Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Bada säkert i sommar - Knodds special om badsäkerhet för barn

Badsäsongen är bland det bästa med den varma sommaren. Samtidigt kan det vara bra att komma ihåg att i vattnet händer det lätt olyckor. För trots att drunkningsolyckorna blir färre för varje år så uppstår de fortfarande. De går fort, de är ljudlösa och därför är det bäst att säkra upp mot dem redan från början så ni bara kan njuta av dagarna tillsammans utan någon oro. För en säker sommar, full med bad, finns det några saker att tänka på som följer här nedan.

barn som skvättar vatten

Barnflytväst och livboj Till att börja med - se alltid till att ditt barn har en flythjälpmedel där det inte bottnar. Räddningsväst är att föredra för de mindre barnen eftersom den vänder barnet rätt i vattnet och hjälper till att hålla huvudet ovanför ytan. Var finns närmsta livboj om den skulle behövas? Kika runt på platsen där ni befinner er.

Tiden är avgörande Det som händer vid drunkning är att man istället för luft börjar andas in vatten. Det går fort och redan efter några sekunder kan situationen bli allvarlig. Det finns risk för livshotande syrebrist i hjärnan och kan i värsta fall leda till hjärnskada eller bli en fråga om liv och död.

Barn som drunknar skriker inte Det obehagliga med drunkning är att de inte hörs då barn i de flesta fall andas in vatten direkt när de trillar i vattnet. De kan inte skrika efter hjälp och de kan inte heller visa att de behöver det, med kroppen. Därför är det av största vikt att den som är med barnet också har full kontroll, till och med i den lilla plaskpoolen. Det räcker med bara några centimeter vatten för att det ska bli farligt om barnet hamnar med ansiktet neråt.

Ha hela tiden uppsikt Stäm av ansvaret tydligt med varandra. Det är lätt att tänka tanken att någon annan har uppsikt över barnen som badar, men risken finns att även de andra tänker så och att ingen har det. Är ni flera vuxna och även fler barn, dela upp ansvaret och ha koll på ”varsitt” barn. Se också till att alltid lägga undan mobiltelefonen!

En armlängds avstånd En god regel är att ha små barn inom en armlängds avstånd för att lätt kunna gripa tag i barnet. Olyckor händer lätt och snabbt. Tiden under ytan är, som sagt, avgörande.

Hjärt- och lungräddning (HLR) En kurs i HLR bör alla småbarnsföräldrar gå, och hålla kunskaperna aktuella genom uppdatering 1 gång per år. Mor- och farföräldrar behöver också ha kunskaperna. Att kunna HLR om olyckan är framme kan handla om liv eller död, och det behöver inte vara ditt barn eller någon du känner som är drabbad, utan “vem som helst”. På kursen lär du dig att larma på rätt sätt, anatomiska skillnader mellan barn och vuxen, att agera på olycksplatsen, kontrollera livstecken, skapa öppen luftväg, lägga ett medvetslöst barn i stabilt sidoläge, hjärt-lungräddning vid hjärtstopp och mycket mer.

I vår kurs i första hjälpen och HLR går vår utbildade HLR-instruktör Jenny igenom hur du ger första hjälpen och Hjärt-lungräddning. Du får ta del av livsviktig kunskap och hur du förebygger de vanligaste olyckorna.

Badvett Badvett är ett av Svenska livräddningssällskapets koncept som utvecklats för att en säkrare närvaro vid vatten och lyder enligt följande punkter, som kan vara bra att lägga på minnet; Simma längs med stranden Bada alltid tillsammans med någon Hoppa eller dyk inte på okänt vatten Knuffa aldrig i eller håll fast någon i vattnet Simma inte under bryggor och hoppställningar Spring inte på bassängkant eller brygga Ropa bara på hjälp om du är i nöd Undvik uppblåsbara leksaker i öppet vatten Lek inte med livräddningsmaterial Ha alltid något mellan dig och den nödställde, "den förlängda armen" Meddela alltid var någonstans ni ska bada och när ni tänker komma tillbaka Undvik solens starka strålar mitt på dagen Informationen kommer från Svenska livräddningssällskapets hemsida

Författare:

Sandra BergströmSkribent

Senast uppdaterad

7 augusti 2023

Läs mer

litet barn i hatt
Sol och bad, värmeslag och fästingar - sommar med barn
två barn på en stig
Fästingar - ett ämne som biter sig fast
Solråd för små barn
Solråd för små barn
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen