Barnsäkerhet: gifter och rengöringsmedel
Ditt hem är troligtvis fullt av kemikalier och rengöringsmedel. Vissa är det lätt att ha koll på, andra är inte lika självklara. De här råden hjälper dig att skydda ditt barn.
Den digitala barnspecialisten
Barnsjuksköterskor och barnläkare
Följ din graviditet och ditt barns utveckling
Spara vaccinationer och tillväxtdata
Kostnadsfria föräldrakurser

Artikelinnehåll Farliga kemikalier i vardagen Barn är känsligare för kemikalier Exempel på vanliga kemikalier i hemmet 5 råd för att barnsäkra mot kemikalier/gifter Giftinformationscentralen har svar
Farliga kemikalier i vardagen En del barnsäkring kan kännas självklar: klämskydd på dörrar och petskydd i eluttagen. Annat är det lätt att glömma, särskilt när utvecklingen gör ett stort skutt och barnet plötsligt kan klättra till nya platser eller blir nyfiken på allt med lock. En majoritet av frågorna som ställs hos Giftinformationscentralen handlar just om att barn fått i sig något ämne som skulle kunna vara skadligt. Det kan handla om en okänd växt i skogen, men allra vanligast är att det rör sig om en hushållskemikalie som barnet upptäckt hemma. Viktigt att notera: En del kemikalier är farliga bara om man får dem i sig Andra kan vara skadliga att andas in, få på huden, eller få i ögonen
✨Digital och kostnadsfri kurs i barnsäkerhet I Knodds kurs om barnsäkerhet får du lära dig allt om hur du barnsäkrar i hemmets alla hörn. Kursen leds av vår barnspecialist Jenny och finns gratis i appen.
Barn är känsligare för kemikalier Riskerna när barn får i sig kemikalier är större än för vuxna. Eftersom barn fortfarande växer och utvecklas kan farliga kemikalier ha större påverkan på barnets fysiska och neurologiska utveckling. Kemikalier i vardagen kan också påverka allergier eller immunförsvaret. Risken att barn får i sig kemikalier är också större än för vuxna. Barn är nyfikna och vill gärna utforska föremål genom att stoppa dem i munnen eller känna på dem.
Exempel på farliga kemikalier i hemmet Barn kan få i sig kemikalier på flera sätt. Det kan handla om vätskor man ofta förknippar med kemikalier: Rengöringsmedel och städprodukter Diskmedel Målarfärg och färgborttagningsmedel Vätskor som hör till bilen Det kan också handla om kosmetika och hudvårdsprodukter, som ofta är ofarliga i liten mängd. Desto farligare kan det vara om barnet kommer åt läkemedel eller batterier. Just knappcellsbatterier är det förgiftningsmedel som oftast föranleder sjukhusvård hos barn.
5 råd för att barnsäkra mot kemikalier/gifter
- 1Förvara alla kemikalier utom räckhåll för barn, även om barnet verkar ointresserat
- 2Lås in läkemedel, lösa batterier och särskilt farliga medel, inklusive kemikalier i garaget
- 3Låt inte barnet leka med gammal elektronik, då de kan utsöndra kemikalier
- 4Om du misstänker att ditt barn har fått i sig någor farligt, ring Giftinformationscentralen
- 5Framkalla inte kräkning hos barnet utan att ha talat med Giftinformation eller sjukvård
Bonus-tips: När ni är på besök hos andra, särskilt hos vuxna utan barn, kom ihåg att de troligtvis inte har ställt undan sina kemikalier på säkert avstånd. Dubbelkolla så att ditt barn inte kan komma åt rengöringsmedel, läkemedel, eller farliga prylar. Här hittar du fler artiklar om att barnsäkra hemma.
Giftinformationscentralen har svar Om du tror att ditt barn har utsatts för något som kan vara skadligt är det bästa du kan göra att kontakta Giftinformationscentralen. I de allra flesta fallen kan de ge lugnande besked om att förgiftningsrisken är liten eller att du själv kan ta hand om situationen hemma. Annars kan de ge råd om vad du behöver göra. Giftinformationscentralen har också en hemsida där du kan söka på specifika ämnen, läkemedel, svampar och giftiga djur för att snabbt hitta information om du vet vad ditt barn har fått i sig eller på sig. Det kan också vara till hjälp om du funderar på vilka produkter du har hemma och om de kan vara farliga för ditt barn.
⚠️ Giftinformationcentralen Telefon, dagtid: 010-456 67 00 Webbsida: https://gic.se/ Om det är akut, ring 112 direkt och be om Giftinformation
Läs mer

Barnsäkerhet online - så gör du

Barnsäkra sovrummet: checklistan
