Växtvärk hos barn

Ibland blir barn plötsligt väldigt ledsna på kvällen eller natten över att det värker och gör ont i benen, men på dagtid är smärtan som bortblåst. Det är vanliga symtom på växtvärk. Här kan du läsa våra bästa råd om vad du kan göra ifall ditt barn skulle drabbas av växtvärk.

Vad är växtvärk?

Växtvärk är smärta i benen. Det brukar vanligen uppstå hos barn som är mellan 3 och 10 år, men kan även ibland förekomma hos barn upp till 16 år. Smärtan dyker upp främst på kvällen eller natten samtidigt som allt är som vanligt igen sen på dagen.  Det förekommer inte på dagen eller under tiden som barnet utövar någon aktivitet.

Har ingen koppling till tillväxt

Växtvärk är inte farligt men kan göra väldigt ont. Exakt vad växtvärk är har ännu inte klarlagts och trots namnet finns det ingenting som egentligen tyder på att värken har någonting att göra med att barnet växer. Sambandet mellan namnet och smärtan kan vara för att värken alltid försvinner på egen hand när barnet har slutat växa. 


Även om man inte vet orsaken till växtvärk har det visat sig att värken ofta uppstår om barnet har varit väldigt fysiskt aktivt under dagen.

Hur känns växtvärk?

Typiskt för växtvärk är pulserande smärta i musklerna på lårets framsida, runt knäna eller i underbenen. Hur ont det gör kan variera från barn till barn. 

Hur lindrar man växtvärk? 

Det finns tyvärr ingen behandling mot växtvärk, men värme och massage kan lindra smärtan. En värmekudde kan också hjälpa till att lindra. Har ni ingen värmekudde hemma kan du fylla en flaska med varmt vatten och linda in den i ett örngott eller frottéhandduk och använda istället. En varm filt eller att ha benen i högläge kan kan också dämpa smärtan.


Om det är vanligt att ditt barn drabbas av växtvärk kan ni försöka göra det till en vana att stretcha efter dagar med mycket rörelse. Om barnet har väldigt ont och det inte går över kan du ge smärtstillande läkemedel, till exempel Ipren eller paracetamol. Försök att lugna barnet och berätta att det kommer gå över. 


När behövs fysisk vård? 

Om värken inte går över, om barnet får feber, haltar och svårt att gå behöver du söka fysisk vård. Detsamma gäller om barnet får svullna ben.   

Granskare:

Christina SimonssonVerksamhetschef och barnsjuksköterska

Senast uppdaterad

26 april 2021

Läs mer

Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen

Vi kan det mesta om de minsta

Få trygg rådgivning för barnsjukvård, snabbt och enkelt via Knodd i Android och iOS.

  • Alltid kostnadsfritt

  • Endast barnspecialister med 5+ års erfarenhet

Ladda ner Knodd på App StoreLadda ner Knodd på Google Play

4.98