Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Knodden avsnitt 13 - Prickar och utslag hos små barn

Små barn får alla möjliga prickar och utslag, ofta utan att de stör barnen eller leder till några större besvär. Knodds barnspecialist Sofia gästar Knodden och berättar om de vanligaste utslagen och märkena som uppstår hos barn. 

Barn med salva på vattkoppor

“Det ser ut som att man spillt kaffe på barnet!”

De flesta utslag och prickar som bebisar och barn får är helt ofarliga. Vissa märken är medfödda, och vissa uppstår under utvecklingen. I sin roll som barnsjuksköterska stöter Sofia ofta på olika sorters utslag, prickar och märken hos barn. Ibland vet man inte vad de beror på, och vid vissa tillfällen är det bra att låta en barnsjuksköterska eller barnläkare undersöka utslagen för att försäkra att allt är som det ska.


Som förälder kan man lätt bli orolig när det uppstår ilsket röda fläckar eller när prickarna breder ut sig. Därför handlar hela detta avsnittet av Knodden om olika utslag som ens bebis eller barn kan få. 


Gästande barnspecialist

Sofia Nilsson är barnsjuksköterska som redan på högstadiet visste att hon ville bli sjuksköterska och jobba med barn. Som sjuksköterska har hon jobbat både på barnsjukhuset i Göteborg och på BVC. Hon är även en av de fantastiska barnspecialisterna du kan träffa på Knodd.


Du kan även lyssna på avsnittet i bland annat Apple Podcast.

Om avsnittet

“Bli inte rädd nu, hon ser lite tillknycklad ut men det kommer gå över.”


Om ofarliga utslag och märken på barn

Som trebarnsförälder har Jennie-Lie själv sett flera olika utslag och märken. Vissa av dessa hade hennes barn redan vid födseln och andra har kommit och gått. Knodds barnspecialist Sofia berättar att det är vanligt med olika utslag hos barn och att de oftast inte stör barnen alls. Sofia och Jennie-Lie går tillsammans igenom olika utslag och vad de är för något. Sofia berättar om medfödda smultronmärken, storkbett och mongolfläckar, som samtliga försvinner med tiden. Sofia förklarar även i vilka specifika situationer man kan behöva behandla smultronmärken hos ett barn och varför man helst undviker att göra det i onödan. 


Jennie-Lie berättar även om hur hennes dotter som bebis fick hormonplitor i ansiktet så hon mer såg ut som en finnig tonåring. Plitorna är tecken på kroppens reaktion mot omvärlden med allt som är nytt och ovant utanför den skyddade livmodern. Utslagen stör inte barnet alls, även om de ser röda ut eller breder ut sig, så det är viktigt att låta dem vara och inte peta på dem. Sofia berättar också om café au lait-fläckar som ser ut precis som de låter. Lyssnarna får veta att dessa fläckar inte försvinner med tiden, men att de trots att de mörknar vid solexponering inte kan utvecklas till cancer. 


Finns det några utslag man ska uppsöka vård för?

När det finns så många ofarliga sorters utslag och prickar hos bebisar och barn, finns det också några man ska vara orolig för? Sofia berättar i vilka fall man bör söka vård för att undersöka sitt barns utslag och märken. Det är mycket ovanligt att ett barns födelsemärke utvecklas till cancer, men det finns vissa sorters förändringar man ska vara uppmärksam på. 


Andra halvan av avsnittet täcker också in nässelutslag, som uppstår av flera olika orsaker men som kliar och kan bli besvärliga, samt petekier, som ofta är ofarliga men som kan behöva bedömas av en barnspecialist. Då går det bra att kontakta Knodd för en videobedömning som kan hjälpa dig som förälder få reda på om det är något du behöver vidare sjukvårdshjälp för. Som förälder är det lätt att bli orolig när det uppstår nya märken på ens barns kropp, och då kan det vara skönt med trygg vägledning. 


Du kan läsa mer om barns utslag och prickar under Fakta & råd.

Tidsstämplar

[00:33] Jennie-Lie välkomnar barnsjuksköterskan Sofia tillbaka till Knodden. Dagens avsnitt berör utslag och prickar hos barn. Jennie-Lie berättar att hennes barn har lätt att få det av olika anledningar, men är det vanligt? Sofia berättar att det är vanligt och att barnen ofta är obekymrade. 


