Spädbarnsmassage och övningar för magknipsmassage

Att få barn är stort och kan ibland vara omskakande och är en omställning som kan vända upp och ner på en hel del. Då kan regelbunden spädbarnsmassage hjälpa er varva ner och slappna av. Eller bara bli ett sätt att umgås på. 

Fördelarna med spädbarnsmassage och övningsinstruktioner

Samspel, anknytning och magont
Spädbarnsmassage brukar främja självförtroendet, ha en positiv inverkan på små barns tillväxt och kan även förbättra samspelet och anknytningen. Massagen kan dessutom hjälpa till vid magproblem, lindra oro och påverka sömnen positivt.

Den lilla bebismagen
Bebisens mag-tarmsystem är inte färdigutvecklat vid födelsen och många får magknip av gaser som bildas. Magmassagen bidrar till att lösa upp spänningar och släppa ut gaser som spänner i tarmarna och kan göra ont.

Magknipsmassage
Gör tre omgångar av magknipsmassagen två gånger om dagen - en gång under förmiddagen och en gång under eftermiddagen. Det kan dröja 10-12 dagar innan massagen ger resultat.

 • Gör vattenhjulet sex gånger
  Lägg händerna över bebisens buk, strax ovanför naveln och låt dem vila där. Låt händerna följa efter varandra i växelvisa strykningar från revbensbågen ner mot låren. Fortsätt sedan med att lyfta och stryka barnets ben med ena handen.

  Avsluta med att hålla ihop knäna, böj och för dem upp mot magen och pressa lätt. Håll så i sex sekunder. Skaka benen försiktigt.

 • Gör sol och måne sex gånger
  Höger hand beskriver en halvmåne och vänster hand en hel rund sol. Placera din högra hand med fingrarna på klockan 10 och fortsätt till klockan 5. Med vänster hand gör du ett helt varv. För händerna medsols i tjocktarmens riktning.

  Avsluta med att hålla ihop knäna, böj och för dem upp mot magen och pressa lätt. Håll så i sex sekunder. Skaka benen försiktigt. 

Gå kursen i vår app
Är du eller känner du någon annan som skulle vara intresserad av att gå hela vår kurs i spädbarnsmassage? I kursen går vår instruktör Jenny, som är certifierad inom spädbarnsmassage, igenom ett 30-tal övningar för olika delar av kroppen. Övningarna kan hjälpa din bebis att slappna av och påverka både välbefinnande och tillväxt positivt. 

Kursen finns i appen och du kan läsa mer om den där. Du hittar appen här.

Granskare:

Christina SimonssonVerksamhetschef och barnsjuksköterska

Senast uppdaterad

15 april 2021

Läs mer

Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen

Vi kan det mesta om de minsta

Få trygg rådgivning för barnsjukvård, snabbt och enkelt via Knodd i Android och iOS.

 • Alltid kostnadsfritt

 • Endast barnspecialister med 5+ års erfarenhet

Ladda ner Knodd på App StoreLadda ner Knodd på Google Play

4.98