Sovplats - Vart och hur sover bebisen tryggast?

När det kommer till saker som går att köpa till små barn, kan den många gånger kännas oändlig. Och ärligt talat är det inte så mycket som man faktiskt behöver, men något som är viktigt är bebisens sovplats. Ska den bestå av en spjälsäng, vagga eller korg? Eller vill du samsova med bebisen i din egen säng?

Bebisar ska sova på rygg

Det senare alternativet kanske känns som det mysigaste och enklaste, om man har en liten som vaknar för att amma stup i kvarten. Men trots det så avråder Socialstyrelsen bestämt från att bebisen ska sova någon annanstans än i sin egen säng, de tre första månaderna för att undvika - plötslig spädbarnsdöd. Studier har även visat att risken minskar markant om bebisen sover på rygg. 

Babynest

Vill du väldigt gärna sova nära din bebis är ett alternativ att ha ett babynest i mitten av sängen och i höjd med din kudde. Med hjälp av kanterna blir det svårare för bebisen att rulla ut ur sängen men också för dig att råka rulla på bebisen i sömnen. Från tiden i din mage är bebisen van vid att ha det trångt, och många nyfödda blir lugna av att armar och ben ligger samlade. 

Öppen sida på spjälsängen

Ett annat alternativ är att ta bort den ena sidan på spjälsängen och ställa den mot din sida av sängen. På så sätt kan du lätt stoppa in nappen om den trillar ut, trösta eller amma utan några problem. 

Till bebisens sovplats

I bebisens säng räcker det med en madrass, ett plastat madrasskydd om blöjan läcker eller om bebisen kräks samt en tunn filt och en liten kudde. Vill du, så häng upp en mobil med speldosa över sängen. Melodin kommer  senare att bli igenkännande för din bebis och en signal om att det är dags att sova, men det kommer ta flera veckor innan din bebis kan fästa blicken och se figurerna.  

Läs mer om barn och sömn här.

Granskare:

Christina SimonssonVerksamhetschef och barnsjuksköterska

Senast uppdaterad

15 april 2021

Läs mer

Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen

Vi kan det mesta om de minsta

Få trygg rådgivning för barnsjukvård, snabbt och enkelt via Knodd i Android och iOS.

  • Alltid kostnadsfritt

  • Endast barnspecialister med 5+ års erfarenhet

Ladda ner Knodd på App StoreLadda ner Knodd på Google Play

4.98