Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Bebisbajs - det här behöver du veta

Det är mycket som avdramatiseras när man blir förälder och inte minst bajs. Vilket inte är så konstigt eftersom det som händer i blöjan skvallrar bäst om hur bebisen mår. Men det tar ibland tid innan man får koll på hur det egentligen ska se ut i blöjan (och inte) och därför har vi här samlat det viktigaste som du behöver ha koll på.

bebis som ligger på säng

Barnbeck eller mekonium Bebisens första bajs kallas för barnbeck eller mekonium och brukar vara mörkgrönt, på gränsen till svart i färgen. Konsistensen är kletig, seg och tjärliknande. Hos vissa bebisar kommer det ut redan på BB och för andra när de kommit hem. Det brukar i vilket fall inte dröja länge utan dyker i regel upp i blöjan inom de närmaste dygnen efter förlossningen.

Hur ska det se ut? Så fort din bebis börjar amma eller få ersättning kommer mekoniumet att ersättas med gult, grönt eller brunt bajs. Konsistensen på bajset ska helst vara lite grynigare, kladdigare och fastare i konsistensen. Det går ibland att jämföra utseendet med keso, vilket är ett gott tecken på att bebisens mage mår bra.  Beroende på om du ammar eller ger din bebis bröstmjölksersättning kan det ha olika effekter på magen. Det brukar i sin tur innebära att det som kommer ut ur bebisen skiljer sig åt.  Om bebisen ammas är bajset oftast lösare eftersom bröstmjölken har en lätt laxerande effekt. Då brukar bajset vara gult, grönt eller mittemellan i färgen. En bebis som får ersättning har istället lite fastare och mer brunt bajs.

Hur ska det inte se ut? Bebisens bajs ska aldrig vara gråvitt och sker det ska du söka vård. Det kan vara ett tecken på lever- eller gallvägsproblem. Innehåller det blod, oftare än någon enstaka strimma då och då, ska du också söka vård.

Våra barnspecialister kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling.

Hur ofta ska bebisen bajsa? Svaret på den här frågan kan variera oerhört. Vissa barn kan till exempel bajsa flera gånger om dagen. Men i snitt brukar helammande bebisar bajsa 5 gånger per dygn eller 5-40 gånger i veckan, under den första månaden. Barn som får ersättning brukar däremot bajsa lite mer sällan än barn som ammas. 

Diarré Ibland kan det kännas omöjligt att försöka skilja åt det normalt lösa bajset från diarré. Men ett tecken på att det inte är riktigt som det ska är om bajset är vattnigt och mer rikligt än vanligt. Håll då också ett öga på bebisens allmäntillstånd som ofta är den allra bästa signalen för om någonting inte står rätt till. Bebisen ska inte vara slö, sluta kissa eller äta. Händer det ska du söka vård direkt.

Förstoppning En förstoppad bebis är lite lättare att upptäcka eftersom det då kämpas lite mer när det är dags att bajsa. Det kan då krystas och stånkas mer än vanligt och i blöjan dyker det bara upp små torra kulor. Märker du att din bebis är förstoppad och har svårt att få ut bajset kan du försöka hjälpa till genom att försiktig föra in en stjärttermometer i ändtarmen eller massera magen försiktigt medurs. Fungerar inte det är det dags att uppsöka vård. Bebisar som är förstoppade kan få nedsatt aptit, må illa och därmed äta sämre. En sak som kan vara bra att ha i åtanke är att barn som får ersättning är vanligtvis mer förstoppade än de som ammas. En vanlig anledning till det är att proportionerna mellan pulver och vatten inte är rätt, vilket i sin tur kan vara farligt så blanda alltid ersättningen utefter det som står på förpackningen.

bebis i blöja

Vanliga frågor om bebisbajs från föräldrar Hur kan jag hjälpa min bebis att bajsa? Märker du att din bebis är förstoppad och har svårt att få ut bajset så kan du försöka med att massera magen, göra cykelrörelser med benen eller använda pysventil med lite olja eller vitt vaselin på. Fungerar inte det är det dags att uppsöka vård. Bebisar som är förstoppade kan få nedsatt aptit, må illa och äta sämre. En sak som kan vara bra att ha i åtanke är att barn som får ersättning vanligtvis är mer förstoppade än de som ammas. En vanlig anledning till det är att proportionerna mellan pulver och vatten inte är rätt, vilket i sin tur kan vara farligt, så blanda alltid ersättningen utefter det som står på förpackningen.  Min bebis bajsar inte, vad kan det bero på? Om småbarn och bebisar bajsar mer sällan än tre gånger i veckan är de förstoppade. Det finns många saker som kan orsaka en förstoppning. Vanligtvis beror det på bebisens rutiner och kostvanor, men kan också orsakas i samband med omställningar i barnets liv. Matvanor som innehåller för lite fiber eller dricka eller för mycket stoppande mat orsakar ofta förstoppning. Även förändring av matvanor, till exempel från amning till fast föda, kan påverka bebisens bajs. Barn som får ersättning är vanligtvis mer förstoppade än de som ammas.

Författare:

Sandra BergströmSkribent

Senast uppdaterad

10 mars 2023

Läs mer

Bebis i säng som lekar med leksak
Första tiden med en bebis - några grundläggande tips
bebismassage
Spädbarnsmassage och övningar för magknipsmassage
bebis som blir matad med nappflaska
Modersmjölksersättning för känsliga magar och allergiska barn
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen