Knodden - föräldrapodden med Norrlandspäron

Knodden är en podcast för föräldrar som gjorts av Knodd tillsammans med Jennie-Lie Wickström - skaparen till en av Sveriges största föräldrapoddar, Norrlandspäron. I varje avsnitt möter Jennie-Lie en barnspecialist som delar med sig av sin kunskap och expertis inom olika ämnen som berör barn och vård.

Knodden - för alla småbarnsföräldrar

Varför ska mitt barn vaccineras? När är det dags att åka till sjukhuset? Hur får jag mitt barn att sova? Frågorna är många och tillsammans med Knodds barnspecialister tar Jennie-Lee reda på svaren i varje avsnitt som släpps på måndagar jämna veckor. Knodden finns bland annat på Spotify, Apple Podcasts och Acast.

Avsnitt 1
Ditt barns utveckling de första åren
Ska min nyfödda bebis verkligen bara sova? Är det normalt att min 8-månaders bebis bara vill vara med mig? Och ska jag bli orolig om mitt barn inte lärt sig gå ännu? Välkommen till det första avsnittet av Knodden, där Jennie-Lie och barnsjuksköterskan Tina idag dyker ner i hur våra barn utvecklas de första 18 månaderna.

Lyssna på avsnittet här


Avsnitt 2
Att amma eller flaskmata sitt barn
Ska det göra ont att amma? Tappar jag anknytningen om jag flaskmatar? Och hur slutar jag amma eller ge mitt barn flaskan? I det här avsnittet gästas podden av barnsjuksköterskan Anna som har lång erfarenhet från BVC och dagligen svarar på frågor kring amning eller flaskmatning.

Lyssna på avsnittet här


Avsnitt 3
Så skapar du en trygg barnmiljö
Tänk om mitt barn sätter i halsen? Vad gör jag om mitt barn bränner sig? Och vad behöver jag göra för att barnsäkra hemma? I detta avsnittet gästas podden av Sofia som till vardags arbetar på BVC och är van att få frågor från oroliga föräldrar. Vi tar reda på allt som kan vara bra att tänka på när din lilla knodd ska börja upptäcka världen.

Lyssna på avsnittet här


Avsnitt 4
När ett barn föds prematurt
Vad betyder att ett barn föds prematurt? Vad händer egentligen när våra barn föds för tidigt? När räknas ett barn som prematur, varför föds de för tidigt och behöver de alltid sjukhusvård? I detta avsnittet gästas Knodden av Pontus, som var med och grundade Knodd och har lång erfarenhet inom just neonatalvård. Tillsammans går vi går in på hur det ser ut i dagens prematurvård.

Lyssna på avsnittet här


Avsnitt 5
Låt mig få sova

Hur mycket ska en bebis sova? Vad kan vara fel när bebisen inte vill sovar? Och hur ska jag klara av att vara en bra förälder utan sömn? I avsnitt 5 pratar Jennie-Lie och Tina ett långt avsnitt om det ämnet som vi alla småbarnsföräldrar inte kan få nog av - sömn.

Lyssna på avsnittet härAvsnitt 6
Varför vaccinationer är så viktiga
Varför är vaccinationer så viktiga? Hur fungerar det med vaccineringar? Vilka sjukdomar vaccineras vi mot? Och vad kan hända om man inte vaccinerar sitt barn? I detta avsnittet gästas podden av Dag, som är medicinskt ansvarig läkare på Knodd och har över 40 års erfarenhet inom sjukvården. Vi kollar på det heta ämnet vaccination och får insyn i varför vaccinationen är så viktigt för barnen och för samhället i stort.

Lyssna på avsnittet här


Avsnitt 7
Vanligaste barnåkommorna och när behöver man söka vård
Vilka sjukdomar är normalt för barn att drabbas av? När behöver du åka in med ditt barn? Och vad är bra att tänka på när du åker in? I detta avsnittet gästas Knodden av Johan, som i flera år arbetat som barnsjuksköterska på en barnakutmottagning. Tillsammans går de igenom de vanligaste barnsjukdomarna och när du ska söka vård.

