Stjärtfluss hos barn
Stjärtfluss hos barn orsakas av streptokocker, samma bakterier som ligger bakom halsfluss och svinkoppor. De ger upphov till rodnad, klåda och sår runt ändtarmsöppningen och i underlivet. Stjärtfluss behandlas med antibiotika.
Snabbversionen
Symtom
Rodnad och klåda runt ändtarmsöppningen som kan bli sårigt. Kan även spridas till resten av underlivet.
Bedömning
Av dig själv, en erfaren sjuksköterska eller läkare på upplevda symtom.
Behandling
Behandlas med antibiotika efter provtagning.
Förskola?
Helt okej när såren torkat helt och barnet orkar delta, samt minst två dagar efter påbörjad antibiotikakur.
Hur vet jag om mitt barn har stjärtfluss?
Oftast upptäcker man stjärtfluss genom att det uppstår en välavgränsad rodnad runt ändtarmsöppningen. Området kliar och kan bli sårigt. Ibland kan det blöda eller uppstå var. Det är ovanligt att barnet får feber eller blir allmänpåverkat.
Utslagen och rodnaden kan sedan sprida sig framåt till snippan eller orsaka balanit, vilket är en infektion under förhuden. Det är också vanligt att det gör ont att bajsa. Detta kan leda till att barnet i stället håller sig, vilket kan orsaka förstoppning.
Stjärtfluss skiljer sig från andra blöjutslag genom att det inte är så knottrigt. Ofta märks det dessutom att det sprids från analöppningen till övriga partier.
Hos flickor kallas tillståndet ibland för snippfluss, detta för att klådan och såren kan flytta sig från rumpan till snippan. Ibland kommer det också flytningar från snippan.
Stjärtfluss orsakas av streptokocker grupp A, som är en sorts bakterier. Streptokocker i den här gruppen är de samma som orsakar halsfluss och svinkoppor. Vid stjärtfluss har barnet troligtvis en streptokockinfektion någon annanstans på kroppen, exempelvis svinkoppor på huden. Då har barnet först kliat på de utslagen och sedan runt rumpan, vilket överför bakterierna.
Sjukdomen går att bedöma utifrån symtomen av dig själv eller en sjuksköterska eller läkare. Ett snabbtest från området räcker ofta för att avgöra om det handlar om streptokocker så att korrekt behandling kan sättas in.
Vad ska jag göra som förälder?
Du bör söka vård:
- Om ditt barn har ont eller klåda runt ändtarmsöppningen
- Om det är rött och svullet eller uppstår sår runt ändtarmsöppningen
- Om ditt barn får ont av att bajsa eller undviker att gå på toaletten
Digital vård - vad kan Knodd hjälpa till med?
Våra barnspecialister kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling.
Streptokockerna som ger upphov till stjärtfluss smittar mycket lätt. Att hålla god hygien minskar därför risken för smitta och risken att barnet ska överföra annan streptokockinfektion till rumpan.
- Handtvätt med tvål och vatten efter toalettbesök och vistelse i offentliga miljöer.
- Undvik att träffa någon som känner sig hängig/sjuk.
- Undvik att ta i hand eller ge/få kindpussar.
- Försök lära ditt barn att hosta/nysa i armvecket.
Standardbehandling mot stjärtfluss hos barn är antibiotika, vanligtvis i ungefär en vecka. Beroende på barnets ålder kan medicinen ges i flytande form eller som tablett.
Själv kan du skynda på läkningen och minska besvären genom att lufta området:
- Använd bomullsunderkläder
- Byt blöja ofta och låt barnet gå utan blöja ibland om möjligt
- Använd löst sittande byxor
Om barnet har fått svår förstoppning som följd av att det gör ont att bajsa kan du få laxermedel i samband med att antibiotikakuren skrivs ut. Du kan också se till att barnet äter fullkornsprodukter, fruktpuréer och dricker ordentligt med vatten. Uppmuntra att barnet håller sig i rörelse för att hålla igång tarmarna.
Här kan du läsa mer om förstoppning och få råd om hur du kan lindra besvären.
Behöver vi stanna hemma?
Streptokocker grupp A är mycket smittsamma via droppsmitta och närkontakt. Som med svinkoppor fortsätter stjärtfluss att smitta så länge såren vätskar sig. Det är inte ovanligt att smittan går runt i familjen. Vid återkommande fall av stjärtfluss kan det vara klokt att överväga om samtliga familjemedlemmar ska lämna snabbprov för eventuell behandling.
Ett barn som är sjukt ska naturligtvis vara hemma för att vila upp sig och bli friskt men det är också viktigt ur smittosynpunkt. Barnet kan återgå till förskolan när såren torkat och barnet själv har ork att delta. Man beräknas vara smittfri två dygn efter påbörjad antibiotikakur. Barnet kan också må dåligt av tillhörande förstoppning, vilket bör vägas in i beslutet.
Stjärtfluss kan gå över av sig själv på några veckor med hjälp av regelbunden rengöring och luftning. Det behandlas dock oftast med antibiotika vilket förkortar läktiden. Fullfölj alltid hela antibiotikakuren även om symtomen går över tidigare.
Vanliga frågor från föräldrar om stjärtfluss
Stjärtfluss hos barn är en bakteriell infektion runt ändtarmsöppningen och underlivet som orsakas av samma bakterier som ger upphov till svinkoppor. Symtom inkluderar att det blir rött och svullet runt området, att det kliar och gör ont, samt att det uppstår små sår. Stjärtfluss hos flickor kallas ibland snippfluss och kan orsaka flytningar.
Stjärtfluss orsakas av streptokockbakterier, vilka smittar genom droppsmitta eller närkontakt med vätskande sår. Oftast uppstår stjärtfluss när barnet har fått streptokockbakterier på händerna, exempelvis efter att ha tagit på leksaker där smittan finns eller att ha kliat på egna sår. Sedan hamnar händerna nära rumpan och smitta sker.
Stjärtfluss smittar så länge det finns öppna, vätskande sår. Vid antibiotikabehandling är man oftast smärtfri efter två hela dygn.
Vanligast är att stjärtfluss behandlas med antibiotika. Man kan också själv skynda på läkningen genom att låta barnet lufta området mycket och byta blöja ofta när det handlar om blöjbarn.