Storkbett hos barn
Ett storkbett är ett sorts födelsemärke som är vanligt bland barn. Det ser ut som ett eller flera rödrosa eller violetta fläckar i nacken, ansiktet, eller på ögonlocken. Storkbett går oftast över av sig själva och är helt ofarliga.
Snabbversionen
Symtom
Ett eller flera röda, rosa eller violetta födelsemärken i nacken, pannan, på överläppen eller ögonlocken. Slätt mot huden. Bleknar vid tryck, framträder vid kyla eller ansträngning. Ibland lätt eksem i nacken.
Bedömning
Av dig själv, en erfaren sjuksköterska eller läkare på upplevda symtom.
Behandling
Ingen behandling, försvinner oftast av sig själva. Evenuellt eksem kan behandlas med hydrokortison.
Förskola?
Inget hinder att gå till förskola.
Få hjälp hos Knodd när ditt barn är sjukt
Barnsjuksköterskor och barnläkare
Avgift 0kr, hjälp inom minuter Öppet 07-22 / 07-21
Storkbett visar sig som flera röda, rosa eller violetta födelsemärken i nacken, pannan, på överläppen eller ögonlocken.
Hur vet jag om mitt barn har storkbett?
Symtom och förlopp
Storkbett är ett sorts ofarligt födelsemärke som kan finnas på barns hud från födseln. Märket kommer från en samling små, ytliga blodkärl. Det kan vara en eller flera separata, platta fläckar som skiftar i färg från rött eller rosa till violett.
Vanligast är att storkbettet sitter i nacken, pannan, på ögonlocken, eller mellan näsan och överläppen. Om man trycker på märket bleknar det. Om barnet skriker, anstränger sig, eller blir kallt kan märket däremot bli desto mer framträdande.
Storkbettet går inte att känna och det gör heller inte ont på barnet. En del barn med storkbett i nacken kan få ett lindrigt eksem över födelsemärket.
Upp till hälften av alla barn föds med ett storkbett. Vanligtvis försvinner det under barnets första levnadsår. I en del fall, särskilt vad gäller storkbett i nacken, kan de finnas kvar längre upp i åldrarna, eller till och med livet ut. De behöver inte behandlas eller tas bort, oavsett hur länge de består. Det är vanligt med födelsemärken hos spädbarn och nyfödda. Här kan du läsa mer om
Orsak
Storkbett orsakas av en samling små, ytliga blodkärl. Vissa delar av kroppen har en stor mängd ytliga blodkärl, och vid storkbett har det blivit en lätt missbildning så att de samlas på samma ställe. Att de sedan går över av sig själva handlar om att kroppen själv kan rätta till sig. Benämningen storkbett härstammar från myten om att det är storken kommer med barnet och att den burit bebisen i näbben, därav märkena.
Även smultronmärken uppstår från samlade blodkärl, men dessa står ut från huden.
Bedömning
Åkomman går att bedöma utifrån symtomen av dig själv eller en sjuksköterska eller läkare.
Vad ska jag göra som förälder?
Söka vård - när och hur
Du behöver inte söka vård om ditt barn har ett storkbett, eftersom det är ofarligt. BVC har koll på storkbett och övriga födelsemärken.
Du kan välja att söka vård eller sjukvårdsrådgivning:
- Om ditt barn har ett märke som ser ut som ett storkbett men du är osäker på vad det kan vara.
Digital vård - vad kan Knodd hjälpa till med?
Våra barnspecialister kan hjälpa er med bedömning.
Behandling
Det finns ingen behandling mot storkbett, men det är heller inte nödvändigt. Märkena försvinner oftast av sig själva med tiden och orsakar inga besvär även om de består.
Om ditt barn har fått ett lätt eksem i nacken av ett storkbett kan det lindras med hjälp av receptfri hydrokortisonkräm.
Behöver vi stanna hemma?
Smittsamhet
Storkbett smittar inte.
Förskolan eller stanna hemma?
Storkbett påverkar inte barn och gör inte ont, så även om de består i förskoleåldern så är det inget hinder för barnet att gå på förskolan som vanligt.
Hur långt tills det går över?
De flesta storkbett försvinner av sig själva under barnets första levnadsår, i synnerhet storkbett på ögonlock eller i pannan. De kan dock bestå under flera år eller till och med sitta kvar upp i vuxen ålder, särskilt storkbett i nacken.
Vanliga frågor från föräldrar om storkbett
Försvinner storkbett?
De flesta storkbett försvinner under de första åren i barnets liv, särskilt om de sitter i ansiktet, såsom i pannan eller på ögonlocken. Storkbett i nacken kan sitta kvar i fler år innan de bleknar och för vissa blir de kvar där livet ut.
Varför får man storkbett?
Storkbett uppstår när det blivit en ansamling blodkärl precis vid hudytan. Dessa ytliga blodkärl ska finnas men vid ett storkbett har det blivit en lätt missbildning så att blodkärlen samlas och ger upphov till dessa märken. Kroppen korrigerar de flesta av dessa ansamlingar och storkbettet bleknar.