Underlätta amningen redan från början

Om du väntar, eller precis har fått, barn kan amning vara något du funderar en del på. Då kan du vända dig till amningsmottagningar men också läsa här om vad du själv kan göra för att underlätta amningsstarten. 

Den första amningsstunden

Ju tidigare bebisen får komma till bröstet desto bättre. Därför är det bra om bebisen direkt efter förlossningen får ligga hud mot hud på dig för att stimulera amningsbeteendet. Vid det tillfället får dessutom bebisen chansen att söka sig mot bröstet och börja amma. Det kan låta märkligt men små bebisar brukar på egen hand kunna lösa detta själva, förutsatt att de får vara nära. Men ha tålamod - själva sökandet kan ta en stund och en del kan behöva lite hjälp att hitta fram.

Vikten av lugn

I början är det extra viktigt att det är lugnt runt omkring dig när du ska amma eftersom stress kan påverka din mjölkproduktion. Även vilostunder under dagen främjar mjölkproduktionen. 

För att du och din bebis ska få möjligheten att komma igång i lugn och ro kan du redan på BB be om att inte bli störd i onödan, särskilt innan bebisen har ammat färdigt den första gången.

Efterfrågan styr produktionen

Kroppen är oerhört finurlig när det kommer till amning och mjölkproduktion. När barnet har börjat amma kommer signaler att skickas vidare i din kropp om att det finns ett behov av mjölk och produktionen drar då igång. 

Därefter kommer det vara efterfrågan som styr hur mycket mjölk som produceras. Du behöver med andra ord inte oroa dig för att den tar slut eller att storleken på brösten har någonting med tillgången på mjölk att göra överhuvudtaget.

Amma, amma, amma

För att hitta rätt teknik och få igång mjölkproduktionen är det bra erbjuda bebisen bröstet så fort bebisen visar tecken på att vilja amma. Det behöver inte alltid vara så att bebisen är hungrig men bröstet erbjuder både närhet, tröst och trygghet. Vid de tillfällena stimuleras även mjölkproduktionen samtidigt som barnets sugteknik utvecklas.

Handmjölka

Ibland får bebisen inte riktigt till tekniken direkt och kan inte börja suga förrän efter ett par dagar. För att hjälpa eller hålla igång mjölkproduktionen kan du då handmjölka. Aningen för hand eller med en bröstpump. Försök att inte oroa dig för det utan ha tålamod. Fortsätt ha bebisen nära och att kontinuerligt erbjuda bröstet.

Om det gör ont

Det kan ibland hända att amningen gör ont. Både precis i början men ibland även under hela amningstillfället. Då kan det vara tekniken som inte riktigt sitter. Prova att byta vinkel och se till att barnet har så mycket som möjligt av vårtgården i munnen. Det är inte helt ovanligt att bröstvårtorna blir såriga när barnet inte får ett bra tag om bröstet och bröstvårtan inte kommer tillräckligt långt bak i bebisens mun. För att bebisen ska få ett så bra grepp som möjligt ska du lägga bebisens mage mot ditt bröst och näsan mot bröstvårtan. Men går det inte över så var inte rädd för att söka hjälp. Du behöver inte kämpa på egen hand, det finns god hjälp att få på till exempel BVC, en lokal amningsmottagning eller amningshjälpen för att se över vad som behöver justeras.

Granskare:

Christina SimonssonVerksamhetschef och barnsjuksköterska

Senast uppdaterad

15 april 2021

Läs mer

Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen

Vi kan det mesta om de minsta

Få trygg rådgivning för barnsjukvård, snabbt och enkelt via Knodd i Android och iOS.

  • Alltid kostnadsfritt

  • Endast barnspecialister med 5+ års erfarenhet

Ladda ner Knodd på App StoreLadda ner Knodd på Google Play

4.98