Lyssna på avsnittet här


Avsnitt 8
Mitt barns härliga trotsåldrar

Mitt barns härliga trotsåldrar
Varför har mitt barn helt plötsligt börjat skrika och slåss? Vad gör jag när mitt barn bits? Och hur kan jag som förälder skapa en trygg miljö för mitt trotsiga barn? I det här avsnittet pratar Jennie-Lie och barnsjuksköterskan Tina om varför barn har de perioder som vi kallar trotsåldrar och tipsar om massa bra knep att ta till och komma ihåg när de dyker upp.

Lyssna på avsnittet härAvsnitt 9
Relationen efter att ni blivit föräldrar

Relationen efter att ni blivit föräldrar
Vakna nätter som förstör orken? Ingen lust att ha sex? Bråk över vardagssaker? Känner du igen dig i frågorna ovan så är du inte ensam. I det här avsnittet gästas podden av Hampus, Jennie-Lies man. Tina, Jennie-Lie och Hampus går tillsammans igenom hur relationen kan ändras efter man fått barn.

Lyssna på avsnittet härAvsnitt 10
Introducering av mat för bebisar

Introducering av mat för bebisar
När ska man gå över från amning eller ersättning till mat? Hur gör man det på bäst sätt? Finns det något små bebisar inte ska äta? I detta avsnittet pratar Jennie-Lie & Sofia om hur man bör göra för att introducera bebisar för mat, och vad som är bra att tänka på för att ditt barn ska få ett bra förhållningssätt till mat.

Lyssna på avsnittet härAvsnitt 11
Vad undrar föräldrar om sömn?

Vad undrar föräldrar om sömn?
Vilka frågor har ni föräldrar egentligen när det kommer till barn och sömn? I det här avsnittet spelar Jennie-Lie och Sofia in detta Live på Knodds Instagram för att få med så mycket frågor som möjligt.

Lyssna på avsnittet härAvsnitt 12
Ont i magen hos mitt barn, vad kan det betyda?
Varför får mitt barn så lätt ont i magen? Hur gör jag för att det ska gå över? Och när ska jag faktiskt bli orolig? Att barn har buksmärtor är väldigt vanligt. Men tillsammans med barnspecialisten Johan reder vi ut vad som är normala smärtor och när du kan behöva söka hjälp.

Lyssna på avsnittet härAvsnitt 13
Prickar och utslag hos små barn
Vad är egentligen en mongolfläck? Hur vanligt är det med utslag? Och finns det något jag behöver hålla koll på? Tillsammans med Sofia dyker vi in i de allra vanligaste utslagen eller prickarna hos små barn. Storkbett, smultronmärke, plitor och mycket annat som är bra att veta om.

Lyssna på avsnittet härAvsnitt 14
Barns sexualitet och genus
När börjar barn egentligen anpassa sig efter våra könsroller? Hur gör vi för att prata om sex och känslor? Och hur sätter vi gränser kring kroppen? Tillsammans med Johan så får vi lära oss mer om barnens sexualitet och genus. Ett hett ämne i dagens samhälle, och speciellt för oss föräldrar.

Lyssna på avsnittet härAvsnitt 15
Barnens hud, hur tar jag hand om den?
Vad behöver jag ha hemma för att ta hand om mitt barns hud? Hur vanligt är det med eksem? Och kan vädret påverka hur huden mår? I det här avsnittet får vi höra mer om barnens hud, hur vi ska ta hand om den och varför vissa barn får eksem. Sofia berättar också vad som är bra att ha för salvor i sitt hemma-apotek.

Lyssna på avsnittet härAvsnitt 16
Barn & Cancer
Hur många barn drabbas idag av cancer? Vad händer efter barnet får diagnosen cancer? Och hur påverkas familjerna? i detta avsnittet pratar vi med Johan om ett av de ämnen som klassas som föräldrars mardröm, när ett barn drabbas av cancer. Men tillsammans får vi veta mer om vad ett cancerbesked faktiskt innebär idag.

Lyssna på avsnittet härAvsnitt 17
Lilla bajsskolan
Hur ska egentligen barnens bajs vara? När kan det visa på att något inte stämmer? Och har du koll på vad som kan hjälpa hårda eller lösa barnmagar? I detta avsnittet av Knodden pratar vi med Johan om ett av föräldrars favoritämnen. För visst är det så att man aldrig pratat om bajs så mycket som efter man blev förälder?

