Knodden - föräldrapodden med Norrlandspäron

Knodden är en podcast för föräldrar som gjorts av Knodd tillsammans med Jennie-Lie Wickström - skaparen till en av Sveriges största föräldrapoddar, Norrlandspäron. I varje avsnitt möter Jennie-Lie en barnspecialist som delar med sig av sin kunskap och expertis inom olika ämnen som berör barn och vård.

Omslag podden Knodden

Knodden - för alla småbarnsföräldrar

Varför ska mitt barn vaccineras? När är det dags att åka till sjukhuset? Hur får jag mitt barn att sova? Frågorna är många och tillsammans med Knodds barnspecialister tar Jennie-Lee reda på svaren i varje avsnitt som släpps på måndagar jämna veckor. Knodden finns bland annat på Spotify, Apple Podcasts och Acast.

Avsnitt 1
Utveckling
Ska min nyfödda bebis verkligen bara sova? Är det normalt att min 8-månaders bebis bara vill vara med mig? Och ska jag bli orolig om mitt barn inte lärt sig gå ännu? Välkommen till det första avsnittet av Knodden, där Jennie-Lie och barnsjuksköterskan Tina idag dyker ner i hur våra barn utvecklas de första 18 månaderna.

Lyssna på avsnittet här

Avsnitt 2
Amning och flaskmatning
Ska det göra ont att amma? Tappar jag anknytningen om jag flaskmatar? Och hur slutar jag amma eller ge mitt barn flaskan?
I det här avsnittet gästas podden av barnsjuksköterskan Anna som har lång erfarenhet från BVC och dagligen svarar på frågor kring amning eller flaskmatning.

Lyssna på avsnittet här

Avsnitt 3
Barnsäkerhet
Tänk om mitt barn sätter i halsen? Vad gör jag om mitt barn bränner sig? Och vad behöver jag göra för att barnsäkra hemma?
Idag gästas podden av Sofia som till vardags arbetar på BVC och är van att få frågor från oroliga föräldrar. Vi tar reda på allt som kan vara bra att tänka på när din lilla knodd ska börja upptäcka världen.

Lyssna på avsnittet här

Avsnitt 4
För tidigt födda barn
Vad betyder att ett barn föds prematurt? Vad händer egentligen när våra barn föds för tidigt? När räknas ett barn som prematur, varför föds de för tidigt och behöver de alltid sjukhusvård? Idag gästas Knodden av Pontus, som var med och grundade Knodd och har lång erfarenhet inom just neonatalvård. Tillsammans går vi går in på hur det ser ut i dagens prematurvård.

Lyssna på avsnittet här

Avsnitt 5
Sömnen hos småbarnsföräldrar

Hur mycket ska en bebis sova? Vad kan vara fel när bebisen inte vill sovar? Och hur ska jag klara av att vara en bra förälder utan sömn? Idag pratar Jennie-Lie och Tina ett långt avsnitt om det ämnet som vi alla småbarnsföräldrar inte kan få nog av - sömn.

Lyssna på avsnittet här


Avsnitt 6
Vaccinationer
Varför är vaccinationer så viktiga? Hur fungerar det med vaccineringar? Vilka sjukdomar vaccineras vi mot? Och vad kan hända om man inte vaccinerar sitt barn? Idag gästas podden av Dag, som är medicinskt ansvarig läkare på Knodd och har över 40 års erfarenhet inom sjukvården. Vi kollar på det heta ämnet vaccination och får insyn i varför vaccinationen är så viktigt för barnen och för samhället i stort.

Lyssna på avsnittet här

Avsnitt 7
Vanligaste barnåkommorna och när behöver man söka vård
Vilka sjukdomar är normalt för barn att drabbas av? När behöver du åka in med ditt barn? Och vad är bra att tänka på när du åker in? Idag gästas Knodden av Johan, som i flera år arbetat som barnsjuksköterska på en barnakutmottagning. Tillsammans går de igenom de vanligaste barnsjukdomarna och när du ska söka vård.

Lyssna på avsnittet här

Avsnitt 8
Mitt barns härliga trotsåldrar
Varför har mitt barn helt plötsligt börjat skrika och slåss? Vad gör jag när mitt barn bits? Och hur kan jag som förälder skapa en trygg miljö för mitt trotsiga barn? I det här avsnittet pratar Jennie-Lie och barnsjuksköterskan Tina om varför barn har de perioder som vi kallar trotsåldrar och tipsar om massa bra knep att ta till och komma ihåg när de dyker upp.

Lyssna på avsnittet här

Granskare:

Christina SimonssonVerksamhetschef och barnsjuksköterska

Senast uppdaterad

4 februari 2021
Barnsjuksköterska i mobilen

Vi kan det mesta om de minsta

Få trygg rådgivning för barnsjukvård, snabbt och enkelt via Knodd i Android och iOS.

  • Alltid kostnadsfritt

  • Endast barnspecialister med 5+ års erfarenhet

Ladda ner Knodd på App StoreLadda ner Knodd på Google Play

4.98