[01:43] Jennie-Lie beskriver olika utslag hennes barn har haft. Hennes ena son hade ett smultronmärke och Jennie-Lie ber Sofia beskriva vad det är. Ett smultronmärke, eller hemangiom, är egentligen en godartad tumör. Sofia berättar att märket växer det första året, men sedan börjar det försvinna. Ofta är det borta till skolåldern. Jennie-Lie påpekar att det verkligen ser ut som ett smultron i färgen. Det är något helt annat än ett födelsemärke. Är det något man behöver hålla koll på? Sofia berättar i vilka situationer man ska vara uppmärksam på sitt barns smultronmärke och berätta för BVC, samt hur det i så fall behandlas. 


[05:25] Nästa barn Jennie-Lie berättar om är hennes dotter som fick hormonplitor så att det såg ut som hon hade tonårsfinnar. Sofia berättar hur de uppstår hos små bebisar och vad som sker i kroppen. Även dessa är ofarliga utslag och det är viktigt att låta dem vara. Utslagen kliar inte även om de ser besvärliga ut. Huden kan bli lite röd och fnasig, och då kan man ha på lite mjukgörande kräm. 


[07:27] Jennie-Lies minsting föddes med flera stycken storkbett. Hon hade  röda märken i ansiktet, nacken, svanken, överallt. Sofia berättar att storkbett uppstår genom en kärlmissbildning. Kroppen har mycket ytliga blodkärl på vissa ställen och vid storkbett har de samlats på samma ställe. Kroppen korrigerar detta och de flesta går över av sig själva, fast vissa vuxna kan ha något kvar i nacken. Alla de här utslagen är väldigt vanliga. 


[10:29] Sen finns det utslag som Jennie-Lies barn inte har haft, till exempel mongolfläckar. Sofia berättar att de är födelsemärken som ser ut som blåmärken, och sitter ofta ner mot ryggslutet och på rumpan. Det är lite vanligare hos barn med mörkare hy. De kan uppkomma under de första månaderna och sedan bleknar de med åren. Vissa vuxna kan ha ett märke kvar. De irriterar inte barnet och gör inte ont. 


[11:51] Jennie-Lie sliter med att uttala café au lait-fläckar. Vad är det för nånting? Det är pigmenterade fläckar på barnet som inte finns vid födseln utan uppkommer senare. Hos vissa barn syns de först när barnen utsätts för solexponering. De är lite ljusbruna, liknar kaffe med mjölk till färgen och är aldrig upphöjda. De här fläckarna kan inte bilda cancer utan är ofarliga. Fläckarna kan variera i storlek, och försvinner oftast inte. 


[13:11] Hittills har allt vi pratat om varit ofarligt, påpekar Jennie-Lie, och hon undrar om det finns någonting i prick-väg som kan vara farligt för barn? Sofia berättar att födelsemärken inte är farliga i sig, men att de i sällsynta fall kan utvecklas till cancer, så man ska ha koll på sina födelsemärken. Det är mycket ovanligt att barn under 15 år får hudcancer, men om födelsemärken växer ohämmat snabbt, kliar eller blir sår så ska man kolla upp dem. Om man är fundersam på sitt barns födelsemärke eller utslag kan man höra av sig till Knodd för en första bedömning via videosamtal. 


[15:13] Jennie-Lie berättar att första gången hon hörde av sig till Knodd var på grund av just ett utslag - ett nässelutslag på hennes ena dotter. Sofia berättar att det kan se obehagligt ut med lite bubblande, upphöjda utslag som är lite vita och omringade av rodnad. Nässelutslag kan man få av många olika anledningar. Sofia berättar om olika omständigheter då de uppstår. Nässelutslag kliar definitivt, så det kan vara lite jobbigt. 


[16:48] Sofia berättar om petekier - kapillärer som spricker eller blöder. Den vanligaste orsaken är något som stramar åt, ett gummiband till exempel. Men utslaget kan också vara tecken på sjukdom om barnet även har feber eller om utslagen uppstår utan logisk orsak. Då är det bra att kontakta vården och få dem bedömda. Sofia berättar hur man kan göra för att själv bedöma om det handlar om petekier. 


[18:39] Jennie-Lie och Sofia rundar av. Man blir så lätt orolig som förälder om man ser något som man inte förväntat sig eller inte sett tidigare. Dessa utslag drabbar ju bara barn så man känner inte igen det hos sig själv, påpekar Sofia.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

9 mars 2023

Läs mer

Sovande bebis
Knodden avsnitt 11 - Vad undrar föräldrar om sömn
Barn som lär sig bokstäver
Lathund för höstens barnsjukdomar - råd från barnspecialisterna
sjuk bebis
6 tillfällen då du som förälder faktiskt ska söka vård för ditt barn
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen