Förlossningsbrevet - Vad ska finnas med?

Ett förlossningsbrev är ungefär som det låter - ett brev som tas med till förlossningen. Du kommer förmodligen att gå igenom mycket med din barnmorska men det kan vara skönt att ha skrivit ner lite mer personligt om hur du är, vad du behöver och vad du önskar under förlossningen.

Vad är ett förlossningsbrev?

Ett förlossningsbrev är ungefär som det låter - ett brev som tas med till förlossningen. Du kommer förmodligen att gå igenom mycket med din barnmorska men det kan vara skönt att ha skrivit ner lite mer personligt om hur du är, vad du behöver och vad du önskar under förlossningen.

Du kan ändra dig

Kom ihåg att det här inte är någonting som blir hugget i sten, utan du har all rätt i världen att ändra dig när det är dags. Barnmorskorna finns där med all sin erfarenhet och guidar dig igenom din förlossning och vad som är bäst för dig och barnet. De kommer att rådgöra med dig om något i ditt brev kan vara svårt att tillgodose. 

Möjligt innehåll i ett förlossningsbrev

Namn och personnummer
Beräknat förlossningsdatum


Om dig
Här kan du berätta lite om hur du reagerar i pressade situationer eller om det finns något annat som kan vara bra för barnmorskorna att veta.  

Bedövning
Kanske vill du inte ha någon bedövning alls eller så vet du redan nu att du vill ha allt som går att få? Skriv ner det. Och kom ihåg att du får lov att ändra dig när du väl är där.

Specifika önskemål
Finns det någon särskild ställning du önskar föda i? Vill du ha det lite nedsläckt eller helt tänt i rummet? En del önskar lavemang eller att få dra ut barnet själv när det är på väg ut. 

Oro
Är du orolig för något särskilt som du tror kan hända under förlossningen eller kanske har hänt i samband med en tidigare förlossning? Kanske är du rädd för nålar? Skriv och berätta det. 

Stöd
Hur stöttar man dig bäst? Är det genom fysisk beröring eller genom lugnande ord? Vill du ha raka besked eller lite mer inlindat? Vill du höra om varje steg eller det som är av betydelse? En del vill bli peppade och uppmuntrade medan andra vill vara ifred. Du bestämmer vad som är bäst för dig.

Efter förlossningen
Vem klipper navelsträngen? Önskar du sen avnavling eller hjälp med amning? Eller vill du kanske inte amma alls? Då kan du skriva det här så att barnmorskorna vet. 

Din partners eller medföljares behov
Har du en partner eller någon annan som följer med dig kan det vara bra att berätta om hen till exempel är lätt stressad eller önskar få klippa navelsträngen. Vill hen ha väldigt detaljerad information om vad som sker?

Försök gärna tänka på att hålla ditt brev kort och koncist om det skulle bli lite bråttom, så att barnmorskorna hinner läsa igenom det. Du kan alltid lita på barnmorskornas kunskap men genom ett förlossningsbrev kan du göra det enklare för dem att stötta dig, om behovet finns. 

Granskare:

Christina SimonssonVerksamhetschef och barnsjuksköterska

Senast uppdaterad

15 april 2021

Läs mer

Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen

Vi kan det mesta om de minsta

Få trygg rådgivning för barnsjukvård, snabbt och enkelt via Knodd i Android och iOS.

  • Alltid kostnadsfritt

  • Endast barnspecialister med 5+ års erfarenhet

Ladda ner Knodd på App StoreLadda ner Knodd på Google Play

4.98