Lyssna på avsnittet härAvsnitt 18
När behöver jag åka till barnakuten?
Vad händer när barn gör sig illa? När behöver jag åka in med ett sjukt barn? Och vad händer på akuten när ni kommer in? i det här avsnittet går Johan igenom med oss allt som är bra att veta kring olika tecken på sjukdomar och vad vi gör vid olika skador.

Lyssna på avsnittet härAvsnitt 19
6 sommartips för dig med bebis hemma
Sommaren närmar sig, men hur skyddar man sin bebis på bästa sätt från värme, sol, blåst? Här delar Sofia med sig av sina bästa tips inför sommaren med en bebis. Så ni ska kunna njuta ordentligt och slippa oroa er.

Lyssna på avsnittet härAvsnitt 20
Vad du behöver till barnen i ditt hemapotek
Vad är egentligen bra att ha i sitt hemapotek? Finns det något som är onödigt? I detta avsnittet går Johan igenom hur du bygger upp ett bra hemapotek, så du kan känna dig säker om ditt barn blir sjuk eller gör sig illa.


Lyssna på avsnittet härAvsnitt 21
Barn ombord - Råd för bättre resor
Vad är bra att tänka på inför en resa med sitt barn? Kan man packa för mycket saker? Vad får du inte glömma? I det här avsnittet går Johan igenom hur vi som föräldrar kan känna oss trygga inför att ge oss ut på resande fot med barnen.


Lyssna på avsnittet härAvsnitt 22
5 tips inför inskolning på förskola
Vilka metoder för inskolningar är vanligast? Kan jag hjälpa mitt barn under inskolningen? Vad gör jag om mitt barn gråter vid lämningarna? I detta avsnitt går Sofia igenom 5 tips som du kan underlätta för dig som förälder att ha koll på inför inskolningen.


Lyssna på avsnittet härAvsnitt 23
Att sätta gränser för barn
Kan jag sätta för mycket gränser för mitt barn? Eller för lite? Hur vet jag vad mitt barn behöver för gränser? I det här avsnittet pratar Johan om hur vi föräldrar kan tänka kring att sätta gränser för våra barn och varför gränser faktiskt behövs.


Lyssna på avsnittet härAvsnitt 24
Bästa husmorstipsen
Vad finns det för husmorsknep som verkligen funkar? Är det någon man ska undvika? I detta avsnitt går Sofia igenom alla husmorsknep som hon brukar ge till föräldrar, knep som ska hjälpa med allt från hosta till åksjuka.


Lyssna på avsnittet härAvsnitt 25
När det inte blir som man tänkt sig
Vad gör jag som förälder om något inte blir som jag föreställt mig? Vad tittar man på under rutinultraljudet? Och vad är det som kan avvika? I detta avsnitt av Knodden pratar Johan om några av de vanligaste orsakerna kring spädbarn och vad det är som inte blir som man tänkt sig, tillexempel missfall, kromosomavvikelser och prematurfödsel.


Lyssna på avsnittet härAvsnitt 26
Dubbel lycka, att vänta tvillingar
Hur tar man egentligen hand om två bebisar samtidigt? Vad är skillnaden på enäggs och tvåäggs tvillingar? Och hur går en tvillingförlossning till? I det här avsnittet går Sofia igenom allt du kan tänkas vilja veta kring tvillingar, graviditet, förlossning och första tiden efter.


Lyssna på avsnittet härAvsnitt 27
Därför har barn ofta feber
Hur många gånger är det normalt att ett barn har feber? Varför får barn feber? När behöver du åka in med ditt barn som har feber? I detta avsnitt går Johan igenom allt du som förälder kan tänkas behöva veta om feber och ditt barn.


Lyssna på avsnittet här

Granskare:

Christina SimonssonVerksamhetschef och barnsjuksköterska

Senast uppdaterad

8 oktober 2021

Läs mer

Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen

Vi kan det mesta om de minsta

Få trygg rådgivning för barnsjukvård, snabbt och enkelt via Knodd i Android och iOS.

  • Alltid kostnadsfritt

  • Endast barnspecialister med 5+ års erfarenhet

Ladda ner Knodd på App StoreLadda ner Knodd på Google Play

4.98