrörskatarr går oftast över av sig själv. Den bästa behandlingen är egenvård med vila, vätska, och febernedsättande läkemedel vid behov. Försök att undvika hostmedicin, eftersom hostan hjälper kroppen att göra sig av med infektionen.
Luftrörskatarr, som många andra luftvägsinfektioner, leder till hosta som kan vara antingen torr eller slemmig. Typiskt för luftrörskatarr är ett pipande ljud vid andning och att det kan vara tungt att andas. Hos små barn kan man ibland se att huden dras in under revbenen.
Ja, det kan de. Särskilt yngre barn har ofta feber och andra symtom någon eller några dagar innan hostan bryter ut, men barn kan också ha luftrörskatarr utan att få någon feber.