Höst- och vinterskor för barn - vad ska man tänka på?

Promenadskor, vinterkängor och höstskor. Fodrade gummistövlar, ofodrade gummistövlar och allvädersstövlar. Ja, det finns mängder med skor för olika säsonger och vilka eller hur många skor ett barn egentligen ska ha är inte helt självklart. Men oavsett sko eller väder är det viktigt att skorna sitter bra, ger foten stöd och är bekväma att röra sig i.

Foten är en komplicerad konstruktion som delas upp i tre delar: bakfot, mellanfot och framfot. I foten finns en kombination av 26 ben, 57 leder och över 100 ledband. Därtill finns även senor, muskler och ligament som håller ihop allting. Foten är dessutom hårt belastad eftersom den ska bära kroppen när vi står, går och rör på oss. Därför är det viktigt att få rätt stöd redan från början. Dåliga skor kan ge upphov till problem med fötter, knän, höfter och rygg och att hitta rätt skor till de allra minsta som inte kan berätta hur skorna känns, är inte så lätt. 


De första skorna

De allra första skorna till små barn som precis börjat lära sig gå bör vara av kängmodell, för bra stöd runt vristen. Det underlättar för barnet om den har stadigt bakkappa och riktig snörning så skon sitter åt som den ska. Är barnet mindre aktivt kan det räcka med ett par mjuka skor med stötdämpande sula.

För trånga skor
Det är viktigt att skorna är i rätt storlek. Är de för trånga finns det risk för nageltrång som innebär att kanten på tånaglarna skär in i huden. Huden blir då röd och svullen, tån smärtar och det kan blir svårt att gå för barnet.     

Strumpor
Förutom bra skor är det viktigt med bra strumpor som inte sitter för hårt kring tårna.  Barnfötter svettas mycket vid intensiv lek - en vanlig dag är det upp till 4 cl/fot och ullstrumpor är bra då absorberar fukt utan att fötterna blir kalla. Bomullsstrumpor suger istället åt sig fukten och gör fötterna svettiga och i syntetstrumpor har fotsvetten ingenstans att ta vägen och fötterna  kalla.


Mät alltid fötterna

Barns fötter växer hela tiden, i 1-2 årsåldern drygt 20 mm/år, i 2-3 årsåldern ca 15 mm/år och i 3-11 årsåldern ca 10 mm/år. Så mät därför alltid foten innan du köper nya skor, även om du gjorde det alldeles nyligen. Ett sätt att göra det på är att rita av ditt barns fötter, utsträckta, på ett papper. Gör en markering vid hälen och en vid stortån. Sen mäter du avståndet mellan de två markeringarna med ett måttband.


Eftersom fötterna ibland kan skilja sig något åt ska du helst mäta båda två och utgå ifrån den som var längst. Lägg sen till 1,5-2 centimeter, så att foten har växt-och rörelsemån. Ett tips är att köpa en iläggssula och stoppa den i skon från början, vilket gör att innermåttet på skon blir något mindre. Sulan kan sedan plockas ut i takt med att foten växer.  

Några tips att tänka på inför köpet av höstskor

  • Skon ska vara vattentät.
  • Gärna ha högre skaft som tål vattenpölar.
  • Ha en uppbyggd hålfot så foten får rätt stöd
  • De bör vara i läder, skinn eller GORE-TEX.
  • De ska sitta bra så att barnet kan leka och röra sig fritt.
  • Skorna behöver andas.

Granskare:

Christina SimonssonVerksamhetschef och barnsjuksköterska

Senast uppdaterad

15 april 2021

Läs mer

Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen

Vi kan det mesta om de minsta

Få trygg rådgivning för barnsjukvård, snabbt och enkelt via Knodd i Android och iOS.

  • Alltid kostnadsfritt

  • Endast barnspecialister med 5+ års erfarenhet

Ladda ner Knodd på App StoreLadda ner Knodd på Google Play

4.98